Googles HR-sjef: Her er svar på CV-spørsmålene du (kanskje) lurer på

20 millioner søknader har funnet veien gjennom Googles rekrutteringsmaskineri. På toppen sitter Laszlo Bock: her er hans svar på fem klassiske CV-spørsmål.

CV-TIPS: Ifølge Googles HR-sjef er det mange do's and don'ts når det kommer til CV-er. Her er hans personlige svar på fem gjengangerspørsmål.
Publisert: Publisert:

I en fersk Linkedin-post skriver HR-sjef i Google, Laszlo Bock, om CV-triks for viderekomne.

I september i fjor skrev han en liste over de mest grunnleggende feilene du bør unngå dersom du skal ha noe håp om å bli innkalt til intervju på bakgrunn av din CV.

Den Linkedin-posten fikk Bock mer enn 3.500 kommentarer på, og deriblant var det åtte spørsmål som gikk igjen. Her er topp fem – og svarene på dem:

1. Bør man inkludere nøkkelord og faguttrykk på CV-en?

– Ja, men putt dem i en egen seksjon, skriver Bock.

Videre hevder han at mange selskaper dessverre bruker dataprogrammer til å screene og filtrere CV-er basert på nøkkelord, og for mange rekrutterere ser etter navn på fancy skoler eller selskaper i stedet for å lese hva du faktisk har gjort. Derfor mener han at du bør – dersom du for eksempel er programmerer – ha en egen seksjon for alle programmeringsspråkene du behersker. Generelt kan det være en god idé å plukke ut nøkkelord fra jobbutlysningen, og lag en liste over viktige ord og egenskaper som er fagspesifikke for ditt felt.

Les også

Slik sparker du dine «dårligste» ansatte

2. Bør man betale noen for å skrive CV-en for seg?

– Nei. Finn heller noen som har jobben du vil ha, og spør om å få se deres CV, og om du kan modifisere den til å passe deg, foreslår Bock. Hvis du er student, kan det være smart å finne en alumni som jobber et sted du kunne ønske. Hvis du skal skifte jobb – ta kontakt med noen som allerede har lyktes med å komme inn der du vill. Ikke kast bort penger på noe som kan gjøres gratis, er hans tips.

Ti grunner til at du ikke passer som leder

3. Bør jeg skrive opp jobber jeg hadde for 20 år siden?

Nei, ifølge Bock. Det er ifølge Google-toppen ikke viktig for en kompetent ansetter å vite om du har jobbet på en Narvesen-kiosk for 20 år siden. Skriv heller en egen seksjon for «Tidligere erfaringer», og list opp at du for eksempel har jobbet innen handel, restauranter og i ideelle organisasjoner.

Les også

Øystein (50) har CV få kan matche - blir ikke invitert på intervju

4. Kan en CV predikere prestasjon?

– Nei, jeg har ikke sett noe som tyder på det, skriver Bock. Han påstår samtidig at CV-er ikke er noen god informasjonskilde. Han mener arbeidsprøver er en mye bedre indikator, i likhet med kognitive tester.

5. «Å avskrive noen på bakgrunn av en skrivefeil er bare dumt.»

A) Det er ikke et spørsmål, og B) OK, av og til overser jeg småfeil, men C) fra en ansetters perspektiv vil man alt annet likt velge en «profesjonell blogger» fremfor en «profesonel booger».

Les Bocks post på LinkedIn her.

Les også

Slik sparker du dine «dårligste» ansatte

Les også

- Av og til er det faktisk sjefen som er idioten

Les også

Bytte jobb? Her er den «perfekte» CV-en

Publisert: