LYSNING PÅ BOLIGMARKEDET: Uventet prishopp for boliger

Går imot sjeføkonomenes spådommer.

Publisert:

Nå snur den negative trenden i boligmarkedet.

For første gang på åtte måneder ser vi en sesongjustert vekst i boligprisene. Dette innebærer at den negative spiralen vi har vært inne i siden juni i fjor nå er brutt.

Boligprisene stiger sesongkorrigert med 0,4 prosent (se faktaboks om sesongkorrigering). Ikke korrigert stiger prisene med 0,9 prosent fra januar til februar.

Dette viser den måndelige statistikken fra Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF), som ble presentert mandag formiddag.

Les også: Brutalt hyttemarked - salget går tregt i fjellheimen

Svært uventet

Dette kommer helt uventet på sjeføkonomene som ventet et sesongjustert fall.

- Siden i fjor sommer har de sesongjusterte prisene falt med 0,3 til 0,7. Derfor er det svært lite sannsynlig at vi får en sesongjustert vekst som er høyere enn 0,4 prosent, sa sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i First Securities til E24 før tallene kom.

Med en sesongjustert vekst på mer enn 0,4 prosent unngikk vi også et årlig boligprisfall. Det var ventet at vi for første gang på fem år kom til å se dette.

Nå er kvadratmeterprisen på den norske gjennomsnittsboligen på 24.700 kroner. Dette er nøyaktig samme nivå som vi lå på i fjor. Med andre ord er boligprisene nå uendret siden i fjor.

Les også: Små boliger blir store gjeldsbomber

Oppløftende trekk

- Hvis vi i det hele tatt skulle få en sesongmessig oppgang så ville det være et svært oppløftende trekk. Særlig med tanke på at vi har hatt et sesongmessig fall siden juni i fjor. Skal jeg bedømme utfra nyboligsalget så vil jeg si at slakket i markedet mest sannsynlig ikke er over, sa sjeføkonom Øystein Dørum i DnB Nor Markets til E24 før tallene kom.

I fjor steg prisene med én prosent fra januar til februar. Korrigert for sesongvariasjoner steg de med 0,9 prosent. Dermed er løftet denne gangen noe lavere enn i fjor, men desto mer positivt fordi det kommer etter måneder med fall.

Eiendomsmeglerbransjen er derimot ikke overrasket over at den negative trenden nå er brutt:

- Dette er i tråd med hva vi har forventet. Vi tror på en positivt prisutvikling resten av året og tror fortsatt prognosen på tre til fem prosent økning er fornuftig, sier nestleder i NEF Torbjørn Ek.

Likevel er det ingen boligjubel blant meglerne.

- Vi ser en utflating og det er definitivt mer edruelig marked. Kjøperne er mer avventende, samtidig skrur selgerne forventningene ned. Vi ser mer realisme, sier Ek.

Les også: Prisoppgang i borettslag

Spent på fremtiden

Etter at den negative trenden for boligprisene nå er brutt er det stor spenning til hva som skjer med prisene videre.

- Trenden har snudd og vi ser en fornuftig, positiv tendens. Vi får en lang salgstid mot sommeren etter påske, det blir få avbrudd i form av helligdager, sier Ek.

Dette er likevel som normalt og vil ikke påvirke prisene på lengre sikt. Det som virkelig vil bli avgjørende er hvor mye mer penger Ola og Kari Nordmann sitter igjen med etter lønssoppgjøret.

- Lønnsoppgjøret blir en spennende faktor, sier Ek.

I et mer kresent marked mener Ek at det er svært viktig å prise riktig. For høy pris vil skremme bort boligkjøpere. Prising blir viktigere og viktigere fordi kjøperne både er mer avventende og bevisste.

- For høy prising gir null respons, men priser man riktig har kjøper null bremser og betaler gjerne over prisantydning, sier han.

Følger vi dette resonnementet kan meglernes strategier bli viktigere for prisutviklingen enn tidligere.

Eneboliger stiger mest

Prisen på eneboliger steg 2,3 prosent fra januar til februar, men prisene på leiligheter steg med 0,7 prosent.

Prisen for delte boliger sank med 0,6 prosent , ifølge statistikken. Ingen av disse tallene er sesongjustert og viser dermed ikke den reelle utviklingen.

Liggetiden sank fra 44 dager i januar til 39 dager i februar. I februar i fjor var liggetiden på 20 dager.

Les også: Nyboligsalget stuper i Oslo

Likevel er utbudet av usolgte boliger på Finn.no på et langt høyere enn i fjor. Antall boliger ved utgangen av februar i år er 15.032 mot 10.146 i samme periode i fjor.

Til E24-forsiden - Norges største økonominettsted gir deg de viktigste næringslivsnyhetene

Publisert:

Her kan du lese mer om