Overraskende boligprisfall i juli

Salgsprisene på norske boliger gikk 1,1 prosent tilbake, viser meglerbransjens fasit.

Publisert:

Det sesongjusterte prisfallet var på 0,7 prosent.

– Dette er en svak prisutvikling til juli å være, det er det ingen tvil om, sier Eiendom Norge-direktør Christian Dreyer, som presenterte boligtallene på en pressekonferanse i Oslo mandag.

Prisfallet overrasker eksperter. Økonomene i DNB Markets hadde på forhånd ventet en sesongjustert prisvekst på 0,2 prosent. Meglersjefer E24 har snakket med spådde også en moderat oppgang.

Norges Eiendomsmeglerforbund avdramatiserer prisfallet.

- At prisene korrigeres litt ned er helt naturlig, gitt at det er en stor tilbudsside, sier direktør Carl O. Geving til E24.

Eiendom Norge minner også om at antallet solgte boliger alltid synker betydelig i juli, ettersom mange boligkjøpere- og selgere tar ferie. Det lavere volumet kan skape større svingninger i tallene, uten at det nødvendigvis viser underliggende trender.


Juli-prisfallet følger dessuten et par sterke boligmåneder, hvor meglerbransjen målte underliggende boligprisvekst i både mai og juni.

- Juli er ofte en litt rar måned. Vi forventer at disse prisutslagene blir korrigert igjen i august, sier Dreyer til E24.

Geving er med på notene.

– August er en måned med normalt bedre etterspørsel, siden mange kjøpere og selgere er tilbake fra ferie. Med så stor tilbudsside kan du forvente at boligmarkedet forblir rimelig balansert i høst, slik vi så at det var i vår, sier han.

Etter juli-fallet har boligprisene i Norge steget med moderate 1,6 prosent de siste tolv månedene.

Les også

Forbrukerøkonom oppfordrer til å være forsiktig med minihuskjøp

Rekordsalg

Juli-prisknekken viser slett ikke et boligmarked som er i ferd med å surne, ifølge meglerbransjen. Dreyer viser til svært høy aktivitet i juli, fellesferien til tross.

Det ble solgt 4.714 boliger, en kraftig oppgang på 8,9 prosent fra fjoråret.

– Det har aldri tidligere blitt solgt så mange boliger i en julimåned, sier Dreyer.

3.197 boliger ble lagt ut i markedet i juli, også dette en oppgang fra fjoråret. Gjennomsnittlig salgstid var 61 dager, noe som er tre dager tregere enn fjoråret.

– Det er god balanse mellom tilbud og etterspørsel i de fleste områdene av landet, sier Dreyer, som betegner dagens marked som sunt.

Les også

1-roms på 14 kvadratmeter i Oslo solgt med kvadratmeterpris på 157.143 kroner

Oslo-oppgang

Ikke alle områder opplevde prisfall. Oslo-boliger ble 0,5 prosent dyrere i juli, viser meglertallene.

– Oslo er med klar margin det markedet som har vært mest aktivt i juli, særlig for mindre leiligheter i sentrum. Sånn sett er denne prisveksten temmelig moderat, sier Dreyer.

Hittil i år har boligprisene i Oslo steget 5,5 prosent. Dreyer forventer at prisene vil fortsette å stige moderat i hovedstaden.

I Bergen steg boligprisene 1,3 prosent i juli. Trondheim og Stavanger opplevde begge prisfall på henholdsvis 1,4 og 1,6 prosent.

Publisert:

Her kan du lese mer om