Boligprisene steg med 1,1 prosent i desember

Sesongjustert steg boligprisene med 1,1 prosent fra november til desember.

BOLIGPRISVEKST: Boligmarkedet her representert med leiligheter på Sørenga i Oslo.
Publisert:

Det var en nominell prisoppgang på 0,5 i desember.

Det har med andre ord vært en sterk måned, med tanke på at det vanlige er prisnedgang denne måneden.

Boligprisene er 12,8 prosent høyere enn for 12 måneder siden. I Oslo var det en rekordhøy tolvmånedersvekst på hele 23,3 prosent.

Boligprisene steg i gjennomsnitt med 8,3 prosent fra 2015 til 2016.

Sterkest prisutvikling var det i Oslo og Moss med en oppgang på 0,9 prosent. Svakest prisutvikling hadde Haugesund med en nedgang på 0,1 prosent.

Det tok i gjennomsnitt 51 dager å selge en bolig i desember 2016 mot 54 dager i 2015. I Oslo tok det i snitt 15 dager å selge en bolig.

Det er Eiendom Norge som presenterer boligprisstatistikken, i samarbeid med Finn og Eiendomsverdi.

Les også

Så mye bommet ekspertene på boligprisveksten: – Flyktningeffekten så jeg ikke i hele tatt

– Sterkere utvikling enn normalt

Boligprisene i desember utviklet seg sterkere i desember enn normalt.

– Dette er den sterkeste desembermåneden som er målt siden vi begynte med målingene i 2003, sier Christian V. Dreyer, administrerende direktør i Eiendom Norge under presentasjonen.

– Det er også den sterkeste tolvmånedersveksten siden juni 2007, legger Dreyer til.

Dreyer påpeker at knapt noen områder opplevde prisnedgang i desember, noe som er spesielt.

Det har vært lavere aktivitet i boligmarkedet i desember, og særlig dro Oslo og Rogaland totalomsetningen ned. Det har videre vært stor nedgang i antall boliger for salg, særlig på Østlandet, Rogaland og Midt-Norge.

– Det er kun i 2009 vi har ligget høyere når det gjelder prisutvikling fra måned til måned. Dette viser at boligprisveksten har vært historisk høy, sier Dreyer.

Han sier en av forklaringene på at prisveksten ble høyere enn forventet er at kjøpekraften i befolkningen har blitt kraftig undervurdert.

Forventer en demping av markedet

Eiendom Norges tror at det vil bli en prisoppgang på 9–11 prosent i 2017. Prognosen for tolvmånedersveksten er 6–8 prosent.

– Vi tror at endringen i utlånsforskriften, og høy byggeaktivitet – kommer til å dempe boligmarkedet. Men vi tror at det vil bli en sterk start på året, sier Dreyer.

Les også

Obos-prisene steg med 29,5 prosent i fjor

- Lokalpolitikerne kan gjøre mer

Nylig gikk OBOS-sjef Daniel Kjørberg Siraj ut og mante til handling fra politikerne, etter at prisene på Obos-tilknyttede boliger steg med 29,5 prosent i 2016.

- Er du enig i at det er behov for mer handling fra politikerne, og hva mer kan de eventuelt gjøre?

- Lokalpolitikerne i Oslo kan helt klart gjøre enda mer både med tanke på å regulere tomter til boligbygging og effektivisere prosessene med byggesaksbehandling - og dermed bidra sterkt til en økt boligbygging, sier Dreyer til E24.

Når det gjelder hva nasjonale myndigheter kan gjøre, mener som nevnt Eiendom Norge at innstramminger i utlånsforskriften vil bidra til å dempe boligmarkedet i Norge.

- Jeg er likevel tvilende til å gjøre ytterligere, store innstramminger i og med at vi har så store regionale forskjeller. Dette ville kunne ha en stor effekt på boligmarkedet, og det er uheldig med store svingninger både opp og ned i markedet, mener Dreyer.

Les også

Tror på nytt prosenthopp i boligprisene

Les også

Boligprisene stiger kraftig i flere byer med pendleravstand til Oslo

Les også

Obos-prisene steg med 29,5 prosent i fjor

Publisert: