Nok et tilbakeslag i nyboligmarkedet

Både igangsetting og salget av nye boliger falt markert i april.

FALLER: Både boligbyggingen og salget av nye boliger har falt markert så langt i år.

Heiko Junge
  • Jostein Nissen-Meyer
Publisert:

April ble nok en svak måned i markedet for nye boliger, både når det kom til salg og igangsetting.

Ferske tall fra Boligprodusentenes Forening viser at igangsettingen av nye boliger falt med 30 prosent sammenlignet med fjoråret, mens salget falt med 25 prosent.

Et viktig moment er imidlertid at påsken falt i april i år, mot mars i fjor.

- Ser man på april isolert sett så synes jeg ikke tallene har så mye verdi, men det føyer seg inn i en trend vi har sett de fire siste månedene, sier Per Jæger, administrerende direktør i Boligprodusentenes Forening, til E24.

Og trenden for årets første fire måneder er svak.

Man må helt tilbake til 2010 for å finne et tilsvarende lavt salg i perioden januar-april, salget i år ligger 1 prosent høyere enn på samme tid i 2010.

Mot fjoråret er nedgangen på 23 prosent, og sammenlignet med salget i 2011 og 2012 er nedgangen henholdsvis 17 og 24 prosent.

Les også

Eiendom Norge: - Boligprisfallet i høst var en parentes

Det står ikke stort bedre til med igangsettingen så langt i år, denne er ned 13 prosent sammenlignet med i fjor, og ned henholdsvis 24 og 26 prosent sammenlignet med 2012 og 2011.

For lave priser

Jæger tror ikke den lave igangsettingen skyldes at utbyggerne er skeptiske til boligmarkedet fremover, og velger å peke på for høye utbyggingskostnader.

FOR HØYE KOSTANDER: Per Jæger, administrerende direktør i Boligprodusentenes Forening.

Johnny Syversen

- I forhold til kostnadene er faktisk prisene på nye boliger for lave. Det er viktig at myndighetene legger til rette for økt boligbygging, forenkler kravene og planprosessene, og med det reduserer byggekostnadene.

- Du mener altså at nyboligprisene er for lave, de ligger jo ofte vesentlig over prisene på brukte boliger, og boligprisene er nå nær rekordnivåer?

- Ja, prisene er for lave. Du betaler jo mer for en ny bil enn en brukt bil. Med alle reglene og forskriftene man har rundt nybygg så blir kostnadene for høye i forhold til prisnivået.

Man så en nedgang i salg og igangsetting i de fleste fylker i april. Oslo var helt klart kraftigst rammet av salgsnedgangen, med et fall i salget på 51 prosent sammenlignet med april i fjor.

- Ikke i min bakgård

Jæger mener det er viktig å få opp boligbyggingen sett opp i mot en sterk befolkningsvekst. Ved siden av forskrifter og regler, stikker også klagemuligheter fra naboer og argumentasjon om fortetting kjepper i hjulene for enkelte av utbyggerne.

- Alle er jo enige om at vi skal bygge boliger til våre barn, «bare det ikke skjer i min bakgård». Det er flere utbyggere som opplever voldsom motstand mot byggeprosjekter.

Ifølge Jæger er optimismen fortsatt høy blant boligprodusentene, selv om forventningsbildet til markedet tolv måneder frem i tid er noe lavere enn det var i rapporten fra mars.

Les også:

Boligprisoppgang i aprilVenter økte prisforskjeller mellom by og land- Ikke positivt om boligprisveksten tar seg opp igjen- Våren er kjøpers markedSkarp nedgang i nyboligsalget i første kvartal

Her kan du lese mer om

  1. Eiendom
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Høyeste nyboligsalg siden 80-tallet

  2. Nyboligsalget fortsetter å skuffe

  3. – Vi er bekymret

  4. Annonsørinnhold

  5. Både salget og igangsettinger av nye boliger faller kraftig

  6. Nyboligsalget har falt i tre måneder på rad