Selger virtuelle fotballtips: Tjener over 20.000 i måneden

På en god måned tjener 20 år gamle Sigurd Goffèng-Bjerke flere titalls tusen kroner på å være «FUT-trader». Nå drømmer han om å leve av å gi FIFA-tips.

DRØMMEJOBB: Sigurd Goffèng-Bjerke tjener penger på hobbyen og lidenskapen FIFA.

Geir Olsen / NTB scanpix
 • Emilie Marie Kjøle
Publisert:

Fotballspillene i FIFA-serien har lenge vært blant verdens mest populære, med flere millioner spillere på verdensbasis. Men for noen er det ikke kun selve spillingen som appellerer.

– Jeg har alltid vært over-middels interessert i FIFA, men jeg følger heller med på spiller-markedet enn å spille selv, sier Sigurd Goffèng-Bjerke.

20-åringen kommer nemlig med tips om kjøp og salg av spillere til seriens mest populære spillmodus FIFA Ultimate Team (FUT), der man kan utvikle lag med verdens beste fotballspillere ved bruk av digitale spillerkort.

Målet med spillet er å bygge drømmelaget, og den enkleste og raskeste måten å skaffe de beste spillerkortene på er å kjøpe forundringspakker, eller såkalte «loot boxes» for ekte penger.

Det er her Goffèng-Bjerke kommer med sin ekspertise som en såkalt «FUT-trader». Her gir han råd om hvordan man kan bygge drømmelaget ved å bruke så lite ekte penger som mulig.

Daglige tips

Da Goffèng-Bjerke begynte så smått for snart fire år siden, tenkte han overhodet ikke at dette var noe han faktisk kunne tjene penger på.

– Jeg var egentlig bare nysgjerrig på hvordan spillermarkedet fungerer, og hva som skal til for å bygge drømmelaget, sier Goffèng-Bjerke.

Interessen slo for alvor til da han fikk mer forståelse av hvordan FUT-markedet fungerer, der det i korte trekk handler om indekser, kjøp, salg og investeringer.

For to år siden begynte 20-åringen å tjene penger på hobbyen, og siden det har pengene rent inn. Kun i fjor tjente han rundt 150.000 kroner på FIFA-tips alene, forteller Goffèng-Bjerke.

Til vanlig har han rundt 200 kunder, som betaler ni dollar i måneden for å få tilgang til en lukket gruppe gjennom appen Discord. Her legger Goffèng-Bjerke daglig ut sine beste tips om hvilke spillere det lønner seg å kjøpe eller selge for å få det beste laget.

I tillegg har han til sammen 40.000 følgere gjennom Twitter og Instagram-kontoer.

Les på E24+

Den nye folkesporten for rike menn i dress

Mulig fulltidsjobb

Siden oktober i fjor har Goffèng-Bjerke tjent mellom 17.000 og 26.000 kroner i måneden, noe E24 har sett dokumentasjon på gjennom betalingsappen Patreon.

– På det meste tjente jeg 26.000 kroner i løpet av en måned, og da har jeg kun jobbet rundt fire timer i uken. Det er med andre ikke den typiske «A4-jobben».

Til vanlig studerer Goffèng-Bjerke markedsføring og ledelse på UIA, og han selv beskriver tilværelsen som FUT-trader som «drømmejobben».

Nå er det kun en deltidsjobb, men Goffèng-Bjerke utelukker ikke muligheten til å trade på fulltid.

– Drømmen er selvfølgelig å kunne leve av FUT-trading. Jeg jobber derfor målrettet med å nå ut til flere, samtidig som jeg har planer om å ta dette her nye veier, sier han.

MOBIL: Sigurd er kun avhengig av mobilen for å dele gode tips til sine internasjonale kunder.

Geir Olsen / NTB scanpix

– God entreprenørånd

Tor W. Andreassen, professor i innovasjon ved Norges Handelshøyskole, forteller til E24 at stadig flere vil skape sin egen arbeidsplass for å tjene til livets opphold i tiden fremover.

– At både unge og gamle søker andre og kanskje litt utradisjonelle måter å tjene penger på, er noe vi som samfunn ønsker, sier Andreassen.

NHH-professoren trekker blant annet frem Erik Storli som tjente seg rik på noe så enkelt som en lommelykt-app, og mener at Goffèng-Bjerke er nok et godt eksempel på det.

– Det at han selger sin kunnskap til dem som vil kjøpe den er god entreprenørånd, og det er åpenbart et marked for det, sier Andreassen.

Tor W. Andreassen er professor i innovasjon ved NHH, og leder av forskningssenteret Digital Innovation for Sustainable Growth.

NHH

Plan om ekspansjon

Nå har Goffèng-Bjerke tatt sommerferie, men han har allerede planene klare for høsten da FIFA 21 kommer.

– Det kommer til å bli mye trøkk med det nye spillet, derfor er jeg i prat om å få til et samarbeid med en kompis fra Danmark, som også er FUT-trader.

Ifølge Goffèng-Bjerke har hans danske kollega over 120.000 følgere på sosiale medier, og de forventer stor pågang fra kunder som trenger trader-tips når det ferske spillet blir lansert. Da kan det være godt å ha én til med på laget.

– Vi har begge sosiale liv, så det blir nok godt å få delt litt på arbeidet, sier han.

E-sport er stadig voksende både internasjonalt og ikke minst i Norge. I 2018 ble landslaget i FIFA stiftet, og i fjor kom flere norske fotballklubber etter med FIFA-turneringen «eSerien». Det åpner også opp for muligheter for den 20 år gamle traderen.

– Jeg ser på muligheten for å komme med innspill og tips til fotballklubber. Jeg er allerede i prat med én klubb som har vist interesse, så vi får se hva det blir til, Goffèng-Bjerke.

Les også

Byttet ut fotballtipping med børsspekulasjon: – Gikk på Norwegian-smell

Pengemaskin

Det er spillprodusenten Electronic Arts (EA) som står bak FIFA-serien, og tall viser at selskapet omsatte i 12-månedersperioden frem til 31.mars i år for 5,5 milliarder dollar, tilsvarende rundt 51 milliarder kroner.

FIFA er selskapets største og mest populære spillserie og utgjør 12 prosent av den totale omsetningen, med spillmoduset Ultimate Team i spissen.

Derimot har spillgigantens flaggskip fått mye kritikk de siste årene, blant annet for ustabile servere og dårlig spillopplevelse.

I tillegg har EA blitt kritisert for bruken av mikrotransaksjoner og kjøp i spill, som har blitt en ny gigantinntekt for flere spillselskaper. Omtrent halvparten av inntektene til EA kommer fra mikrotransaksjoner og andre «live service» produkter, ifølge årsberetningen til selskapet.

Programleder og kommentator for eSerien, Sondre Skandsen forteller til E24 at han opplever at flere i FIFA-miljøet stiller seg kritisk til spillseriens forretningsmodell, og ser dermed positivt på nye tilskudd slik som Goffèng-Bjerke.

– Det er mye penger i omløp i FUT, og etter min oppfatning vil ikke miljøet at alt skal havne hos EA. Da er det bedre at en ung gutt kan tjene penger ved å selge sin ekspertise, enn at alt skal gå rett i lomma på EA, sier Skandsen.

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. FIFA
 2. Spill
 3. Fotball
 4. E-sport
 5. EA Sports
 6. Hobby

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Joachim (31) sluttet i jobben for å investere på heltid: – Den beste følelsen er at du er sjef i eget liv

 2. Betalt innhold

  Kryptovalutaguiden: Kun noen få vil stå igjen som vinnere

 3. Betalt innhold

  Finanstoppenes favorittfilmer

 4. Betalt innhold

  Kampen om podkasttronen

 5. Betalt innhold

  Sitter på kryptokunst for millioner: Møt noen av de største samlerne