Når du skal ut i budrunder: Slik unngår du å gi overpris for boligen

For å gjøre et godt boligkjøp må du legge følelsene til side.
– Vær opptatt av å finne riktig markedspris i stedet for å overgå konkurrenten i budrunden, råder boligprisekspert.

Bruk opplysningene nøye: Når dere skal ut i budrunde, er det viktig å finne riktig pris for boligen. Boligprisekspert Roger Bjørnstad råder boligjaktere til å starte sin egen prisberegning ved å sjekke kvadratmeterprisen i området.

Foto: Colourbox.com
  • Karl Wig
Publisert: Publisert:

Unngå overpris. På boligjakt er det fort gjort å bli ivrig i budrunden, og by mer enn man egentlig hadde tenkt.

Det kan forvandle boligdrømmen til et mareritt: Gir du overpris i forhold til markedsverdien, kan boligen bli umulig å kvitte seg med uten å gå i tap.

– Mange føler nok at de har hastverk fordi boligprisene stadig stiger. Men det kan være lønnsomt å være mer opptatt av å finne riktig markedspris, enn å overgå konkurrenten i budrunden, sier boligprisekspert Roger Bjørnstad.

Han er sjeføkonom i Pöyry Management Consulting, som hver måned publiserer nye boligpristall i samarbeid med NEF og Eff.

Les også:Slik skal lokkeprisene på boliger stanses

Finn prisnivået. Skal du som boligkjøper utvikle gode prisantenner, mener han det er avgjørende å først få god oversikt over prisnivået i området du leter i.

Se på standard: Seniorøkonom Roger Bjørnstad i Pöyry peker også på at det er viktig å sjekke boligens standard, balkong, garasje og solforhold er med på å trekke boligprisene opp.

Foto: Scanpix

– Man bør ha et referansepunkt som gir en idé om hva gjennomsnittsboligen i området er verdt. Derfra kan du så gjøre mer spesifikke vurderinger, råder eksperten.

Les også:Slik byr du riktig og smart

Må sjekke selv. Han får støtte fra Forbrukerrådets fagdirektør for bolig, Thomas Bartholdsen.

– Det er ingenting som slår å være godt orientert om prisene i markedet, sier han, og advarer samtidig mot å stole på meglerens egen prisanalyse:

– Man bør se bort ifra meglerens skryt om boliger han har solgt i området, for han kommer ikke til å nevne de som oppnådde dårlige priser. Meglerens interesse å jekke prisen høyest opp, sier Bartholdsen.

Start med kvadrat. I din egen kritiske prisberegning er det særlig ett tall som gir deg god hjelp: Gjennomsnittlig kvadratmeterpris.

Den finner du ved å sjekke den ferske boligprisstatistikken som publiseres hver måned, og som Dine Penger løpende dekker.

– Det er fortsatt et hav av individuelle forhold som har betydning for den enkelte boligen, men som et grovt referansepunkt er kvadratmeterprisen riktig sted å starte, sier Bjørnstad.

Hans tips for et enda mer nøyaktig anslag er å velge kvadratmeterpris etter boligtype: Enebolig, delt bolig eller leilighet.

MÅ SJEKKE SELV: Fagdirektør for bolig i Forbrukerrådet Thomas Bartholdsen mener man ikke skal stole på meglerens prisanalyser.

Foto: CF Wesenberg

Bjørnstad minner om at små leiligheter koster mer per kvadratmeter enn store, og at du bør ta særlig hensyn til dette om du ser på en leilighet i enden av størrelsesskalaene.

Les også: Dette må du se etter på visningen

Legg til – eller trekk fra. Når du omsider føler deg kjent med prisnivået, kan du vurdere den enkelte boligen i forhold til en gjennomsnittsbolig:

– Har den bedre utsikt? Har den bedre standard? Har den bedre beliggenhet? Snittboligen vil ligge midt på treet, så da blir jobben å vurdere hva som trekker opp eller ned ved boligen du ser på, sier Bjørnstad.

Les også:Balkong-bonanza i boligmarkedet

Bartholdsen i Forbrukerrådet mener du vil utvikle gode prisantenner så lenge du kommer deg på mange visninger.

– Finn boliger som ligner den du vil by på. Stikk innom på visning og øv din egen priskompetanse ved å sjekke standarden og kvalitetene, og deretter se hva boligen ble solgt for. Dette får du vite av megler hvis du spør, sier han.

Følg med over tid. Taksten som følger med boligen vil selvsagt også være med å gi en indikasjon på prisnivået.

Men sjekk hvor gammel taksten er. Hvis boligen har vært til salgs en stund, kan prisene ha steget en del. Hva takstmenn trekker av for slit og elde kan også være litt forskjellig fra bolig til bolig.

Derfor er det få ting som slår det å følge med på hva boliger faktisk blir solgt for i området.

Pöyry-sjefsøkonom Bjørnstad fraråder ferske boligjaktere fra å tro at de er priseksperter etter første visning, og oppfordrer heller til tålmodighet og is i magen:

– Det er best å følge med på et område over tid. Jo flere visninger man er på, jo bedre «føling» får man over hva små forskjeller ved boligene er verdt. Da får du mye bedre vurderingsevne når du selv skal by, råder han.

Sjekk taksten nøye. Bartholdsens tips er å lage et regnestykke for deg selv over spesielle ting ved boligen som påvirker din verdiberegning.

– Er badet 18 år gammelt, bør du trekke fra minst 200.000 kroner for oppussingen, sier han.

Selv om visningserfaring gjør det enklere å gi gode prisanslag, minner Bartholdsen om at det alltid er viktig å studere takst og salgsoppgave for å sikre at man får øye på forhold som kan være skjulte.

Les også: De farlige ordene i boligprospektet

Og han advarer mot å la bolig-forelskelse få fotfeste når tiden er inne for å by.

– Unngå å tenke at dette er drømmeboligen. De aller fleste boliger finnes det hundretalls jevngode alternativer til!

Følg Dine Penger på Facebook!

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Eiendom

Flere artikler

  1. Slik byr du smart i vårens boligmarked

  2. Lavere boligtrøkk denne helgen: – Mulig å gjøre et godt boligkjøp nå

  3. Ekspertene avslører: Slik utnytter du nedturen i boligmarkedet

  4. Annonsørinnhold

  5. Boliger selges millioner over takst: Varsler nye lokkepris-kontroller

  6. Meglertopp advarer boligkjøpere: – By fornuftig