Kuppet Tøyen-leilighet én million over prisantydning

Det store høstslippet uteblir, og kjøperne blir desperate etter å kjøpe seg bolig i det trange Oslo-markedet. På Tøyen ba over 30 interessenter om å se en sliten leilighet før visning.

URØRT PÅ OVER 30 ÅR: Denne treromsleiligheten fra begynnelsen av 80-tallet på toppen av Enerhaugen trenger en runde oppussing for å tilfredsstille moderne standard.

  • Sophie Lorch-Falch
Publisert:

Eiendomsmeglerne i Oslo-gryten blir nedringt av desperate interessenter idet boligannonsen når markedet.

Det kan eiendomsmeglerfullmektig Lucie Tran i DNB Eiendom skrive under på.

Mandag la hun ut en leilighet på toppen av Enerhaugen i Oslo med prisantydning 3,8 millioner for 86 kvadratmeter.

Treromsleiligheten fordrer total oppussing, og megler hadde ikke ventet enorm pågang til den slitne leiligheten, ifølge Tran.

Eienomsmeglerfullmektig Lucie Tran i DNB Eiendom, avdeling Grønland.

Femten minutter etter leiligheten ble lagt ut kom imidlertid fem henvendelser.

– Fra den tid ble telefonen nedringt av folk som ønsket å komme på privatvisning, forteller Tran til E24.

Til og med onsdag hadde over 50 interessenter lastet ned prospektet, mens 30 hadde bedt om privat visning.

Interessentene tok kontakt direkte med selger, som takket ja til et bud på 4,8 millioner kroner fra en kvinne. Dermed ble leiligheten solgt én million over prisantydning før visning.

– Jeg ble veldig overrasket. Jeg vet boligmarkedet er hett. Med tanke på at det var et totalt oppussingsobjekt, hadde jeg ikke trodd den skulle bli like populær som en strøken leilighet.

INGEN OMFATTENDE SKADER: Selv om leiligheten er gammel, er den i god stand med fravær av fuktskader og sterk slitasje.

– Hadde blitt strålende fornøyd med prisantydning

Selger er en eldre mann som har bodd i leiligheten siden 80-tallet, og hverken kjøkken, bad eller soverom er rørt siden 1983.

Prisantydningen tilsvarer 44.100 kroner per kvadratmeter, som ligger godt under den gjennomsnittlige kvadratmeterprisen i bydelen Gamlebyen på 66.300 kroner for leiligheter.

Kjøpesummen tilsvarer 55.800 kroner per kvadratmeter, og dersom den pusses opp for én million treffer den markedsprisen med 67.441 kroner.

I likhet med Trondheim, er verditakst i Oslo avskaffet til fordel for meglerens prisvurdering av boligen.

Tran forteller hun vurderte prisantydningen ut ifra markedet lokalt og selgers prisforventning.

– Hadde han fått en pris på 3,8 millioner ville han blitt strålende fornøyd, sier hun.

– Da jeg fortalte om etterspørselen ble han veldig overrasket. Han trodde ikke en slik leilighet ville være så attraktiv, sier Tran om selger, som solgte for å kjøpe seg en nyere leilighet.

80-TALLSKJØKKEN: Selgeren er åpenbart en fargeglad mann, og har valgt limegrønt kjøkken og gule og røde soverom.

– Nok en bekreftelse på underbalansen

Inn mot det som skal være én av høstens store visningshelger, er 29 boliger i Oslo og Akershus markert solgt før visning, altså kuppet, de siste par dagene.

Det koster flesk. Vanligvis må kjøper bla opp flere hundretusener før selger lar seg friste til å droppe budrunden, fordi markedet er ekstremt sterkt i hovedstaden.

Det er langt færre boliger enn kjøpere i markedet. Normalt er det over 1.000 boliger med oppsatt visning siste søndag i august, men bare 539 boliger har visning i Oslo søndag, ifølge finn.no og Carl O. Geving, administrerende direktør i NEF.

– Og det blir stadig færre fordi noen kuppes før visning i det voldsomme markedet som er nå. Dette er nok en bekreftelse på underbalansen i Oslo. Jeg er redd vi vil se en heftig prisutvikling videre i september, sier Geving til E24.

– Det foregår en tøff kamp om objektene. En del fortvilte interessenter lærer av hverandre. De ser at andre forsøker å kuppe bolig og lykkes med det i noe grad, sier han.

– Når man hører om slike fantasipriser hvor folk kupper én million over prisantydning på et moderat objekt, kan man tenke at flere vil la seg friste til å gjøre det samme. Men det må man ikke gjøre som selger. Det er til de grader selgers marked, og interessenter kommer på visning, sier Geving.

I likhet med resten av meglerbransjen, fraråder Geving å akseptere bud før visning.

Les også

Prisgaloppen fikk banken til å ta grep: – Dessverre tror folk boligen er verdt det de kjøper den for

Prisene løper fra kjøper

En slapp høst på tilbudssiden etterfølger en vår med usedvanlig lite boliger på markedet. Det gir et etterslep med kjøpere, og for mange begynner tålmodigheten å ta slutt.

En prisvekst på 20 prosent for leiligheter i Oslo på årsbasis fordrer større lommebok for hver dag som går uten å vinne en budrunde.

– Vi hører at folk har en opplevelse av at boliger stiger veldig i verdi, og man må hive seg på før det bli for dyrt, sier Geving.

En toroms på Grünerløkka som kostet 3 millioner for ett år siden, kan nå koste 3,6 millioner. En leilighet til 3 millioner er dermed i snitt blitt over 11.000 kroner dyrere i uken det siste året.

– Det er ikke bra at det går så fort. Hvis man stikker fingeren i jorden og tenker over hva som gjør at en bolig skal bli så mye mer verd over natten, er den prisveksten veldig usunn.

– Vi vet at markedet primært er drevet av et underskudd på boliger, og at folk har råd til å betale mye. Det er en grad av eufori og forventning på toppen.

Administrerende direktør Carl O. Geving i Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF)

– Tar høy risiko med en tro om at dette vil vedvare

Når prisene stiger raskt, som er tilfellet nå med 15 prosent boligprisvekst i Oslo på årsbasis og 20 prosent for leiligheter, stiger fallhøyden i boligmarkedet. Dersom norsk økonomi møter et uventet skifte, kan prisveksten snu.

Faller prisene like raskt som prisveksten på leiligheter det siste året, forsvinner 720.000 av markedsverdien i løpet av ett år for en toroms til 3,6 millioner.

– Man må være fullstendig klar over at boligmarkedet kan snu. Hvis man går inn i boligmarkedet på en rask stigende prisutvikling med en tro om at dette garantert vil vedvare i mange år, tar man høy risiko, sier Geving.

– Men jeg har ingen grunn til å tro at det er en boble i markedet i klassisk forstand. Det vi ser er at markedet drives av reell etterspørsel.

Øvrige kilder: Eiendom Norge.

Les også

Eiendomsrapport: Snart tomt for ledige boliger i Oslo

Les også

Megler: – Det var flere budgivere som var på gråten fordi de ikke fikk leiligheten

Les også

Så mange Oslo-boliger må bygges for å løse boligmangelen

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Boligmarkedet
  2. Norges Eiendomsmeglerforbund
  3. Bolig
  4. Oslo

Flere artikler

  1. Priset Oslo-leilighet 30 prosent under bydelens gjennomsnitt

  2. Prissjokk for knøttsmå leiligheter

  3. Oslo-leilighet solgt for 750.000 kroner under prisantydning

  4. Ettroms uten bad gikk 1,1 mill. over prisantydning

  5. Toroms-leilighet gikk 2,5 millioner over prisantydning