Sjekk eksemplene! Nesten 500 avslørt for forsikringssvindel i år
Norske forsikringsselskaper har så langt i år avslørt nesten 500 tilfeller av forsikringssvindel, ifølge organisasjonen Finans Norge.
En mann i 50-årene ble tidligere i år dømt for forsøk på å urettmessig få utbetalt 125.000 kroner i erstatning etter et arbeidsuhell.
Problemet med saken var at forsikringen ble tegnet dagen etter uhellet, og mannen oppga feil dato til forsikringsselskapet.
Mannen er ikke alene.
Gjennomsnittet per avslørte svindel er på hele 300.000 kroner, viser tallene som er rapportert inn til Finans Norge fra norske forsikringsselskaper.
Det betyr at de nesten 500 som er tatt så langt i år, til sammen har forsøkt å svindle seg til uriktige utbetalinger på nærmere 150 millioner kroner.
Flesteparten av sakene gjelder skadeforsikring, men de største beløpene kommer fra saker der folk har forsøkt å få utbetalt uførepensjon uten å ha krav på det.
Forsikringsselskap kutter 60 stillinger
– Noen av de sakene der det avsløres høyest beløp gjelder svindel med uføre- og livsforsikring. Der prøver enkelte å få ut millioner av kroner urettmessig., sier kommunikasjonssjef Stine Neverdal i Finans Norge til E24.
Den domfelte mannen i 50-årene og hans advokat ønsker ikke å kommentere saken.
Millionsak
En av sakene som drar gjennomsnittet opp, er en lege i 40-årene, som tidligere i år ble dømt for å ha begått forsikringsbedrageri for nesten 3,5 millioner kroner.
Mannen var for noen år tilbake i en bilulykke, der han ble skadet. Dette gjorde at han ikke kunne jobbe slik han hadde gjort. Dette førte til at han søkte erstatning for det økonomiske tapet han hadde på grunn av skadene.
(saken fortsetter under bildet.)
Gjensidige Forsikring etterspurte dokumenter som kunne vise hvor mye legen hadde tapt i inntekt, men da mannen endelig la dem frem tallene var det noe som ikke stemte.
Forsikringsselskapet hentet inn egen dokumentasjon.
Det viste seg at mannen hadde brukt lønnsoppgaven til en kollega, som hadde jobbet mer enn ham i den aktuelle tidsperioden, og mannen ble dømt til ett år og tre måneder i fengsel for dokumentforfalskningen.
Mannen har anket dommen, men erkjenner at han har forfalsket dokumenter.
– Hensikten var å underbygge det han anså som sitt rettmessige krav, sier Jostein Løken, som er mannens advokat, til E24.
Mannen mener også at det burde ha blitt oppnevnt en medisinsk sakkyndig som kunne vurdert hans tilstand.
Har egne utredere
Neverdal forteller at også i skadeforsikringssaker kan det komme opp høye beløp, for eksempel hvis noen har en veldig dyr bil som de ikke får solgt eller som de vil kvitte seg med. Det finnes også eksempler på husbranner, ifølge Neverdal.
Hun understreker at dette er de groveste sakene.
– Man dumper biler som man ikke ønsker å ha, for eksempel i en dyp fjord. Ellers så er det jo ikke så ofte at en bil begynner å brenne på en øde skogsvei, midt på natten av seg selv, sier hun.
Hun legger til at slike tilfeller selvsagt kan være ekte, og at det også kan skje ved store ulykker.
Neverdal forteller at forsikringsselskapenes utredere er spesielt gode på å undersøke omstendighetene rundt bilbranner.
– Utrederne har ofte politibakgrunn, legger hun til.
(saken fortsetter under bildet.)
Menn svindler mest og mer
Ifølge tallene fra forsikringsbransjen som Finans Norge sitter på, er det to trender som peker seg ut. For det første er det flere menn enn kvinner som avsløres som forsikringssvindlere, og for det andre viser sakene at menn prøver seg på større beløp enn kvinner.
To menn som er blitt avslørt kan vi kalle «videokameramannen« og «koffertmannen».
Disse forsikringene må du ha som student
Et forsikringsselskap reagerte nemlig etter at en mann sendte inn krav om forsikringserstatning for veldig mange videokameraer. Overalt hvor han dro ble han tilsynelatende frastjålet kameraet.
Men så forsøkte han seg med samme kjøpekvittering et par ganger, og slik ble saken avslørt.
Koffertmannen hadde en lignende historie. Hver gang han reiste, ble han frastjålet kofferten, og meldte dette inn.
– Han må ha hatt like mange kofferter som antallet ganger han var på reise, sier Neverdal, som forteller at svindelen ble dokumentert til slutt.
Må betale tilbake
Det er forsikringsselskapene selv som avslører de aller fleste svindlerne, og de som prøver seg på svindel, risikerer politianmeldelse, fengsel og forsikringsnekt.
– Også må de jo betale tilbake – og det kan du bli nødt til også mange år senere, sier Neverdal.
Hun minner om at de aller fleste forsikringskunder er ærlige, og de krever ikke noe utover det de har tapt. Disse kundene må dessverre betale en høyere premie for sine forsikringer når andre svindler.
Gjensidige Forsikring har opprettet en amnestiordning for at angrende syndere skal kunne gjøre opp for seg utenfor rettssystemet via en tredjepart, slik at det heller ikke kan påvirke fremtidige forsikringsavtaler.