. . . men til sommeren kommer rentefallet

Her er en kjempenyhet til alle med boliglån: Renten skal ned to prosentpoeng innen sommeren.

SPÅR RENTEFALL: Erik Bruce. Foto: Magnar Kirknes
Publisert:

I hvert fall hvis vi skal tro landets fremste renteeksperter. Den dårlige nyheten er at det skyldes at den økonomiske krisen ikke blir ridd av på en stund og at mange vil bli arbeidsledige.

LES OGSÅ:

Glem rente-kuttet

- I dag er den langsiktige pengemarkedsrenten for neste sommer nede i 3,5 prosent. Det betyr en boligrente på 4,5 prosent. Vi tror ikke renten skal så mye ned, vi tror den skal ned to prosentpoeng til sommeren. Det betyr en boligrente på 5,5 prosent, sier senioranalytiker Erik Bruce i Nordea Markets.

Prognoser

Vi frykter at vår økonomi blir så dårlig neste år at Norges Bank må ta hardt i, sier Bruce.
Sjeføkonom Øystein Dørum i DnB NOR Markets sier de tror renten skal gå ned enda mer enn to prosent frem til neste høst.

LES OGSÅ:

Du får låne mindre penger enn før

- Ja, våre prognoser sier at boligrenten skal ned til mellom fem og 5 ½ prosent. Det betyr vel to prosent ned. Det er basert på at vi ikke får full krise i økonomien, men går fra en myklanding til en hard landing, sier Dørum.
- Jeg vil nesten legge til et dessverre, for et slikt rentefall innebærer at norsk økonomi vil være rammet av et konjunkturtilbakeslag, hvor det vil være et stort behov for virkemidler som forsøker å dempe fallet, sier Andreassen.
Han sier Norges Bank vil droppe så omfattende rentekutt, hvis det bidrar til at gjeldsveksten igjen tar seg opp i Norge.

Kalkulator:

Hvor mye kan du låne?

Sjeføkonom Frank Jullum i Fokus Bank sier de ikke tror at dagens pengemarkedspris for neste sommer på 3,5 prosent vil bli en realitet.
- Hvis alt skjærer seg og pakkene ikke virker, vil vi kunne få en rente på det nivået, og en boligrente på 4,5 prosent. Men vi mener risikoen for en total kollaps er mindre i dag enn for noen uker siden.

Femtallet

De tror også på en boligrente på femtallet til sommeren.
- Vi legger til grunn at krisepakkene begynner å virke, og det forhold at det vil bli lettere å få billige lån gjør at vi bare står foran en nedgangskonjunktur, og ikke noe Armageddon, sier han.

Publisert:

Her kan du lese mer om