EU-domstol annullerer SAS-bot på 660 millioner kroner

EU-domstolen har annullert en bot flyselskapet SAS fikk i 2010.

EN GOD JUL: SAS har nå fått annullert en bot på nærmere 665 millioner kroner etter at de anket en avgjørelse tatt av EU- domstolen i 2010. I tillegg kom ferske tall i dag som viser at SAS har gått fra et kraftig underskudd, til et større overskudd i år.
  • NTB
  • Anita Bakk Henriksen
Publisert:

Den annullerte boten var på nærmere 665 millioner kroner, som EU-kommisjonen har ilagt fraktselskapet SAS Cargo for ulovlig prissamarbeid.

– I dag er vi veldig glad, og dette var en fin førjulspresang, sier sier presseansvarlig i SAS, Norge Knut Morten Johansen

EU-kommisjonen kan anke dagens beslutning till EU-domstolens høyeste instans, Court of Justice of the European Union. Skulle dette skjer lover SAS å forsvare seg like fullt videre fremover.

– Dommen i dag er var det eneste riktige, og viser at det var lurt av SAS å gå videre med denne saken, påpeker Johansen.

Han forklarer at SAS ikke vil resultatføre tilbakebetalingen av boten før dommen har tredd i kraft.

Anket saken for fem år siden

Elleve flyselskaper ble i 2010 ilagt til sammen 800 millioner euro i bøter av EU-kommisjonen. Blant de øvrige selskapene var også Air France-KLM og British Airways. Lufthansa slapp unna straff fordi selskapet var det første til å komme med opplysninger om prissamarbeidet.

SAS-anket saken for fem år siden, fordi de hevdet de ikke ante hva som foregikk.

Den eneste som kan overprøve en beslutning fra EU-kommisjonen, er EU-domstolen.

Det var i 2010 at EU-kommisjonen dømte SAS til å betale 70 millioner euro, eller cirka 560 millioner kroner i bot for ulovlig prissamarbeid om varetransport med andre flyselskap.

Claus Sonberg, kommunikasjonsdirektør i SAS-konsernet, mente da at det er svært uheldig dersom EU-kommisjonen dømmer SAS Cargo for kartellvirksomhet.

- SAS har gjort enorme bestrebelser på å unngå at man skal komme i en situasjon hvor medarbeidere bryter konkurransereglene. Vi har et kontinuerlig fokus på dette både i styret og ledelsen, og det er dypt tragisk hvis vi kommer i en situasjon der vi blir dømt, sa Sonberg til E24 i 2009.

Fra underskudd til overskudd

Nå skal altså boten være annullert, og de gode nyhetene slutter ikke der.

SAS-slapp onsdag morgen sine resultater for regnskapsåret 2014/2015, som viser at resultatet etter skatt har gjort en helomvending på 1,68 milliarder kroner, ved at selskapet har gått fra et underskudd på 719 svenske millioner til et overskudd på 956.

Omsetningen økte fra 38 til 39,7 milliarder, mens driftsresultatet før skatt og engangsposter steg fra -697 til 1,17 milliarder.

– Dette var en betydelig forbedring år for år, hovedsakelig drevet frem av vår kommersielle suksess, kostnadstiltak, og, i fjerde kvartal, lavere drivstoffkostnader, sier konsernsjef Rickard Gustafson i en uttalelse.

Les også

Ny undersøkelse: Dette flyselskapet er mest punktlig til og fra Gardermoen

Les også

SAS frykter at nordmenns reiselyst avtar: – Vi har merket en effekt allerede

Les også

Stortinget vedtok flyseteavgiften

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Reise
  2. Scandinavian Airlines (SAS)

Flere artikler

  1. Apple vinner mot EU-kommisjonen: Slipper skatteregning på 139 mrd.

  2. Risikerer kartellbot på 640 mill.

  3. Tine saksøker fire lastebilprodusenter etter kartellvirksomhet

  4. Spenningen øker rundt tidenes største EU-bot

  5. Apple-sjefen raser mot EU-krav: – Politisk pissprat