Dette skulle de ønske at de visste da de var 20 år

– Jeg trodde nok den gangen at jeg visste ganske mye. Dessverre tok det litt for lang tid å forstå hvor lite jeg egentlig visste, sier DNB-sjef Rune Bjerke.

  • Sigrid Moe
  • Tone Iren Sørheim
Publisert:

Rune Bjerke (54), nå konsernsjef i DNB, har en fyldig CV. Han har vært finansbyråd i Oslo kommune, konserndirektør i Hafslund, og styremedlem i et rekke selskaper.

Han beskriver seg selv som 20-åring som en ung og over snittet politisk engasjert student.

– Jeg trodde nok den gangen at jeg visste ganske mye. Dessverre tok det litt for lang tid å forstå hvor lite jeg egentlig visste, og dessuten hvor mange arenaer det finnes der ute med noe mer og annet å by på. Livet kan være så uendelig mye mer enn politikk og samfunnsøkonomi, sier Bjerke.

Han sier at det kunne være strøm, sikkerhet, sement, trikkekjøring, randonee-opplevelser og ikke minst bank.

– Bare i banken var det kunnskap og kompetanse jeg brukte år av mitt liv på å bli kjent med. Og du verden hvor mange herlige mennesker som finnes utenfor vante sirkler, sier Bjerke, og legger til at det er over 12.000 av dem i DNB.

– Det dreier seg om deg selv, din magefølelse og din vilje til å prøve noe nytt. Til å ta skrittet over til en annen arena. Det er jeg uendelig glad jeg gjorde. Og nå vet jeg det, sier Bjerke.

Les også

Gigantisk flytebrygge skal ta imot cruiseskip på Svalbard

MEKTIG: NHO-direktør Kristin Skogen Lund er blant landets mektigste kvinner. Her er hun under NHOs årskonferanse, med statsminister Erna Solberg (t.v.)

Vidar Ruud

Kristin Skogen Lund (48), administrerende direktør i NHO, er på listen over landets mektigste kvinner. Hun har vært konserndirektør i Telenor, administrerende direktør i Aftenposten, konsernsjef i Scanpix Scandinavia og administrerende direktør og redaktør i nettportalen Scandinavia Online (SOL).

Hun sier at det mye hun skulle ønske hun visste da hun var 20 år.

– De viktigste beslutningene tas jo tidlig i livet, sier

KONSERNSJEF I SCANPIX: Her er Kristin Skogen Lund da hun ble ansatt som konsernsjef i Scanpix Scandinavia i 2002.

Knut Falch

Kristin Skogen Lund til E24.

Les også

Vraker papirbunken, men ikke for å spare tid

Personlig hadde hun ønskt at hun som 20-åring hadde mer selvtillit og kjente bedre til sine egne styrker.

– Jeg burde ha våget mer og stolt mer på meg selv.

Når det kommer til faglige emner som ung hadde hun gjerne sett at hun hadde lært seg mer teknologi og dermed fått en bedre innsikt i teknologibransjen.

– Gode teknologiske ferdigheter blir stadig viktigere, og selv om jeg har erfaring fra teknologiselskaper (journ.anm.: hun var konserndirektør i Telenor i årene 2010-2012) kan jeg ikke selv eksempelvis programmering eller det å skape egen teknologi, sier Skogen Lund.

Studier i utlandet er noe NHO-direktøren varmt anbefaler dagens unge. Hun høstet selv positive erfaringer fra økonomistudier i USA og i Frankrike.

– Jeg er veldig glad for at jeg dro ut. Det var lærenyttig å se meg selv og eget hjemsted utenfra, uttaler NHO-direktøren.

HUFFINGTON: Arianna Huffington skulle ønske at hun visste at det er viktig å slappe av.

Andrew Burton

Den gresk-amerikanske forfatteren og kommentatoren Arianna Huffington (64) er mest kjent for sin deltagelse i etableringen av The Huffington Post, og hennes rolle som sjefredaktør i Huffington Post Media Group.

Hun har flere ganger vært på lister mest mektige media-kvinner, blant annet hos Forbes og The Guardian, og i 2014 ble hun satt på en 52. plass over verdens mektigste

LARRY KING: Her er Arianna Huffington på Larry Kings program sammen med sin ektemann Michael. Bildet er fra 90-tallet.

Mark Wilson

kvinner av Forbes.

Hun sier til LinkedIn at det er et hun ofte får:

– De som allerede har gjort suksess kan fint bry seg om å ha det bra, men burde ikke unge jakte på sine drømmer ved å brenne lyset i begge ender? Det å klare seg på mindre søvn og gjøre mye på en gang er veien til toppen, ikke sant?

– Det kunne ikke være mindre sant. I altfor lang tid har vi hatt en kollektiv vrangforestilling om at det å bli utbrent er prisen for suksess, sier Huffington, og legger til at det er dette hun skulle ønske at hun visste da hun var tidlig i 20-årene.

– Jeg skulle ønske at jeg kunne gå tilbake og si til meg selv at resultatet faktisk blir bedre om du klarer å jobbe hard, men også koble av, lade opp og fornye deg selv, sier Huffington.

VIRGIN: Britiske sir Richard Branson grunnla Virgin Atlantic Airways i 1984. Bildet er fra februar 1986.

FORMEL1: Sir Richard Branson skal here dele ut trofeet til 2. plassen under Formula E Miami ePrix. Bildet ble tatt i mars 2015.

Wilfredo Lee

Sir Richard Branson (64) sier til LinkedIn at det er mye han vet nå som skulle ønske han visste da han var 22.

– Jeg hadde elsket å vite at sir Tim Berners-Lee skulle finne opp internett, slik at jeg kunne ha funnet opp LinkedIn, Google, Twitter og Facebook, sier Branson, som er mangemilliardær og gründeren bak Virgin Group.

Les også

Nå er SpaceX verdt mer enn Snapchat og Airbnb

Fly-eventyret begynte i 1984 med Virgin Atlantic Airways, og han har i tillegg startet blant annet Virgin Records, Virgin Megastore, Virgin Galactic, Virgin Mobile, Virgin Blue, Virgin Trains og Virgin Fuels.

– Det hadde vært nyttig å vite at Steve Jobs skulle lansere iPod og at internett skulle revolusjonere musikkbransjen, da ville jeg ha solgt våre platebutikker og kommet meg ut av musikkbransjen tidligere.

TOPPSJEF: Kirsten Idebøen er avtroppende administrerende direktør i SpareBank 1 gruppen.

Kirsten Idebøen (52) var frem til 1. april var hun administrerende direktør i Sparebank 1 gruppen, et selskap hun har vært i i 13 år, fem av dem som leder.

Hun har tidligere også hatt ledende stillinger i selskaper som Schibsted, A-pressen og Elkem.

Idebøen oppfordrer alle til å ha en kontinuerlig villighet til å lære, og være sulten på nye ting.
– Klokskap er en meget viktig egenskap å ha som både menneske og leder. Den kommer ofte med alder og erfaring, men det krever en kontinuerlig villighet til å lære – hele livet. Så derfor vær sulten og åpen for nye ting, sier Idebøen.

Les også

Her lager de IT-løsninger som brukes av over en milliard personer

Les også

Satte ned leien 25.000 kroner – men huset står tomt

Les også

Dette er de 100 universitetene i verden som har best rykte

Publisert:

Flere artikler

  1. Kristin Skogen Lunds ti ledertips

  2. Andelen av børsverdiene styrt av kvinner firedoblet på ett år

  3. Kristin Skogen Lund blir konsernsjef i Schibsted

  4. I kveld får Erna Solberg endelig sitte ved «maktens bord»

  5. Dette tjente næringslivets mektigste kvinner i 2017