Uvanlig svake kraftpriser over hele Norden i natt: – Nærmest nullpris i januar er ikke vanlig kost

Varmt og vått vær gjør at forbrukerne trolig kan vente seg lavere strømpriser også fremover.

Knut Fjeldstad / SCANPIX
 • Ingvild Sagmoen
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:

I natt kommer strømprisen ned i ett øre per kilowattime i våre naboland Sverige, Danmark og Finland.

I Norge ligger prisen noe høyere, men også her blir prisene uvanlig lave til januar å være:

I Oslo, Bergen og Kristiansand ligger prisen på 22 øre per kilowattime i tidsrommet 02–03 i natt, mens den i Molde, Trondheim og Tromsø ligger på 17 øre kilowattimen.

– Hvis du ser på temperatur nå så har vi nå mye lavere forbruk enn normalt, samtidig som vindkraften leverer mye, og den høye temperaturen gjør at nedbøren kommer som regn. Det bidrar til å senke prisene, sier kraftanalytiker Tor Reier Lilleholt i Wattsight til E24.

– Hvor uvanlig er det med så lav strømpris i Sverige, Finland og Danmark samtidig?

– Det er nokså vanlig at Sverige, Danmark og Finland varierer samtidig. Men det er uvanlig at temperaturen er så høy, fem grader over normalt. Det er ingen normalsituasjon, dette været.

Venter mer svingninger i Norge også

Temperaturen i snitt i Norden er ventet å stige til syv grader over normalen på onsdag, sier partner Marius Holm Rennesund i Thema Consulting Group.

– At prisen er lik og lav i de tre landene er ikke uvanlig, men jeg må si at en nærmest nullpris i januar ikke er vanlig kost noe sted i Norden. Det er også verdt å merke seg at priser ned mot 15 euro per megawattime, som vi ser i Norge i natt, også er svært lavt til januar å være, sier han.

Les også

Fikk betalt for å bruke strøm: - Utenkelig i Norge

Danmark og Sør-Sverige er sterkt påvirket av kraftprisen i Tyskland, hvor man kan se samme prismønster i de samme nattetimene.

– Forbruket er lavt om natten og det er derfor vi får tilnærmet nullpriser i disse timene. Norge ligger noe høyere fordi vi fortsatt har relativt lite vindkraft i Norge. Det er imidlertid også svært mye nedbør for tiden, som også presser prisen i Norge ned, men siden mye av vår vannkraftproduksjon er regulerbar, kan vi holde igjen produksjonen i de timene med lavest pris, sier Rennesund.

– Det kommer mye ny vindkraftproduksjon i Norge de neste par årene og vi kan derfor forvente å også se mer svingninger i den norske kraftprisen i tiden fremover, selv om fleksibiliteten i vår vannkraft vil gi oss jevnere priser enn det vi ser i omkringliggende områder, sier han.

Fleksibiliteten i det norske systemet gjør også at hvis du investerer i mye vind i Norge, får du likevel en mer stabil pris enn i Sverige og Danmark, hvor vi ser store prisfall når det blåser mye, påpeker Lilleholt.

– Disse prisvariasjonene vil vi trolig se mer av, sier han.

Les på E24+

Kort forklart: Faktorene som styrer strømprisen

– Hyggelig strømregning i vinter

Rennesund påpeker at man skal være forsiktig med å legge altfor mye vekt på prisen i enkelttimer. Snittprisen viser imidlertid i stor grad samme trend, sier han.

– Mens vi i januar i fjor hadde en snittpris på opp mot 55 euro per megawattime, forventer markedet at den vi ligge på om lag 28 euro per megawattime i januar i år, med andre ord en halvering av prisen, sier han.

– Også februar og mars handles i dag på nivåer som er over 30 prosent lavere enn det spottprisen i tilsvarende måneder var i fjor. Dette skyldes det varme og våte været som kom med væromslaget i mellomjulen. Vi ser nå at det er forventet om lag dobbelt så mye nedbør som normalt de neste ti dagene og temperaturer langt over normalen. Dette gjør at produsenten må produsere selv på lave priser. Forbrukerne kan derfor se for seg en hyggelig strømregning i vinter, selv om vi ikke skal se bort fra at vi får kuldeperioder med høyere priser senere i vinter.

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Strøm
 2. Vindkraft
 3. Vannkraft
 4. Strømpriser

Flere artikler

 1. Laveste strømpris noensinne i Sør-Norge: Du kan spare 6.000 kroner i 2020

 2. Prishopp gir årets dyreste strøm

 3. Svenskene fikk betalt for å bruke strøm: – Prisen kan gå ned mot null i Norge

 4. Strømprisen tredoblet på én uke: – Kan gå svært høyt

 5. Kaldt vær gir dyrere strøm: Høyeste siden rekordåret 2018