Størst fall i nyboligsalget på Østlandet

Nyboligsalget faller i hele landet, og mengden usolgte boliger hoper seg opp inn i det nye året.

NEDGANGEN FORTSETTER: Østlandet sliter med nyboligsalget. I Hedmark var andelen usolgte på hele 49 prosent.

Bolig- & Eiendomsutvikling
  • Sophie Lorch-Falch
Publisert:

Det lave salget øker beholdningen av usolgte boliger i Norge, og følger høstens trend med et bremsende boligmarked. Siden mai i år har de gjennomsnittlige boligprisene i Norge falt med 4,5 prosent, og fersk statistikk over nyboligsalget fra Econ bekrefter et tregere boligmarked.

Les også

DNB Markets spår grått nytt år i 2014

- Det er et betydelig vanskeligere nyboligmarked enn bare for ett år siden. Salgaktiviteten er nå lavere enn det var inngangen til finanskrisen. Vi har vel sett at det store omslaget kom igjennom sommeren. Når vi publiserte oktober og desember har vi sett at tendensen har blitt forsterket. Det er kanskje ikke uventet i lys av det vi har sett i bruktmarkedet. Det er nettopp den smitten vi ser, men nyboligmarkedet får et mye kraftigere utslag, sier sjeføkonom Roger Bjørnstad i Samfunnsøkonomisk analyse til E24.

Halvert på Østlandet

Spesielt dårlig kommer Østlandet ut.

I de siste to månedene har det bare blitt solgt 597 nye boliger på Østlandet. Dette er 28 prosent færre enn forrige tomånedersperiode, og 44 prosent færre enn samme periode i fjor.

Samtidig faller kvadratmeterprisen med 0,2 prosent sammenlignet med oktober i fjor. Gjennomsnittelig kvadratmeterpris på Østlandet ligger på 45.900 kroner. De høyeste nyboligprisene er ikke overraskende i Oslo Vest og sentrum med et gjennomsnitt på 70.500 kroner per kvadratmeter. Øvre Romerike ligger lavest med 32.200 kroner per kvadratmeter.

- Tallet er betydelig i Oslo. Det er et stort marked, og slår kraftig ut. Når vi ser på salgstakten er det veldig likt over hele landet. Salget er gjennomgående på 10 prosent av antall boliger som er til salgs, og det er det også på Sørlandet og Vestlandet, sier Bjørnstad.

Les også

SSB: - Perioder med stor pessimisme i boligmarkedet er kortvarige

Det er store regionale forskjeller når det kommer til hvor fort nyboligene går unna. I Oslo nord, Follo og Buskerud hadde de solgte boligene ligget ute for salg i om lag 190 dager. I motsatt ende finner vi Vestfold, der tilsvarende tall var 440 dager.

Labert i Sør-Norge

Naboene i sør har også hatt et labert nyboligsalg, med bare 89 registrerte salg. Det er 32 prosent færre enn forrige periode, der Kristiansand Vest drar ned salget, mens Kristiansand Øst går salget langt bedre. Sørlandet har den laveste kvadratmeterprisen i landet, som nå er 0,5 prosent lavere enn i oktober i år, og ligger på 36.600 kroner.

I Nord-Norge ble det solgt 68 nye boliger, 32 prosent færre enn forrige tomånedersperiode. Men både Tromsø og Bodø fortsetter trenden med høyt salg. Lengst nord, i Finnmark, viser statistikken spesielt trått salg. Kvadratmeterprisen har sunket med 0,3 prosent siden oktober, og er i snitt 39.800 kroner.

Les også

Opplever bråbrems i salget av leiligheter over 4 mill.

Midt-Norge går av seieren med den høyeste salgstakten på 16 prosent, mens Vestlandet har et stabilt nyboligsalg fra forrige tomånedersperiode. Sammenlignet med i fjor er fallet på 34 prosent.

Gjennomsnittlig kvadratmeterpris for alle boligene Vestlandet er 43.500 kroner. Det er 0,2 prosent høyere enn i oktober i år og 4,4 prosent høyere enn samme periode i fjor.

- Tendensen vil fortsette

Bjørnstad mener underliggende faktorer vil støtte opp mot et tregt boligmarked.

- Norsk økonomi er solid, selv om vi har opplevd enkelte økonomisk tilbakeslag i år. Arbeidsledigheten er lav, inntektsveksten er god, og renten er lav. Fremtiden er usikker, men de fleste forventer jo fortsatt god vekst i norsk økonomi. Vi har fremdeles betydelig arbeidsinnvandring, men hvis ikke sysselsettingstakten tar seg opp, kan det gi stor arbeidsledighet. Det er med på å skape den negative stemningen som har preget i boligmarkedet i høst, sier han.

Likevel vil tendensen med lavt nyboligsalg følge norsk økonomi et godt stykke inn i 2014.

- Jeg tror vi gjennom neste år vil få et mer stabilt boligmarked, og et mer stabilt nyboligmarked. Høsten har ført til en tilbudsbølge, og det tar litt tid før det vil bli absorbert i markedet. Dette skyldes en en forsiktig strategi blant boligkjøpere. Mange har utsatt kjøpet sitt, og vil gjerne selge før de kjøper nytt. Den endringen i atferd vil nok fortsette og prege nyboligmarkedet en stund fremover, sier han.

Les også

Nå sikler utlendingene på norske eiendommer

I tillegg er det fremdeles et stort behov for flere boliger for å mette etterspørselen befolkningsveksten skaper. Flere boligutbyggere har i høst gitt signaler om at markedet tvinger dem til å legge store prosjekter på is.

- Det er grunn til å tro og frykte en slik utvikling, som er en naturlig konsekvens av en nedgang i nyboligsalget. Vi har sett en klar økning i boliger som blir trukket av markedet. Men det er behov for boligutbygging i landet, og hvis det ikke bygges kan det skape nye prisbølger i fremtiden, frykter Bjørnstad.

Grå høst

De siste månedene har prisutviklingen i Norge skapt rynker i pannen til flere eksperter, som tror de fallende boligprisene vil føre til lavere rente i 2014. Nordea Markets er blant disse. De spår to rentekutt i løpet av neste år.

Slik har boligprisutviklingen vært denne høsten:

November: Sist ut var måneden hvor prisene normalt faller, men det viste seg at prisene falt mer enn normalt. Sesongjustert var prisnedgangen på 0,9 prosent. Uten korrigering for sesongvariasjoner er nedgangen 1,3 prosent.

Oktober: De sesongjusterte prisene falt 0,8 prosent. Ikke korrigert for sesongvariasjoner var prisfallet denne måneden på hele 1,5 prosent.

September: De sesongjusterte prisene falt 0,9 prosent. Ikke korrigert for sesongvariasjoner var prisfallet på 1,4 prosent.

August: Dette var forrige gang boligprisene steg. De sesongkorrigerte prisene steg med 1,1 prosent, mens den nominelle prisoppgangen fra juli var på 2,4 prosent.

Les også:

Satser på at boligprisfallet ikke påvirker folkNordea Markets: Halverer vekstanslag for norsk økonomiMener bankene gjør boligmarkedet tregereLegger bort boligprosjekt i Holmenkollåsen«Ola og Kari» venter stabilt boligmarked

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Eiendom

Flere artikler

  1. Svak oppgang i nyboligsalget

  2. Rekordhøyt nyboligsalg på Østlandet

  3. Bare ti prosent av nyboliger solgt de siste månedene

  4. Econ: 34 prosent nedgang i nyboligsalget

  5. Nesten doblet nyboligsalg på ett år