Nytt milliardkutt i Statoil

Høye kostnader og lav effektivitet i møte med konkurrentene gjør at Statoil skal gjennomføre kutt i milliardklassen på landanleggene sine.

ENEEIER: Statoil kjøpte i fjor høst ut Shell og har dermed blitt eneier av raffineriet på Mongstad. Statoil sliter likevel med lønnsomheten ved landanleggene sine og skal sette i gang nye milliardkutt, ifølge Stavanger Aftenblad.
 • NTB
 • Marius Lorentzen
Publisert:

Sist uke ble det klart at Statoil kutter 239 stillinger innen IT, eiendom, finans og kontroll, men selskapet stopper ikke der.

I løpet av de neste tre årene skal utgiftene ved landanleggene, der gass og olje fra norsk sokkel behandles og raffineres, kuttes med én milliard kroner

Det skriver Stavanger Aftenblad.

I Statoils interne kommunikasjon viser selskapet til at kostnadene har økt kraftig de siste årene. «Vi bruker flere timer enn de fleste av våre konkurrenter på å drive anleggene våre. Vi har altså både høye kostnader og lav effektivitet», står det i et dokument, skriver avisen.

Da Statoil la frem tallene for tredje kvartal sist høst la selskapet ikke skjul på at de sliter med lønnsomheten til raffineriene og landanleggene. Selskapet skrev ned verdier for 4,2 milliarder kroner knyttet til Mongstad- og Kalundborg-raffineriene.

Både «lavere marginer og utfordrende fremtidsutsikter» lå bak nedskrivningen, skrev selskapet.

- Ingen planer om å legge ned

Statoil har allerede vært gjennom en kuttrunde ved landanleggene, og ved årsskiftet var målet om å kvitte seg med 1,1 milliarder i årlige utgifter og øke inntektene med 800 millioner fra 2009 nådd. Nå skal de årlige utgiftene for landanleggene kuttes med ytterligere én milliard til 2016 sammenlignet med 2012.

På Mongstad-raffineriet har Statoil tapt flere milliarder de siste årene. Selv om det ble overskudd i 2012, blir tallene igjen røde i 2013.

- Mongstad-teamet jobber veldig hardt med å forbedre virksomheten, sa Helge Lund under presentasjonen for tredje kvartal, og viste til at det er gjennomført store tiltak allerede.

- Men dette er ikke nok og vi må fortsette å jobbe med forbedringer. Vi har ingen planer om å legge ned raffineriene, men de må tjene penger og det er utfordringen, la han til.

Ifølge Statoil-sjefen er både kapasiteten og strukturen i raffineringsmarkedet problematisk.

- I realiteten koster det mer å kjøpe føden, mens output-prisen er lavere. Det svekker marginene. I tillegg er etterspørselsmønsteret endret og raffineringskapasiteten er høy i Europa, sa Lund.

Helge Lund mente også at rammebetingelsene for raffinerivirksomhet i Norge gjør problemene ekstra vanskelige når markedet er tøft.

Han trakk spesielt frem grønne sertifikater, eiendomsskatten, avskrivningsregler, og CO2-skatten som problematiske når markedet ellers er presset.

Statoil meldte den 3. desember at de hadde blitt enige med Shell om å kjøpe dem ut fra Mongstad-anlegget.

Samarbeidet som ble inngått i 2000 om felles eie av Mongstad og Pernis-raffineriet i Nederland var dermed slutt.

– Kjenner oss ikke igjen

Trine Holsen, som er leder i Industri Energi-klubben på Mongstad, er fornøyd med hvordan Statoil så langt har gjennomført kuttprosessen for landanleggene.

– Jeg har jobbet i Statoil siden 1992, og det er blitt kuttet hele tiden, så dette er noe vi alltid har gjort, sier hun, ifølge Stavanger Aftenblad.

Holsen sier at de stiller seg bak prosjektet, og at de har blitt hørt i det viktigste. Likevel er hun ikke fornøyd med at den interne kommunikasjonen sier at selskapet har høye kostnader og lav effektivitet.

– Vi kjenner oss ikke igjen i det og vet heller ikke hvem de sammenligner oss med, sier hun.

Les også:

Rekordtildeling av oljetillatelser på norsk sokkelSlik vil den nye sokkelsjefen holde produksjonen oppe til 2025Røkke henter Statoils letedirektør

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Eiendom

Flere artikler

 1. 200 årsverk må bort på Mongstad

 2. Betalt innhold

  200 årsverk skal bort fra Mongstad

 3. Betalt innhold

  200 årsverk må bort på Mongstad

 4. Betalt innhold

  Shell kutter kostnader og prioriterer nyutdannede

 5. Betalt innhold

  Trekker seg fra Statoil-forhandlinger