Vi bytter mobilleverandør tre ganger oftere enn bank

Bare 6 prosent har byttet bank i løpet av det siste året.

Shopper rundt. Én av fem nordmenn har tatt seg bryet med å bytte mobilleverandør, men det kan være mye mer å spare på å bytte bank.
Publisert: Publisert:

Det kan være mange tusen å spare i årlige renteutgifter på å flytte boliglånet til en billigere bank. Likevel er det svært få som gjør det, viser en undersøkelse gjennomført for Skandiabanken.

- Årsaker til at de flyttet boliglånet er lavere rente (49 prosent) eller at de har opplevd dårlig service i tidligere bank (8 prosent), ifølge kommunikasjonssjef Leif-Kjartan Bjørsvik i Skandiabanken.

Les også:Se, så billige boliglån – men kun for medlemmer

Sparer 42.000 kroner i året. En kjapp prissjekk på Dine Pengers boliglånskalkulator viser at det kan være mange tusen kroner å spare årlig dersom du flytter et boliglån på to millioner (innenfor 70 prosent sikkerhet) fra en av de dyreste til en billigere bank:

Bytter du for eksempel fra Bank 1 (effektiv rente på 5,39 prosent) til Boligkreditt.no hos Sparebanken Øst (effektiv rente 3,29 prosent), vil du spare hele 42.000 kroner i året bare i renteutgifter.(Obs! Bank 1 tilbyr lavere rente dersom du er fordelskunde i banken)

Se oversikt over alle bankene her.

Fornøyde med banken.Hvorfor er det da så få som bytter?

Leif-Kjartan Bjørsvik, kommunikasjonssjef i Skandiabanken.

- Bankkundene er i stor grad fornøyd der de er, og mange mener at de har beste betingelser. Det er også mange som ikke ønsker å bytte bank eller som av vane beholder sin gamle bank, sier Bjørsvik.

I undersøkelsen svarer 44 prosent at de er fornøyd der de er og 18 prosent at de allerede har beste rente på boliglånet.

Ifølge Bjørsvik opplever kundene det som enkelt og svært enkelt å bytte bank (58 %). Men få gjør det.

- Praktisk er det enklere å flytte et mobilnummer. Bankforbindelsen omfatter gjerne lån, sparekontoer, kontoer for barn/ungdom i husstanden, fond osv. Dermed er det mer arbeid, og det er argument for at det bør bli enda enklere å flytte fra en bank til en annen. For eksempel ved full funksjonalitet for slikt på nett og kundene må kunne få ta med seg kontonummer til ny bank, sier Bjørsvik.

Les også: Her får du landets beste boligsparerente

Tar litt tid. Rådgiver i Dine Penger Øyvind Røst sier at det er mye å spare på å bytte bank, men at det kan være litt tidkrevende.

Går raskt å åpne ny konto. Det er rådgiver i Dine Penger, Øyvind Røst enig i:

- Det går veldig raskt å åpne en bankkonto i en ny bank. Du trenger heller ikke si opp din eksisterende bankkonto. Bare begynn å bruke den nye kontoen til det du vil. Du kan utvide bruken etter hvert. Det går raskere å åpne en ny bankkonto enn å bytte mobilleverandør og sette et nytt simkort i en mobiltelefon. Bare prøv!

Les også: Nå er vi rekordflinke til å spare

Det er imidlertid litt mer krevende å flytte et lån:

- Refinansiering tar litt tid og koster penger selv om du får fradrag i selvangivelsen. Du trenger ofte en ny verdivurdering av boligen av en takstmann eller en eiendomsmegler. Så bør du be om lånetilbud fra flere banker, sier Røst.

- Du kan eventuelt benytte Dine Pengers boliglånskalkulator, www.finansportalen.no eller www.penger.no for å finne en bank med lavere lånerente eller bedre lånevilkår. Deretter må du fylle ut en del lånepapirer, legge med en haug med dokumentasjon og de fleste banker krever fortsatt at du må ha underskrift av vitner på pantedokumenter, sier han.

- Det kan være mye å spare på å flytte lån, men det er litt tidkrevende og kjedelig å gå gjennom prosessen med å flytte lånet, sier han som en forklaring til at så få gjør det.

Kalkulator:Finn billigste boliglån

Om undersøkelsen: Gjennomført av Sentio for Skandiabanken. Utvalget består av 1.000 personer over 15 år.

Publisert:

Her kan du lese mer om