Forbrukerrådet rister på hodet av bankenes renteøkning: – Det dummeste du kan gjøre, er å akseptere dette

Forbrukerrådets finanstopp ber DNB-kunder kjempe mot dyrere boliglån.

– IKKE NØDVENDIG: Fagdirektør for finans Jorge Jensen i Forbrukerrådet synes ikke DNB-kunder skal akseptere renteøkningen.
Publisert:

– De trenger ikke å gå med på dette. Kundene bør ta kontakt med DNB og forhandle på pris. Eller bytte bank. Det dummeste du kan gjøre nå, er å akseptere dette, sier Jorge Jensen, fagdirektør for finans i Forbrukerrådet, til E24.

Han har ingen lovord å gi renteøkningen som DNB varslet på boliglån etter at Norges Bank torsdag hevet styringsrenten fra 0,5 til 0,75 prosentpoeng.

Ettersom sentralbankens grep var varslet lenge på forhånd, har analytikere påpekt at økningen allerede er priset inn i pengemarkedsrenten Nibor, altså hva bankene selv må betale for pengene de låner ut til deg og meg.

Tre og seks måneders Nibor står også uendret etter rentebeslutningen.

Les også

DNB setter opp boliglånsrenten med inntil 0,25 prosentpoeng

DNB: Var varslet

Men fredag ettermiddag varslet DNB at de setter opp boliglånsrenten med 0,25 prosentpoeng, altså tilsvarende økningen fra Norges Bank.

DNB mener at dette ikke bør komme overraskende:

- Norges Bank ba i går forbrukerne om å forberede seg på at økningen i styringsrenten ville gi økte boliglånsrenter «veldig snart». Det var et godt råd. Det har blitt dyrere for bankene å låne inn penger, og det betyr at det også blir dyrere for kundene å låne penger av bankene, sier Even Westerveld, informasjonsdirektør i DNB, til E24.

Det betyr ikke at kundene bør ikke akseptere det, mener Jensen.

– Det er ingen automatikk i at boliglånsrenten skal opp nå. Denne økningen er ikke nødvendig, mener han.

Storbanken viser til i meldingen om renteendringen at pengemarkedsrenten har steget «over noe tid». Det er riktig at Nibor har steget den siste tiden før rentebeslutningen. Nivået er samtidig lavere enn i våres, og uendret etter selve rentebeslutningen.

Håper ikke andre følger etter

Jensen mener bankene bruker Nibor-argumentet når det passer dem:

Les også

Storbank tror neste renteheving kommer i juni: Tviler på Olsens plan

– Det stemmer nok at bankenes utlånsmarginer har blitt noe utfordret. Men se på hva som skjedde da Nibor sist gikk nedover. Da avviste bankene at det påvirket dem. Det samme bør gjelde nå, i stedet for å bruke det som påskudd for renteøkning, mener han.

– På dagen for rentebeslutningen kom det ingen meldinger om dyrere boliglån. Nå som DNB leder an, tror du andre banker vil følge etter?

– Vi ser at banker ofte legger seg i skyggen av DNB, men jeg håper jo ikke det. Uansett vil det finnes banker som ikke ser behovet for renteøkningen DNB har gjennomført. Forbrukere bør sjekke om de kan få bedre vilkår i andre banker, sier Jensen.

Westerveld i DNB påpeker at bankens marginer er på et lavt nivå.

- Forbrukerrådets regnestykke er heller ikke riktig, hva angår bankenes marginer på boliglån. De marginene har falt ganske markant gjennom 2018 og er nå på det laveste nivået på flere år, sier han til E24.

Sparebank 1 Østlandet hev seg på

Sparebanken 1 Østlandet melder at de nå øker rentene, både på boliglån og på innskudd. Det opplyser banken i en pressemelding.

Dermed er banken den andre i rekken som øker rentenivået etter at Norges Bank torsdag annonserte den første økningen i styringsrenten siden 2011

I utgangspunktet økes rentenivået hos Sparebank 1 Østlandet med 0,25 prosentpoeng, men det er noen variasjoner. Renten på «Grønt boliglån» endres ikke, og renten på «Boliglån for unge» økes i utgangspunktet med 0,20 prosentpoeng.

– Det er viktig for oss å prioritere de unge, sier Kari Gisnås, direktør for personmarkedet i SpareBank 1 Østlandet, som nå oppfordrer folk til å bygge seg opp en buffer siden rentenivået fortsatt er historisk lavt

Publisert:

Her kan du lese mer om