Slik unngår du at ID-tyver tar opp lån i ditt navn

Frivillig kredittsperre er det mest effektive middelet for å stoppe tyven fra å utnytte din ID til å ta opp kreditt i ditt navn, mener eksperter.

FISKER ETTER PERSONOPPLYSNINGER: Mange har mottatt falske e-poster og sms, som angivelig kommer fra forskjellige banker. Blant annet utgir noen seg å være Nordea. Ikke trykk på slike linker, advarer eksperter.
Publisert: Publisert:

150.000 nordmenn har opplevd at noen har brukt deres identitet til å begå straffbare handlinger, det viser statistikk fra Norsk senter for informasjonssikring, NorSIS.

Leder for Vinningsgruppen Sentrum i Oslo politidistrikt, Roar Kvassheim, forteller at i januar har politiet i Oslo mottatt 105 anmeldelser om ID-tyveri.

– En fellesnevner for mange av ID-tyveriene er at det bestilles varer over nett, telefonabonnementer og at det tas opp kredittlån. I tillegg kjøpes det en del biler der ID-tyven utgir seg for å være en annen, sier Kvassheim til E24.

JAKTER PÅ ID-TYVER: Roar Kvassheim, leder for Vinningsgruppen Sentrum i Oslo politidistrikt.

Kvassheim sier at det er viktig å følge med for å tidlig oppdage om du er blitt utsatt for ID-tyveri.

– Følg med på kontoutskrifter og vær observant på økonomiske bevegelser, sier Kvassheim.

Les også

Skatteetaten advarer: Har fått meldinger om e-post-svindel

Anbefaler kredittsperre

– Hvis du har blitt utsatt for ID-tyveri er det viktig å raskt anmelde det til politiet. I tillegg bør du sørge for en frivillig sperring av kredittsjekk fra kredittvurderingsfirmaer, sier Kvassheim.

Frivillig kredittsperre beskytter deg ikke direkte mot ID-tyveri, for eksempel kan passet ditt fortsatt bli stjålet, men den bidrar til å redusere risken for at andre personer kan ta opp abonnementer og kreditter i ditt navn når tyveriet inntreffer.

Når du legger inn en frivillig kredittsperre, blir det vanskelig å opprette kreditt i ditt navn, og du beskytter deg mot at noen misbruker din kredittvurdering til å ta opp lån.

Du må selv ta kontakt med kredittvurderingsselskapene dersom du ønsker at de skal legge inn en sperre på deg. Det samme gjør du hvis du senere ønsker å fjerne kredittsperren.

Samtidig sier Kvassheim at du bør ta kontakt med selskapene som du får fakturaer fra og fortelle at du er et offer for ID-tyveri.

Han sier også at det er viktig raskt å sørge for å stenge kontoer som er blitt utsatt for misbruk, og be om skriftlig bekreftelse på at de er stengt.

– Vi ser at ofrene for ID-tyveri ofte trenger dokumentasjon for å gjøre rede for tingenes tilstand til kreditorer, sier Kvassheim.

Les også

Sintef-forsker: - Sosiale medier er ikke gratis, vi betaler med personinfo

Mest effektive middelet

En vanlig måte å begå identitetstyveri på, er å stifte kreditt i offerets navn. Du kan forhindre dette ved å opprette en kredittvurderingssperre.

MENER FRIVILLIG KREDITTSPERRE ER EFFEKTIVT: Per Ivar Kristiansen i Experian Norge

Per Ivar Kristiansen i kredittvurderingsselskapet Experian Norge forklarer at før selskaper inngår avtale om bankkort, kredittkort, lån eller mobiltelefonabonnement, vil de sjekke kredittverdigheten din. En frivillig kredittsperre sperrer muligheten for at noen kan kredittsjekke deg.

– Ved å sperre for kredittsjekk, får ikke ID-tyvene opprettet nye kreditter selv om de har stjålet dine personopplysninger, sier Kristiansen til E24.

Han sier samtidig at innføring av en kredittsperre er effektivt, men husk at sperren må oppheves hver gang du selv skal kjøpe noe som krever kredittsjekk.

– Derfor er dette gjerne et tiltak du gjennomfører når du har konkret mistanke om at du er utsatt for ID-tyveri, sier Kristiansen.

– Vi opplever nå en økt pågang fra privatpersoner som ønsker å opprette frivillig kredittsperre fordi de har opplevd ID-tyveri. Opprettelsen av frivillig kredittsperre er enkelt, sier Kristiansen.

ADVARER MOT UREGISTRERTE MOBILABONNEMENTER: Kari Mette Almskog i Bisnode

Du må legge inn frivillig kredittsperre hos alle aktører som tilbyr kredittopplysninger i Norge, det er Experian, Bisnode og Creditsafe.

Les også

Schibsted og Posten rammet av «løsepengevirus»: – Dette er stadig mer utbredt

ID-tyver bruker uregistrerte mobilabonnementer

Kari Mette Almskog i Bisnode forteller at de også har merket en økt pågang fra privatpersoner som ønsker en frivillig kredittsperre.

– Vi ser hvordan ID-tyver bruker uregistrerte mobilabonnementer i tyveriene. Egentlig burde alle som gir kreditt og sender ut varer, kun akseptere bestillinger fra telefonnumre som er registrerte, sier Almskog til E24.

Hun forklarer at det som ofte skjer er at ID-tyver ringer en nettbutikk og ber om en sms når bestilte varer er levert, og så henter tyvene varene på postkontor eller post i butikk.

– Skal det ikke være umulig å kjøpe et uregistrert telefonabonnement?

– Jo, men i praksis er det ikke alle som selger mobilabonnementer som etterlever det kravet, sier Almskog.

Les også

DNB advarer kunder mot svindel-mail: – Slett den med en gang

Les også

– Ser på dette som svært alvorlig

Les også

Nei, de har ingen pakke som venter på deg

Publisert:
Gå til e24.no