Privatøkonom: – Mer rolig enn ved tidligere børskorreksjoner

Den kraftige børsuroen globalt får norske bankkunder til å sjekke verdipapirene sine oftere, men kjøp- og salgsaktiviteten er ikke voldsomt høyere enn normalt. 

NED OVER 2 PROSENT: Hovedindeksen på Oslo Børs fulgte etter fallet i utenlandske børsindekser tirsdag.
Publisert:

– I dag hadde vi like mange utførte handler klokken 13.30, som vi hadde i hele går, sier kommunikasjonsrådgiver i DNB, Andreas Nyheim.

Turbulensen i verdensmarkedene har ikke gått norske privatkunder hus forbi. I Norge falt Hovedindeksen på Oslo Børs med 2,27 prosent tirsdag, og tjenestene til Nordnet og Netfonds ramlet begge ned i handelsiveren tirsdag.

Aktiviteten er likevel mindre enn hva privatøkonom Endre Jo Reite i Sparebank 1 SMN kunne stålsatt seg for.

– Vi har selvfølgelig noe økt aktivitet på selvbetjent kjøp og salg, men det er merkbart mer rolig enn ved tidligere børskorreksjoner, sier Reite til E24.

Reite tror de fleste av kundene er langsiktige sparere, og at mange er i spareavtaler som de tidligere har hatt god erfaring med å forbli i etter plutselige bevegelser i markedet.

Rekord på Oslo Børs

Selv om bankene E24 har snakket med, forteller om ganske rolige tilstander, tatt børsuroen globalt i betraktning, kan Oslo Børs tirsdag ettermiddag melde at det er aldri gjennomført så mange aksjehandler i løpet av én dag som tirsdag.

Store deler av transaksjonsvolumet er som regel algoritmebasert.

Til sammen ble det gjennomført 218.000 aksjehandler i Børsens handelssystem i løpet av børsdagen. Det et 8.000 flere enn forrige rekorden som ble satt 9. august 2011.

På en normal dag er 70-80 prosent av handlene på Oslo Børs gjennomført fra utlandet, hvor USA og Storbritannia peker seg ut med de mest aktive utenlandske traderne.

– Noe over snittet

Leder for sparing og pengeplassering i Sparebank 1, Una Mathisen, merker tirsdag ikke noen uvanlig høy aktivitet blant kundene.

– Det er en stabil omsetning av aksjer. Frem til klokken 15.00 hadde kundene i Sparebank 1 Markets handlet aksjer for over 4 milliarder kroner. Det er noe over snittet, sier Mathisen til E24.

Hun peker på at i Sparebank 1 driver kundene hovedsakelig med langsiktig sparing med spareavtaler.

– Erfaringen fra 2008 var at vi fikk en økning i spareavtaler i etterkant av børsfallet, sier Mathisen.

Gaute Ulltveit-Moe, meglersjef for aksjer i Nordea, sier dagen har vært preget av bunnfiske blant menneskelige fondsforvaltere, etter et par dager med frenetisk algo- og datamaskin-aktivitet.

– Vi ser at i enkelte aksjer er omsetningen opp mot dobbelt så høy som snittet siste 6 måneder, sier han til E24.

– Knirkefritt

Nyheim forteller at privatkundene i DNB er mer aktive tirsdag enn mandag, da Hovedindeksen falt 0,53 prosent.

– I noen aksjer er det overvekt av folk som har stått på sidelinjen og har hatt tørt krutt på konto, som nå benytter muligheten med nedgang til å kjøpe seg inn. I andre tilfeller er det folk som selger seg ut og ikke liker turbulensen, sier Nyheim.

Selv om flere av konkurrerende aksjehandeltjenester røk på en teknisk smell da altfor mange kunder ville handle samtidig, har DNBs tjenester vært oppe i hele dag.

– Det har gått knirkefritt, sier Nyheim.

Les også

Nordea-strateg om børsfallet: – Snart vil investorene begynne å se at dette er en kjøpsmulighet

Venter dobbelt omsetning

Norges-sjef Anders Skar i Nordnet vil ikke bli forundret om bankens kunder handler for dobbelt så mye som normalt tirsdag.

– Når vi summerer handelen etter at de amerikanske børsene har stengt i kveld, ville jeg ikke bli forundret om vi ender opp med en omsetning som er dobbelt så høy som en vanlig børsdag, sier Skar til E24.

Han peker samtidig på at en normal børsdag gjennomfører Nordnets nordiske kunder opp mot 100.000 handler. Tirsdag klokken 13.00 hadde kundene i Norden allerede utført 130.000 handler.

Publisert: