Disse valutafellene må du unngå
Et par enkle grep sikrer at ferien ikke blir unødvendig dyr.
Hvordan du tar ut penger og betaler for deg på utenlandsferien kan fort gjøre turen dyrere enn nødvendig. I valget mellom lokal valuta og norsk valuta har fagdirektør for finans i Forbrukerrådet, Jorge Jensen, har en klar oppfordring.
– Ta alltid ut eller betal i lokal valuta. I de aller fleste tilfeller er lokal valuta det beste valget, sier Jensen.
Likevel er ikke det like nødvendig som før å fylle lommeboken med kontanter.
– I veldig mange av de vanlige reisemålene som nordmenn drar til, europeiske storbyer og «Syden», trenger du ikke å ta ut penger. Der tilbys det i stor grad mulighet til å betale med kort. Det er som oftest billigere å betale med kort enn at du ender opp med litt småkontanter som forsvinner i en skuff, sier han.
Lettere å velge feil
Det er ikke alltid like lett å ta ut i lokal valuta i utlandet.
Turistboom kan true Islands økonomi
– Vi ser at det i større grad har blitt vanskeligere å ta ut eller betale med lokal valuta. Vi blir stimulert til å velge feil. Det er ofte slik at det er vanskeligere å finne frem til der du tar ut med lokal valuta enn det er å ta ut i norske kroner. Møter du ordet «conversion» bør du alltid velge «no conversion» eller «continue without conversion».
Unødvendig milliardgebyr
Velger du den lokale valutaen når du tar ut penger eller betaler i utlandet, er det din egen bank som gjør valutaomregningen. Velger du norsk valuta blir det ofte mye dyrere.
Ifølge Jensen kan du tape 6–7 prosent på unødvendige gebyrer ved å velge norsk valuta.
Forbrukerrådets beregninger viser at norske forbrukere som velger egen valuta fremfor den lokale, blir anslagsvis belastet for én milliard kroner i unødvendige gebyrer.
Debit eller credit?
De fleste av oss har både et vanlig bankkort og et kredittkort. Til den vanlige shoppingturen har Forbrukerrådet et klart råd for hvilket du bør velge.
– Det beste er å bruke kredittkort når du handler varer og tjenester i utlandet. Det gir deg bedre rettigheter om du skulle bli svindlet. Når det kommer til netthandel i utlandet, som booking av hotell og eller bestille leiebil, så er det ikke så stor forskjell, sier Jensen.
Ikke ta ut på flyplassen
Mange liker å ha litt lokal valuta klar i pengeboken når de ankommer årets feriedestinasjon. Det er ikke nødvendigvis lurt. Velger du å ta ut kontanter på flyplassen i Norge, kan det bli dyrere enn hvis du venter med å ta ut lokal valuta i landet du skal til.
– Det er ofte dyrere for norske banker å ha utenlandsk valuta parat i norske minibanker. Det enkleste og billigste er som regel å ta ut kontanter i lokal valuta der du skal bruke de, sier Jensen.