NHO om skattedirektørens forslag om å forby kontanter: – Som musikk i våre ører

Nå har skattedirektøren kommet med forslaget som kan gjøre Jorunn Isaksens kontant-nekt lovlig. NHO Reiseliv jubler.

SATSER KUN PÅ KORT: Jorunn Isaksen, daglig leder i restauranten Jonas B. Gundersen i Porsgrunn, vil fra 1. april ikke lenger tillate kundene sine å betale kontant. Med det håper hun de ansatte føler seg tryggere.
 • Kristin Norli
Publisert:

– Det er som musikk i våre ører, sier kommunikasjonssjef i NHO Reiseliv, Merete Habberstad, til E24.

Det sier hun etter at skattedirektør Hans Christian Holte torsdag uttalte at virksomheter i Norge bør pålegges å ta imot elektroniske penger.

Han åpner også for at virksomheter bør kunne nekte å ta imot kontanter. NRK meldte om dette torsdag.

– Vi mener det er et veldig viktig tiltak som skattedirektøren nå foreslår, og vi er helt enige i at bedriftene skal kunne få velge om de vil ta imot kontantbetaling eller ikke, sier Habberstad.

E24 skrev i januar om Porsgrunn-restauranten Jonas B. Gundersen som fra 1. april i år kommer til å slutte å ta imot kontantbetaling. Med dagens lovverk betyr det at innehaver Jorunn Isaksen gjør seg til lovbryter.

Men får skattedirektør Holte gjennomslag hos regjeringen, vil det bety at valget om å droppe kontanter blir fullt lovlig.

NHO Reiseliv har til E24 uttalt at de er skuffet over at Finansdepartementet har kommet med så utydelige svar når kontant-spørsmålet tidligere er blitt reist.

Finansminister Siv Jensen sier torsdag at hun nå skal se på lovverket, men sier samtidig at hun mener det er prematurt med et forbud mot kontanter, og at en eventuell utfasing må skje forsiktig.

Tydelig signal

NHO mener på sin side at det nå er et sterkt signal at skattemyndighetene tar til orde for det som både «Jonas B. Gundersen», DNB og andre aktører sier de ønsker.

– Det at debatten nå er løftet opp på et såpass høyt nivå, viser at det vi har tatt opp i flere år, er viktig. Vi er glade for at han sier det så tydelig som han gjør, sier Habberstad.

Merete Habberstad

– Det begynner å bli veldig få argumenter for å fortsatt ha dette kravet om at bedrifter må akseptere kontanter.

Hun påpeker at det offentlige har tatt i bruk digitale betalingsløsninger som standard, og at hos nye aktører som for eksempel AirBNB så er det kun elektronisk betaling.

– Dette skaper en urettferdig situasjon for dem som påkreves å ta imot kontanter, sier Habberstad.

NHO Reiseliv kommer nå til å følge opp overfor departementet med et brev.

Også IKT-Norge mener tiden er inne for å gjøre det opp til bedriftene å velge:

– I et land der de aller fleste transaksjoner er elektroniske er tiden for lengst inne til å sidestille digitale betalinger med cash. Det er fullstendig bakvendt å tillate

Liv Freihow direktør for næringspolitikk i IKT-Norge

utsalgssteder å kreve kontant betaling av kunden. I dag er det heller ikke noe problem for noen å skaffe seg enkle terminaler eller mobile løsninger for å ta imot betaling digitalt. Teknologien jobber i rekordfart, og om få år vil det være vanskelig å finne gode grunner for i det hele tatt å beholde kontanter som betalingsmiddel i Norge, skriver Liv Freihow, direktør for næringspolitikk i IKT-Norge, i en kommentar til E24.

Dramatisk kontantreduksjon

Debatten om kontanter får mange til å engasjere seg, for eksempel finnes det nå mange grupper på Facebook med navn som «Nei til et kontantfritt samfunn» og «Ja til kontanter».

Men alle tall tyder likevel på at kontantbruken er på vei ned.

En rapport fra Norges Bank viser at hver innbygger i snitt dro kortet 369 ganger - altså oftere enn hver dag - og besøkte minibanken 11 ganger i 2014 - altså færre enn en gang per måned.

Les også

Ikke lenger mulig å betale med kontanter på trikken

Beløpet som finnes i sedler og mynter i kontanter i Norge, er cirka 50 milliarder kroner, ifølge sentralbanken. Men ikke alle disse pengene er i sirkulasjon, så Norges Bank har liten oversikt over hva de brukes til.

Som andel av den totale pengemengden, utgjør kontantene bare 6 prosent.

Digitale eldre

To grupper i befolkningen blir ofte utpekt som årsaken til at det fortsatt finnes kontanter: de som driver med kriminell aktivitet og svart arbeid, og de eldre.

– Den andelen av befolkningen som i størst grad bruker kontanter, er de eldre. Å beskylde dem for skatteunndragelser og svart økonomi, vil ikke jeg gjøre, sier Siv Jensen til NRK.

Men ifølge Habberstad sier medlemmene i NHO Reiseliv at å kutte kontantkravet ville vært et veldig viktig forenklingstiltak der man kunne spart tid og ressurser.

Hobberstad sier også at reiselivsnæringen ikke er redd for å skulle fra frastøte de eldre kundene.

– Selv når du går i banken for å ta ut kontanter, må du i dag bruke kortet, påpeker Habberstad.

– Vår oppfatning er at de eldre også er blitt digitale, sier hun.

Les også

Porsgrunn-restaurant vil nekte sine kunder kontantbetaling

Les også

DNB og Danske Bank i bollekrig

Les også

Kontantene forsvinner i butikkene

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Valuta
 2. Digitalisering
 3. Skatter og avgifter
 4. Reiseliv
 5. Teknologi

Flere artikler

 1. Porsgrunn-restaurant vil nekte sine kunder kontantbetaling

 2. NHO Reiseliv: – Bedrifter må kunne velge bort kontanter

 3. Skattedirektøren åpner for nei til kontanter

 4. Danskene vil droppe kontantbetalinger om kvelden

 5. Norge dropper kontanter: – En velsignelse