Disse slåss om din mobile lommebok

Mobilselskaper, banker og IT-selskaper vil alle ha en andel av fremtidens betalingssystem. Her er de mest kjente konkurrentene.

Småpenge med mobilen: I fremtiden vil det være vanlig å betale kaffen med mobilen. Flere teknologi- og teleselskaper sloss nå om markedet.

Foto: Telenor
  • Ida Oftebro (tek.no)
Publisert:,

Sikkert som banken. Om et par år kommer det til å være like vanlig å dra fram mobilen som bankkortet når du skal betale for parkering, kinobilletter eller en kaffelatte.

Aktører fra både bank- IT og mobilbransje står i kø for å sikre seg deler av inntektene den nye betalingsteknologien vil generere. De mest optimistiske analytikerne hevder at markedet for mobilbetalinger kan være verdt tusen milliarder dollar allerede i 2015.

Hva velges? I det norske markedet foregår det nå et kappløp mellom mange aktører som vil sikre at deres teknologi blir normen.

Mange er allerede godt i gang, mens andre er blitt stående igjen i startgropa.

Det eneste mange av tjenestene har felles, er at de er basert på NFC eller mobilteknologi. Ellers er det stor variasjon mellom de forskjellige tjenestene og løsningene.

Les mer:Slik fungerer mobilbetaling med NFC

Mange aktører i markedet

Under får du en liten oversikt over de fremste aktørene i det norske markedet. Listen er ikke uuttømmelig, til det er det for mange aktører:

Visa: Får egne betalingskort med NFC. I tillegg samarbeider de med en rekke aktører om å formidle betaling via forskjellige mobilløsninger.

Mastercard: Får egne betalingskort med NFC. I tillegg samarbeider de med en rekke aktører om å formidle betaling via forskjellige mobilløsninger.

Valyou (Telenor,DnB): Valyou er Telenor og DnBs felles prosjekt for mobilbetaling via NFC.

For å bruke tjenesten må du både ha Telenor-abonnement og være kunde i en bank som er med på prosjektet. Valyou vil gjøre det mulig å kjøpe varer til under 200 kroner uten å taste kode, ved å veive telefonen foran terminalen. Over 200 kroner må du taste PIN-kode.

Wywallet (Netcom, Telenor og Tele2): Wywallet er et samarbeid mellom mobiloperatørene om en felles betalingsplattform.

I Norge står dette samarbeidet på stedet hvil etter at den svenske løsningen er møtt med massiv kritikk. Det svenske Røde kors rapporterte for eksempel at deres inntekter fra SMS-donasjoner falt med 90 prosent etter overgangen til Wywallet.

Krever innlogging: Wywallet har fått en tøff start i Sverige. I Norge har løsningen latt vente på seg.

Foto: Leo Drakenberg Renander

Wywallet har senere tatt flere grep for å gjøre registreringen til tjenesten enklere for kundene, men de norske operatørene avventer fortsatt en felles løsning, og sier de følger Wywallet nøye for å ta med seg lærdom.

Kommentator i Mobilen.no, Geir Sand Nilsen tror Wywallet kommer til å slite i motvind, blant annet fordi den krever registrering og ikke dekker hele markedet.

iZettle: Kortbetaling via mobil. Ved hjelp av en app og en kortleser kan næringsdrivende gjøre smarttelefonen til en mobil betalingsterminal for kortbruk.

Lave oppstartutgifter og fleksibel løsning gjør dette til et godt alternativ til småbedriftseiere som trenger en betalingsterminal av og til, uten å måtte investere store summer og signere leieavtaler som løper over lengre tidsrom.

Norsk selskap satser

mCash: Norske mCash kan kobles opp mot bankkort, banker eller kredittkort, og kan brukes både til pengeoverføringer mellom personer og til betaling I butikk.

Betaling og overføring: mCash-appen kan brukes både til å overvøre penger og til å betale i butikk.

Foto: Mcash

Ved betaling i butikk skanner du en QR-kode i kassa og slår PIN-kode, og vips så er varen betalt.

For butikkene er dette kostnadsbesparende, da det ikke forutsetter investering i nye kasser eller betalingsterminaler.

Når du overfører penger til en person som ikke har installert mCash-appen, vil vedkommende få beskjed om å installere appen for å motta pengene.

MeaWallet(Meawallet,Tieto): Dette er ikke en app, men en sikker komponent som legges inn i mobiltelefonen. Tieto ønsker å lage et åpent økosystem for banker som ikke vil lage sin egen løsning.

Den mobile lommeboka skal romme betalingskort, lojalitetskort, kvitteringer, rabattkort og ID-kort, og vil støtte både NFC- og OTA (Over The Air)-betaling.

Facebook: Jobber med en løsning som skal la deg betale for varer og tjenester inne i mobilapper ved å identifisere deg med Facebook-innlogging.

Dermed trenger du ikke taste inn annet enn Facebook-brukernavn og passord. Hvis dette blir en realitet, vil Facebook bli en direkte konkurrent til Paypal.

Kjenner deg igjen: Paypal tester blant annet mobilbetaling med ansiktsgjenkjenning.

Foto: PayPal (fra YouTube-video)

PayPal: Paypal snuser ivrig på det nordiske markedet for mobilbetaling. I Sverige har selskapet testet en løsning som lar deg betale med en Paypal- app i butikken – via NFC.

I Storbritannia har Paypal også testet mobilbetaling i butikk med ansiktsgodkjenning som autentisering. Også dette helt uten pin-kode.

Les mer: Bruk smarttelefonen som kortterminal

Her kan du lese mer om

  1. Valuta

Flere artikler

  1. Mobilbetaling kan gjøre det dyrere å betale

  2. Snart kan du betale kontaktløst - både med kort og mobil

  3. – Fremtidens betaling er mobil

  4. Annonsørinnhold

  5. Her tester konsernsjefene mobilbetaling

  6. Storbanker og Telenor legger ned betalingssatsning