Renteforskjeller vil øke – her er de beste bankene: Bytt bank og spar tusener

Du kan nå spare store penger på å flytte boliglånet ditt. Selv om Norges Bank ikke satte opp renten på torsdag, vil bankene likevel sette opp rentene. Slik kan du spare 71.200 kroner!

GIR RÅD: Fagsjef Jorge Jensen tok imot VG/Dine Penger i sitt eget hjem tidigere denne uken. Han forteller om en strøm av låntagere som henvender seg til Forbrukerrådet for å få hjelp til å bytte bank.

Foto: Mattis Sandblad
Publisert:

Renteoppgang! Norges største bank DNB varslet i slutten av forrige uke at lånerenten går opp med 0,3 prosentpoeng. En rekke andre banker med Nordea og Danske bank i spissen har også meldt om renteoppgavn.

Men det er bare i første runde; for når EUs egenkapitalkrav kommer på plass kan renten stige ytterligere. De andre storbankene har fulgt etter. Flere mindre banker holder imidlertid rentene lave, slik Dine Pengers oppdaterte rentebarometer under viser.

Basert på en renteforskjell mellom den dyreste og billigste banken på 0,35 prosentpoeng, har Dine Penger regnet ut hva man kan spare på å bytte bank.

Lønnsomt å være utro! Regnestykket viser at det kan være lønnsomt å være utro mot banken din.

Med et boliglån på 2 millioner kroner og 0,35 prosent lavere rente, sparer du 71.200 kroner etter skatt over 20 år. Dette tilsvarer 3560 kroner i året, eller omkring 300 kroner i måneden.

– Noen hundrelapper i måneden er ikke så mye, men ser man det over lånets løpetid, blir det titusener. Det er snakk om store summer, særlig for familier som har presset opp lånet maks for å få lån til rekkehus og hus, sier Dine Pengers renteekspert, Günther Bache.

Tøff kunde. Han mener du som kunde bør presse banken din for å få bedre vilkår.

– Man bør være en tøff kunde, det er det eneste som hjelper. Det er ikke noe å kvie seg for. Bankene er ikke monstre. Følelsen av å lykkes med å skaffe bedre betingelser, den er veldig deilig, sier Bache.

Han tror forskjellene mellom bankene blir større, i takt med at rentenivået øker.

– Når forskjellen på renten du har og den beste mulige renten blir et halvt prosentpoeng, så bør du vurdere å bytte bank, sier Backe.

Forbrukerrådet mener folk bør ha et mer bevisst forhold til hvilken bank de bruker.

– Vi er ikke flinke nok til å se hvilke tilbud som finnes. Det har bestandig vært viktig å følge med på banken din, sier fagdirektør Jorge Jensen.

Å flytte lånet sitt mellom banker er, ifølge Jensen, en god måte å få konkurranse i markedet.

– Selv er jeg aktiv kunde av fem banker, men det må jeg nok si er for folk som er spesielt interesserte.

Les også:Flere storbanker setter opp renten

Spør om hjelp. Han forteller at Forbrukerrådet i det siste har fått flere henvendelser fra folk som lurer på hvordan de bytter bank.

Og han mener bankenes begrunnelse for å sette opp renten blir oppfattet som urimelig.

– Jeg tror flere vil bytte til de mindre bankene. Det er urimelig at kostnadene kommer fra en bransje med så mye overskudd. Da reagerer folk, sier Jensen.

Les mer:Får billigere penger – gir deg dyrere lån

Redaktør i Dine Penger, Tom Staavi tror også renteforskjellene mellom bankene blir større når renten stiger.

– Vi har levd med historisk lave renter siden 2001. Nå kan det tenkes at når rentene beveger seg opp på grunn av egenkapitalkravene. Da blir forskjellen mellom bankene større. At de små bankene sier de ikke skal sette opp renten, er også en indikasjon på at renteforskjellene kan bli større.

DinBank og Skandiabanken er blant bankene som topper oversikten over de beste bankbetingelsene, og som ikke tar etableringsgebyrer.

Nye kunder. – Vi har ingen planer om å gjøre noe med renten nå. Som bank gjør vi selvfølgelig en løpende vurdering av renten, sier lederen for Skandiabanken Norge, Magnar Øyhovden, som forteller at de opplever en strøm av nye kunder.

Thomas Midteide, informasjons-direktør i DNB

Foto: Stig B. Fiksdal

DNBs kommunikasjonsdirektør Thomas Midteide forsvarer at DNB har blant de høyeste rentene.

– Vi er i en periode hvor de aller fleste bankene justerer prisene sine. Det er helt klart at en del av de rene nettbankene kan innimellom være billigere enn fullservicebankene. Da må man se på hva man har behov for på banktjenester. Hos DNB kan man for eksempel tømme sparegrisen til barna, det kan du ikke hos Skandiabanken. I DNB har man 2500 fysiske punkter hvor man kan betale regninger.

– Frykter du at dere mister kunder?

– Det er knallhard konkurranse om alle boliglånskunder i Norge, men vi må se det over tid før vi ser effekten av prisendringene, sier Midteide, som legger til:

Tomme løfter. – Det er ikke veldig lenge siden DNB var billigere enn Skandiabanken på boliglån, og da plukket vi opp mange kunder fra dem, svarer han.

Rune K. Sjøhelle, kommunikasjonssjef i Nordea

Foto: Nordea

Rune Sjøhelle kommunikasjonsdirektør Nordea sier dette til at andre banker er billigere:

– Ingen har lovet å holde renten i 20 år. Det er vanskelig å ha et regnestykke basert på 20 år basert på snapshot av virkeligheten akkurat nå. Selv på to og tre år kommer bildet til å være helt annerledes. Jeg vil råde kunder til over tid til å se hvilke banker som jevnt over har ligget godt plassert. Vi er to år på rad kåret til Norges beste totalbank.

Stian Arnesen, kommunikasjonssjef Danske bank

Foto: Danske bank

Kommunikasjonssjef Stian Arnesen i Danske Bank har følgende kommentar:

– Vi er helt åpne på at enkelte av våre kunder kan finne isolert bedre lånebetingelser i andre banker. Vi mener at en bank er mye mer enn en utlånsavdeling. Vi mener at regnestykket inneholder litt flere parametere enn at den banken med isolert best rente er den beste banken.

Les hvordan du bytter:Bytt bank på 1-2-3

Hva koster det å flytte boliglånet?

Når du flytter boliglånet ditt til en ny bank påløper det et etableringsgebyr som ofte ligger på 1500 kroner og et tinglysningsgebyr som er på 215 kroner.

Noen banker, som Skandiabanken og Dinbank tar ikke etableringsgebyrer i det hele tatt.

Her er de beste bankene nå

Dette er de beste bankene etter rapporterte renteendringer. Rentene gjelder for nye kunder.

  1. Forutsetninger: Effektiv rente er inkludert termingebyr og etableringsgebyr. Tabellene omfatter ikke rammelån/fleksilån, og betingelser som krever særs omfattende programpakke er utelatt. Renter innhentet 13. mars 2013. Enkelte banker kan ha besluttet å endre renter, uten å ha rapportert dette

NB: For eksisterende kunder er det en seks ukers varslingsfrist, så de nye rentene starter først etter påske for de fleste banker.

Finn beste bank for deg!På Penger.no kan du teste din rente og sende tre søknader om bedre rente til andre banker.

(Penger.no er et samarbeid mellom Finn.no og Dine Penger.)

Her kan du lese mer om