Stor test av pengespill: Her har du størst sjanse for å bli millionær

Du kan bli millionær på pengespill, men det er store forskjeller i dine vinnersjanser. Dersom du satser på Lotto, må du ha spilt i 9270 år for å være sikret en milliongevinst.

VIL BLI MILLIONÆR: Mange nordmenn drømmer om å bli spillemillionær, men hva er egentlig sannsynligheten for at det skjer? Dine Penger har sett nærmere på dine vinnersjanser i ulike statlige spill.
Publisert:

Hva er sjansen? Vi har beregnet hvor stor sjansen er for å bli millionær i de ulike statlige pengespillene.

Er målet ditt å bli millionær på pengespill, skal du styre unna Lotto og i stedet satse på Joker på onsdager. Sannsynligheten for å bli millionær i Joker er i overkant av dobbelt så stor som i Lotto. Vel og merke om du spiller Joker på onsdager, ikke på lørdager.

LES OGSÅ: - Audisjåfører mest ego

Dobbel så stor sjans i Joker. Satser du en hundrelapp på Joker på en onsdag er sjansen for å bli millionær 1 til 92.657. Til sammenligning er sjansen i Lotto er 1 til 210.159.

*Sannsynligheten for å vinne i Superlotto er tatt med i beregningene. Historiske tall lagt til grunn. **Tall for 2009. Tabellen viser sannsynligheten for å bli millionær ved en innsats på 100 kroner. Den viser altså sannsynligheten for å vinne toppgevinsten når denne utgjør mer enn 1 million. Om den utgjør 1 million eller 4 millioner er altså underordnet. Ditt mål er å bli millionær. Rikstoto er ikke med i tabellen da de ikke har statistikk over premieutbetalinger. Viking Lotto har svært lav vinnersannsynlighet. Det gjenspeiles også i at Viking Lotto har de høyeste førstepremiene. Men i denne artikkelen ser vi kun på sannsynligheten for å vinner minst 1 million.

LES OGSÅ:Hvor mye penger må jeg ha for å ta ferie resten av livet?

Joker-triks øker vinnersjansen. I de aller fleste lykkespill, som for eksempel Lotto, er det umulig å påvirke sannsynligheten for å vinne, såfremt du ikke øker innsatsen. For å vinne må du treffe rett på samtlige av kulene som triller ut av lottotrommelen uansett om det er 500 000 eller én million spillere som deltar i trekningen.

I Joker er det ikke slik. Og det kan du utnytte.

I Joker trekkes du nemlig ut som den heldige vinner blant alle deltagerne. Jo færre deltagere i spilleomgangen, desto større er altså sjansen for å vinne førstepremien. Joker spilles på lørdager og onsdager. På onsdager er det om lag halvparten så mange deltagere som på lørdagen. Derfor er det på onsdagen at vinnersjansen er størst. Men det er bare halvparten av forklaringen.

Reglene i Joker er slik at den delen av førstepremiepotten som ingen vinner, blir overført til påfølgende spilleomgang. Joker-omsetningen på lørdager er nesten dobbelt så stor som på onsdager. Dermed utgjør de overførte førstepremiepottene fra lørdager til onsdager ofte store beløp. Over tid gir dette en relativt høy førstepremie i onsdags-Joker til tross for at omsetningen er lav og du derfor du konkurrerer mot relativt få spillere.
LES OGSÅ: Slik skal du tenke prinsipielt om sparing
Øke sjansen ytterligere. Ønsker du å øke vinnersannsynligheten ytterligere, kan du avgrense spillingen på Joker til kun de onsdagene hvor den uttrukne vinneren fra lørdagen i forveien mislykkes i å vinne mesteparten av premiepotten. Dersom førstepremien på lørdagens Jokerspill er mindre enn 2 million kroner, kan du satse på onsdagens Joker-spill. I tabellen har vi navngitt dette som «Joker - onsdag (taktisk).»

Historiske tall viser at de som spiller taktisk onsdags-Joker i snitt økte størrelsen på førstepremien med 58 prosent til 2,14 millioner kroner. Faktisk oppnådde de høyere førstepremie enn lørdags-Joker.

LES OGSÅ:10 kroners aksjer kan gi kjempe-fortjeneste eller forsvinne i konkurs
Trikset funker ikke for Extra. Også ved pengespillet Extra overføres restene av førstepremien til neste spilleomgang. Men sannsynligheten for å bli millionær er likevel langt lavere enn for Joker. Dessuten spilles Extra kun på én ukedag og størrelsen på omsetningen mellom hvert spill bli ganske lik.
Ikke sats på tippekupongen. Er målet med spillingen å bli millionær, må du droppe Tippekupongen, særlig på lørdager. Sjansen for å vinne over 1 million med en innsats på 100 kroner er bare 1 : 940 000 for Tippekupongen på lørdager for en gjennomsnittlig spiller. Årsaken er at premiene er gjennomgående lave. Bare i 9 % av omgangene er toppremien over 1 million på lørdager. Men har du god kunnskap om fotball, øker naturligvis sannsynligheten.

LES OGSÅ:Slik moser du familien i Monopol
Du må ha spilt Lotto siden forrige istid for å være sikker på å vinne. Dine Pengers beregninger viser at du må satse 100 kroner hver uke i Lotto i 9.270 år for å være sikker på å vinne over 1 million kroner minst en gang. «Være sikker» definerer vi som 90 % sannsynlig.

Det tilsvarer at dine forfedre som bosatte seg i Norge umiddelbart etter siste istid hadde kunne spille Lotto hver uke helt frem til i dag.

Du behøver ikke være like tålmodig om du spiller Joker på onsdager. Da er det nok å holde på i 3432 år for å være sikker på å bli millionær minst en gang.

For flere tips om privatøkonomi – følg oss på Facebook
Kalkulator:Så stor formue må du ha
Drømmer du om å vinne i Lotto og bli arbeidsfri? Denne kalkulator hjelper deg å beregne hvor stor formue du trenger for å kunne leve fortløpende av formuen samtidig som du får avkastning på formuen. Med lang tid igjen å leve, vil dette i praksis bety at du må vinne i Lotto eller arve, for å plutselig få en stor nok formue å leve av. Derfor kan du si at denne kalkulator hjelper deg å regne på dine drømmer.

Publisert:

Her kan du lese mer om