Vær- og naturskader har kostet forsikringsselskapene over 30 milliarder kroner på ti år

En klimarapport fra Finans Norge viser at forsikringsselskapene har utbetalt milliarderstatninger for vær- og naturskader på bygning og innbo de siste ti årene.

Finans Norges klimarapport for de siste ti årene viser at flere milliarder kroner har gått til erstatning etter uvær- og naturskader. Her ved Helgelandsbrua under ekstremværet Frank i januar.
  • NTB
Publisert: Publisert:

– Risikoen for store vær- og naturskader øker. Vi ser dette tydelig på hvordan og hvor skadene rammer, sier direktør for skadeforsikring Hege Hodnesdal i Finans Norge.

Klimarapporten, som tar for seg de siste ti årene, viser at store nedbørsmengder som kommer på kort tid, fører til mange og store skader. De siste årene har tettbygde områder ofte blitt rammet av ekstrem nedbør.

Vanninntrenging utenfra og stopp i avløp forårsaker de aller største erstatningene. Disse skadene kommer ofte i kjølvannet av store nedbørsmengder og utgjør hele 45 prosent av de totale vær- og naturskadeerstatningene, ifølge Finans Norge. Totalt er det utbetalt over 30 milliarder kroner i erstatninger etter vær- og naturskader på private bygninger de siste ti årene.

I 2016 ble eksempelvis Asker, Bærum og Oslo truffet at kraftig regnvær, mens det i september 2019 var ekstremnedbør i Østfold, da Fredrikstad ble hardt rammet.

– Det er svært viktig å forebygge der vi kan, og myndighetene må sette av nok penger til sikring, varsling og forebygging. Det er både smartere og rimeligere med forebygging enn å reparere etter vær- og naturskader, sier Hodnesdal.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Forsikring

Flere artikler

  1. 120 millioner i utbetalinger fra Tryg etter Gjerdrum-skredet

  2. Tiltak mot klimaendringer må prioriteres

  3. Forsikringsselskap: Vi trenger en egen klimatilpasningsminister

  4. Maaseide-selskap selger bileiendommer for 500 millioner

  5. Betalt innhold

    Fåtallet har endret: – Det har jo vært en dyr forsikring å ha.