Nordea anker sveitserfranc-dom

Storbanken vil ikke godta tingrettens avgjørelse om at «uforståelig og unødvendig» rådgivning påførte Svein og Tone Henjesand milliontap.

TILKJENT 1,5 MILL. I ERSTATNING: Men nå har Nordea bestemt seg for å ta omkamp om tingrettens dom.
Publisert:

Ekteparet tok opp sveitserfranc-lån i Nordea for å kjøpe feriehus i Frankrike i 2008, rett før valutaen styrket seg kraftig og sendte lånebeløpet i været.

Denne våren ble storbanken dømt i Sunnmøre tingrett til å betale 1,5 millioner kroner i erstatning, noe som dekker mesteparten av tapet de led fra låneopptaket.

Retten mente sveitserfranc-lånet var et høyrisikoprodukt som Nordea skulle ha frarådet, noe de ikke gjorde.

Tvert imot var det detaljer i Nordeas låneopplegg som medførte en «uforståelig og unødvendig» økning av den allerede høye risikoen forbundet med valutalån, hevdet retten.

Les også

DNB stanser valutalån til bolig: – Blir bare et spekulasjonsprodukt

– Håpet de var ferdige med saken

Men den vurderingen er ikke Nordea med på. Storbanken, som hele veien har forsvart rådgivningen de ga ekteparet, har nå anket dommen til lagmannsretten. Det bekrefter Nordea-pressesjef Christian Steffensen overfor E24.

– Anken gjelder tingrettens avgjørelse i sin helhet, og retter seg mot tingrettens bevisvurdering og rettsanvendelse, sier han i en kommentar.

– Mine klienter hadde selvsagt håpet de var ferdige med saken, men må bare forholde seg til dette, sier advokat Jon Andreas Lange i Dalan advokatfirma, som representerer ekteparet.

Advokaten mener tilsvaret fra banken viser at Nordea er prinsipielt uenig i tingrettens syn på frarådingsplikten.

Les også

Oppfordrer deg til å klage på valutalån

– Jeg antar at dette er hovedgrunnen til at de ønsker en overprøving, sier Lange, som selv mener Nordea ledet hans klienter inn i «ren valutaspekulasjon».

Frarådingsplikten fremgår i finansavtalelovens paragraf 47.

Trakk inn Lehman Brothers-kollapsen

Enkelt forklart sier loven at dersom du vurderer å inngå en kredittavtale med en bank, og din økonomi eller andre forhold tilsier at banken «må vite» at du trolig bør avstå fra avtalen, så skal banken også fraråde deg å signere den.

Les også

Nordea dømt til å betale Tone og Svein 1,5 millioner

Sunnmøre tingrett mente Nordea brøt en plikt til å fraråde sveitserfranc-lånet de ga Svein og Tone Henjesand – dels fordi de ikke hadde sterk nok økonomi til å betjene et byks i lånebeløpet, og dels fordi ekteparet hadde valgt en investeringsprofil med «lav til moderat risiko». Retten mener dette ikke er forenelig med opptak av valutalån, som de betegner som «høyrisiko»

Men retten la også vekt på andre forhold de mente var skjerpende i akkurat dette tilfellet. De bemerket at valutalånet ble gitt «på et tidspunkt der finansmarkedene ble stadig mer urolige», og viser til Lehman Brothers-kollapsen i USA.

Les på Dine Penger:

Les også

Nordea dømt til å betale Tone og Svein 1,5 millioner

Les også

– Veldig store bevegelser

Publisert:

Her kan du lese mer om