Skandiabanken setter opp renten i januar

Skandiabanken øker rente over nyttår, men vil fortsatt vært blant de billigste bankene i Norge.

Opp med renten: I januar går Skandiabankens rente opp.
Publisert:

Opp. Skandiabanken varsler fredag formiddag at de setter opp renten på boliglån fra 17. januar.

Renteøkningen vil da gjelde både nye og eksisterende kunder, litt uvanlig for ved renteøkninger ellers pleier ofte nye kunder å få den nye renten umiddelbart:

– Vi har ene og alene valgt å oppjustere renten fra samme dag for både nye og eksisterende kunder for å gjøre det enkelt og forståelig for alle, sier informasjonssjef Leif-Kjartan Bjørsvik til Dine Penger.

Kapitalkravene.Det er de økte kapitalkravene som gir denne økte renteøkningen, forteller banken i en pressemelding:

Magnar Øyhovden, leder for Skandiabanken Norge

– Som en ansvarlig bank må vi likevel øke prisene noe for å bli enda mer robust, sier Magnar Øyhovden, leder for Skandiabanken Norge. Banken følger dermed anbefalingene fra tilsynsmyndighetene.

To år siden sist.Skandiabanken har ligget jevnt på toppen av bankbarometerene, og har ikke hevet rente på to år.

De fleste konkurrentene økte renten i mars i år da myndighetene varslet skjerpede krav til egenkapital. Skandiabanken økte ikke renten den gangen fordi detaljene i regelverket ikke var klar.

Men allerede i august holdt banken muligheten åpen:

– Vi kan ikke gi noen absolutte garantier om at renten skal forbli uendret i all framtid. I 13 år har vi sagt at vi skal være blant de billigste, og konkurransedyktige over tid, sa informasjonssjef Leif-Kjartan Bjørsvik i Skandiabanken til Dine Penger da.

Ligger fortsatt godt an.Banken kommer til å øke renten på boliglån med 0,20 prosentpoeng for lån med 75 prosent sikkerhet over 2 millioner kroner.

Ny rente blir da 3,70 prosent.

For boliglån med 85 prosent sikkerhet over 2 millioner kroner økes renten med 0,25 prosentpoeng til 4,0 prosent.

Dette er forsatt ganske konkurransedyktige vilkår: Dine Penger sjekket i forrige uke bankrentene. Skandiabanken lå da øverst på rentelisten med 3,50 prosent effektiv rente.

Neste på listen var da BN bank med 3,70 prosent, den renten Skandiabanken går til nå.

Deres nye rentesatser, som trer i kraft over nyttår for eksisterende kunder, er kun slått av førstehjemslån.

– Vi skal fortsatt låne ut mer penger til bil og bolig, og vi har tro på fortsatt lave renter i tiden som kommer. Den varslede prisjusteringen endrer bare i liten grad på Skandiabankens plasseringer på de offisielle prissammenligningene, sier Magnar Øyhovden i pressemeldingen.

Flere økninger? Debatten om norske banker kommer til å sette opp renten grunnet «motsyklisk buffer» går heller ikke hus forbi Skandiabanken, som er en svenskeid bank.

– Vi har fått ett tydelig signal fra Finanstilsynet om at vi vil behandlet som en norsk bank, sier Leif Kjartan Bjørsvik til Dine Penger.

Han sier videre:

– Kostnaden rundt dette er ikke i sin helhet veltet over på kundene. Forrige uke ble det satt inn 300 millioner svenske kroner fra eierne.

Tjente stort på å holde renten i ro. I mars tidligere i år satte en rekke banker opp renten. Skandiabanken lokket seg til flere titusener nye bankkunder på å holde renten lav og i ro.

Her er bankens andre renteøkninger:

  • Billån på 75 prosent: Opp 0,25 prosentpoeng til 5,45 prosent.
  • Billån på 100 prosent: Opp 0,45 prosentpoeng til 7,20 prosent.
  • Kontokreditt: Opp 0,30 prosentpoeng til 15,95 prosent.
  • Kredittkort: Opp 0,30 prosentpoeng til 14,96 prosent.

Slik ligger Skandiabanken an i dag

Selv etter renteøkningen i januar vil Skandiabankens rente være god, viser denne oversikten. NB: Det kan komme flere renteøkninger på grunn av krav til «motsyklisk buffer», slik at både Skandiabanken og andre banker kan få endret rentene.

Forsatt godt an:Tabellen viser hvordan Skandiabanken ligger an i dag med 3.50 prosent rente for lån på 2 millioner kroner. Ny rente blir 3,70 prosent, og det er som neste på listen. Tallene innhentet 28. november.

Forutsetninger for sammenligningen:

1) Oppgir bare eksempler på renter på sine nettsider - disse er brukt her. Banken opplyser ikke renter til Finansportalen.

Forutsetninger:Lånene er beregnet som et annuitetslån med løpetid på 20 år, effektiv rente inkluderer etableringsgebyr og termingebyr. Renter og gebyrer på lån er fradragsberettiget i selvangivelsen, med en skatteeffekt på 27 prosent. Besparelsen er beregnet etter skattefradraget, og forutsetter samme rentedifferanse som i dag. Nedbetaling av lån er en kontantstrøm som egentlig skal neddiskonteres med forventet inflasjon over 20 år for å finne dagens pengeverdi, dette er ikke gjort her. Kilde for renter: Finansportalen og Dine Penger. Renter innhentet 29. november2013.

OBS! Enkelte banker krever forskjellig grad av kundetilknytning/-programmer for å få den oppgitte renten. Banker med særdeles omfattende kundeprogrammer er utelatt her.

Sjekk hva du kan spare på å bytte bank!

Legg inn renten din i kalkulatoren under, legg inn boligverdi og lånesum og se hva du kan spare. Deretter kan du trykke på knappen og gå rett til tjenesten for å sende søknad om å bytte lån. Enklere blir det ikke!


Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om