Meglersjef avlyser nye prisras: – Den store rabattperioden er over

Privatmegleren-sjef Grethe Meier varsler færre boliger på billigsalg i 2018.

AVLYSER NYE PRISKUTT: Privatmegleren-direktør Grethe Meier tror ikke boligprisene vil forttsette å synke. Hun ser snarere en forsiktig prisoppgang i 2018.
Publisert: Publisert:

Boligprisene har vært i utforbakke siden forsommeren i fjor.

Men ifølge Privatmeglerens administrerende direktør kan landets boligselgere omsider slippe løs smilet igjen.

– Den store rabattperioden kommer ikke tilbake, fastslår Meier overfor E24, med henvisning til priskuttene gjennom andre halvdel av 2017.

Fra toppen i april i fjor har salgsprisene på Oslo-boliger rast 11,5 prosent i snitt.

Etter sommeren forplantet korreksjonen seg til andre store byer.

I desember var det bergensere som måtte tåle de største prisskrellene på sine krypinn, viste meglerfasiten som ble sluppet på starten av nyåret.

Men etter årsskiftet kan ikke kjøpere forvente at prisene kuttes særlig mer, ifølge Meier.

Hun gir to grunner til det.

Les også

Tre grunner til at boligprisene vil fortsette å falle i 2018

Sesong for intense budrunder

Før det første ser hun nå, som flere andre, enden på nedgangstidene. Hun tror sterk pessimisme er på vei ut.

OPTIMIST: Direktør Grethe Meier i Privatmegleren

Nyttårstalen til statsministeren var optimistisk, og positiviteten vil før eller siden smitte over til boligmarkedet fordi flere får jobb og dermed høyere inntekter, mener Meier.

For det andre går boligmarkedet nå går inn i sin sterkeste sesong: Historiske tall viser at mesteparten av prisveksten over et kalenderår kommer i første kvartal.

Blant enkeltmånedene er januar den sterkeste av alle. Prisoppgangen fra desember har pleid å være tre prosent eller mer.

– Vi går inn i en periode som erfaringsmessig har høy aktivitet med godt besøkte visninger og tidvis intense budrunder, sier Meier.

Hun presiserer at hun ikke tror på noen ny prisgallopp i år.

– Utover i 2018 vil prisene stabilisere seg og kanskje løfte seg noe utover året. Om det fantes en tippekupong for boligmarkedet, ville jeg krysset av for flest uavgjorte kamper på kupongen, i alle fall frem til sommeren, skisserer Meier.

Les også

Venter mange boliger på markedet i januar

– I ferd med å finne komfortsonen

Meglerbransjens to store organisasjoner er med på de notene.

– Vår vurdering er at boligmarkedet er i ferd med å finne komfortsonen, sier direktør Carl O. Geving i Norges Eiendomsmeglerforbund til E24.

– Prisnivået er de fleste steder behageligere, og kjøperne har kommet ned fra gjerdet. Selgerne lever godt med at prisnivået er korrigert noe ned fra kunstig høye nivåer, og kjøperne forventer trolig ikke at boligmarkedet skal bli vesentlig rimeligere i tiden framover, resonnerer han.

Før jul la meglerforeningen Eiendom Norge frem sin prognose for 2018, hvor de spår at prisene skal ned kun ytterligere én prosent gjennom året.

TROR IKKE OSLO-PRISENE FALLER MER I 2018: Eiendom Norge-direktør Christian Dreyer, her avbildet under sin presentasjon av boligstatistikken for desember i forrige uke.

Selv om desember-statistikken viste at prisfallet fortsatte, så inneholdt den også tegn til lysning i byen hvor korreksjonen startet – nemlig Oslo, bemerker Eiendom Norge-sjef Chrisian Dreyer.

Tror på stillestans i Oslo-prisene

Han tror ikke prisene vil ha synket ytterligere fra dagens nivå når 2018 er omme.

– Mange boliger som hadde ligget ute en stund, ble solgt i desember. Aktivitetsnivået i Oslo er nå såpass bra at vår prognose om nær nullvekst i 2018 virker lovende, sier Dreyer til E24.

– Derimot er det ikke sannsynlig med noen sterk prisvekst fremover. Vi har fremdeles kredittinnstramminger som spesielt rammer Oslo-kjøpere, poengterer han.

Siv Jensens boliglånsforskrift utgår til sommeren.

Les også

2017: En boligodyssé

Innen da tror Dreyer også at boligprisene vil fortsette å synke noe, før de så stiger litt igjen og gir en samlet pris-stampe når man ser på utviklingen for året samlet.

Ikke alle er så positive. DNB Markets, som først spådde at boligmarkedet ville snu sommeren 2018, venter nå at boligprisene fortsetter å avta ut 2018.

Sjeføkonom Kjersti Haugland sier den nye prognosen forutsetter at de nasjonale tiltakene i boligforskriften videreføres.

Les også

Frykter tusenvis av jobber kan ryke i byggenæringen

Les også

Færre unge har nyttårsforsett om boligsparing

Les også

Tre grunner til at boligprisene vil fortsette å falle i 2018

Publisert:

Her kan du lese mer om