Kun Røkke er rikere enn søstrene Andresen

I år får Katharina Gamlemshaug Andresen (20), Johan H. Andresens datter, følge av sin ett år yngre søster på formuestoppen. Søstrene er bare slått av Kjell Inge Røkke.

ARVINGER: Katharina (lyst hår) Andresen og søsteren Alexandra har fått overført store deler av Ferd-konsernet av pappa Johan H. Andresen. Det gir utslag på skattelistene. Her er jentene, som har vært aktive konkurranseryttere, sammen med hesten Belamour og mor Kristin G. Andresen.

Janne Møller-Hansen
  • Christian Høie Lie
Publisert:,

Det fremkommer av årets skattelister, som ble tilgjengelig natt til fredag.

Røkke er Norges mest formuende person, med en skattbar formue på 10,090 milliarder kroner. Det er en nedgang i formuen han står oppført med hos Skatteetaten, på vel 1,7 milliarder kroner sammenlignet med i fjor da han sto oppført med i fjor 11,796 milliarder kroner.

Røkke er gjennom sine investeringer i Aker-systemet sterkt eksponert mot oljesektoren og det er trolig at denne formuesnedgangen skyldes oljebremsen.

Søstrene Gamlemshaug Andresen står oppført med nesten like stor formue. Kun 7.000 kroner skiller søstrene fra hverandre. Formuene deres ligger på nesten 5,9 milliarder kroner.

Så tidlig som i 2007 overførte tidligere tobakksarving Johan H. Andresen jr. 84 prosent av eierandelene i selskapet Ferd Holding til sine døtre Katharina (20) og Alexandra (19).

De to søstrene har 42 prosent eierskap hver, i konsernet som eier eller har deleierskap i en rekke bransjer. Blant de største enkeltinvesteringene finner vi ingeniørselskapet Aibel og skiutstyrsprodusenten Swix.

Les mer under listene.

Enda rikere

FORTSATT RIK: Ferd-direktør Johan H. Andresen, som har overført store deler av formuen sin til døtrene Alexandra og Katharina, er fortsatt å finne i oversikten over Norges rikeste, med den niende største enkeltformuen i landet.

Fredrik Varfjell

Andresen-familien har vært blant landets mest formuende i årtier. Ligningstallene gjenspeiler ikke de reelle verdiene de to jentene har arvet.

Dagens Næringsliv (DN) skrev på samme tid i fjor at jentene reelt sett – ikke i skatteterminologi – er god for omkring ti milliarder kroner hver, siden Ferd Holding har en verdijustert egenkapital på 24,9 milliarder.

– Jeg føler et ekstremt press. Men sånn er det for de fleste i min posisjon. Heldigvis er vi to, sa storesøster Katharina til DN i fjor.

Selv om Johan H. Andresen jr. har gitt bort store deler av milliardverdiene sine til døtrene, er han fortsatt en velstående mann.

RIKEST: Forretningsmann og industrieier, Kjell Inge Røkke, topper også i listen over Norges mest formuende.

Lise Åserud

Ifølge skattelistene står han oppført med 2,8 milliarder kroner hos ligningsmyndighetene. Det gjør at han fortsatt beholder en plass på topp-ti-listen, som Norges niende rikeste.

Gir seg bort fra formuestoppen

Bergenseren Trond Mohn har i en årrekke vært konsernsjef i det familieeide industriselskapet Frank Mohn AS, som ble grunnlagt av hans far i 1938. Selskapet er Bergens største arbeidsgiver og har hatt stor suksess.

Gjennom donasjoner til blant annet idrett, forskning og kultur har Mohn gitt bort mer enn én milliard kroner til veldedige formål.

Far Trond og sønn Fredrik Wilhelm Mohn havnet i en åpen krangel etter at det ble klart at Mohn senior og hans søster hadde solgt familieselskapet, pumpeselskapet Frank Mohn AS, for 13 milliarder kroner til svenske Alfa Laval.

Salget av familieselskapet har imidlertid ikke hatt merkbar innvirkning på skattelistene. De to havner på henholdsvis fjerde og femte plass over Norges mest formuende. Begge øker den skattelignede formuen med mer enn én milliard kroner hver.

Stiftelse-Thon

I en årrekke har Olav Thon (92), som har bygget seg opp et eiendomsimperium helt på egen hånd toppet Skatteetatens lister over Norges rikeste, men på årets og fjorårets skattelister falt han ut av det øverste sjiktet.

På tampen av 2013 kom nyheten om at Olav Thon gir bort milliardformuen til en stiftelse som han selv kontrollerer.

Fra å være Norges rikeste mann i 2012, med en formue på 9,9 milliarder kroner ifølge skatteliste, står han i år oppført med «bare» 1,5 milliarder kroner – det tilsvarer en 20. plass.

Les også

Venter langt færre skatte-snokere i morgen: – Ingen ønsker å bli tatt

Stor formue gir økt skatt

De øverste plassene over dem som skatter mest domineres av de med høyest inntekt, men også formuen spiller inn på den samlede skatten. For 2014 var formuesskatten 1,0 prosent av netto formue over en million kroner.

Les også

Skattelistene forteller ikke hva naboen egentlig tjener

Den som både tjener og skatter mest er den mediesky kraftinvestoren Einar Aas. 44-åringen fra Grimstad er oppført med svimlende 501,9 millioner i inntekt etter skatt i 2014. I 2014 skattet han også mest i Norge da han bidro med nesten 150 millioner kroner til fellesskapet.

Trond Mohn sammen med sønnen Frederik Wilhelm Mohn er med på listetoppene både når det gjelder inntekt, skatt og formue. I fjor skattet eksempelvis Tron Mohn nesten 139 millioner kroner, og med bakgrunn i en nettoformue på 5,79 milliarder kroner og en skattesats på 1,0 prosent måtte Trond Mohn ut med omkring 5,79 millioner kroner i fjor.

Les også

Venter langt færre skatte-snokere i år

Les også

Han tjente over en halv milliard i fjor

Les også

Skattelistene forteller ikke hva naboen egentlig tjener

Her kan du lese mer om

  1. Skatter og avgifter
  2. Skattelistene
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. 24-åring har landets største formue

  2. Tre milliardærer under 30 år

  3. De 30 rikeste under 30 år: Andresen-søstrene må vike plass for laksearving

  4. Annonsørinnhold

  5. DN: Ferd-arving økte formuen med 700 mill.

  6. Han tjente over en halv milliard i fjor