Flere låntakere får problemer

Renteøkningene tærer nå på økonomien til stadig flere. 3 av 10 sier at pengene ikke strekker til eller at de klarer seg bare akkurat.

Arne Hyttnes, Administrerende Direktør i Sparebankforeningen la frem tall for tilstanden i norske husholdninger i dag. Foto: Scanpix

  • Caroline Sesvold Tørring
Publisert:

De mange renteøkningene de tre siste årene har ført til at flere lånetakere nå begynner å få problemer med økonomien. Husholdninger med høye lån og unge i etableringsfasen er de mest sårbare.
Det kommer frem i en spørreundersøkelse foretatt av Nordstat fra Sparebankforeningen. Undersøkelsen ble foretatt i uke 38 og er landsrepresentativ.

Flere har alt redusert forbruket sitt

Den høye renten har alt ført til at flere har redusert forbruket sitt. Det er dagligforbruket folk kutter i og utgifter til ferie og fritid.

LES OGSÅ:

Forbruket stuper.

14,5% av norske husholdninger betaler nå ikke avdrag på lånet sitt, viser undersøkelsen.
- Har man problemer med å betale ned på boliglånet er jeg sikker på at banken vil være villig til å hjelpe kunden sin. Det første banken vil foreslå er å fryse avdragene på lånet, sa Arne Hyttnes administrerende direktør i Sparebankforeningen, under fremleggelsen av tallene i dag.

Verst for de med høye lån

Undersøkelsen viser at 3 av 10 sier at de mange renteøkingene har gjort deres økonomi sårbar. De betyr at de enten klarer seg akkurat på den inntekten de har eller så strekker ikke pengene til.
Det er spesielt de med lån over 1,5 millioner som har fått dårligere økonomi det siste året. De gir den høye renten skylden for deres økonomiske situasjon.
15% av husholdningene sier nå at de vil få økonomiske problemer hvis de får en ekstra utgift på 20.000 kroner. Dette gjelder særlig for unge nyetablerte, pensjonister/trygdede og studenter. De med en inntekt på under 300.000 kroner er overrepresentert blant de som er mest sårbare.

Mange lurer på hva de kan gjøre

- Vi har ikke merket at det har vært en markant økning i kunder som vil har avdragsfrihet på lånene, men vi merker at kunder tar kontakt for å høre hva de kan gjøre for å være litt føre var hvis dette blir krevende, forteller Aud-Helen Rasmussen i DnB NOR til Dine Penger.

LES OGSÅ:

Slik får du lavere lånerente.

Færre som tar opp lån

Rasmussen forteller at det er færre i dag som tar opp lån i DnB NOR nå enn for ett år siden.
- Betjeningsevnen har blir satt under press når renten stiger, og med den usikkerheten som er i rentemarkedet gjør det at folk blir forsiktigere. Man beholder heller det man har enn å kjøpe noe nytt, mener Rasmussen.

De fleste klarer seg bra

Det store flertallet har imidlertid så solid økonomi at de kan spare. De fleste klarer også en ekstraordinær utgift på 20.000 kroner eller en ytterligere renteøkning uten problem.
1 av 2 lånetagere sier at de kan skaffe til veie minst 100.000 kroner på kort varsel dersom det er nødvendig, enten ved å bruke sparepenger, låne i banken eller ved økonomisk hjelp i familien.
- Dette viser at Ola Nordmann er en god økonomisjef, mener Hytten.
8 av 10 husholdninger har uforandret eller bedre økonomi enn i fjor. Dette er på grunn av lønnsveksten. 7 av 10 husholdninger har god økonomi og kan spare. Hele 27% av de unge har fått økonomisk hjelp fra familien ved kjøp av bolig.

Høyt rentenivå før også

- De aller fleste som har boliglån i dag har også tidligere hatt en boligrente på dagens nivå og de aller fleste klarer derfor dette veldig bra. Men de som har kommet inn på boligmarkedet når renten har vært lav og belaget forbruket sitt på en lav rente, er de som må ta et grep nå. De kan gjøre dette ved å redusere forbruket sitt, mener Rasmussen.
Ser man at dette blir krevende så ta kontakt med banken før det går for langt, råder Rasmussen.
- En god høstaktivitet for dem er å sette seg ned å få oversikt over økonomien og lage et budsjett, og se etter tyvene i lommeboka, forteller Aud-Helen Rasmussen.

LES OGSÅ:

Slik lager du budsjett.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Valuta
  2. Privatøkonomi

Flere artikler

  1. - 9 av 10 klarer stort rentehopp

  2. 200.000 frykter renteøkninger

  3. - Lånetakerne ikke skremt

  4. Hver tiende låntaker under 35 år tåler ikke at renten stiger med 5 prosentpoeng

  5. - Lånekunder bruker for mye penger