Årets dyreste bensin etter nytt prishopp: Nærmer seg fjorårets rekordnivåer

Bensinprisen har økt med en halv krone på to og en halv uke. Det skyldes dyrere innkjøpspriser internasjonalt, ifølge Circle K. 

ÅRETS HØYESTE: Circle Ks veiledende bensinpris er årets høyeste. Bildet er tatt på bensinstasjonen på Alexander Kiellands plass i Oslo tirsdag.

Foto: Kjetil Malkenes Hovland
  • Hans Jordheim
Publisert:

Tirsdag satt Circle K opp den veiledende prisen på 95 blyfri bensin med 4 øre til 16,72 kroner per liter. Bensinprisen nærmer seg dermed nivåene fra 2018. Da ble det satt flere nye rekorder, blant annet etter kraftig oppgang i oljeprisen.

Også nå skyldes justeringen endring i de internasjonale innkjøpsprisene, forteller kommunikasjonssjef Knut Hilmar Hansen.

– Noen av forklaringene på økningen er at etterspørselen har tatt seg opp internasjonalt, vi nærmer oss vår og sommer, og at raffineriene nå leverer såkalt sommerkvalitet på bensin. Bensinen som selges i sommerhalvåret har et lavere damptrykk enn den som selges om vinteren, og er derfor dyrere å produsere enn bensinen som selges om vinteren, skriver han i en e-post.

Konkurrenten Yx har samme veiledende pris som Circle K. Finske St1, som eier Shell-stasjonene, oppgir på sin side ingen veiledende pris for privatkunder.

Les også

Historisk elbilsalg i mars

Oljeprisdrevet utvikling

Tirsdagens prisøkning sørger for at Circle Ks veiledende priser på bensin nå har økt med 52 øre siden 22. mars og 63 øre siden 1. mars.

I samme periode har også oljeprisen, en sentral faktor for hva landets bilister må betale for bilens drivstoff, styrket seg med omtrent fem dollar fatet.

Denne var naturligvis også av betydning da bensinprisen i fjor nådde rekordnivåer på over 17 kroner. I starten av oktober bikket oljeprisen 85 dollar fatet. Men utover høsten og vinteren kom en kollaps på 20–25 dollar fatet og drivstoff ble også billigere.

Den laveste veiledende bensinprisen Circle K har hatt siden toppnivået i oktober kom i midten av februar i år – med 15,93 kroner literen.

Siden har det jevnt og trutt pekt oppover.

Billigere diesel

Den samme prisutviklingen ser vi imidlertid ikke på diesel. Det forklares med at diesel er dyrere om vinteren enn om sommeren på grunn av bedre kuldeegenskaper, forklarer Hansen.

– I tillegg vet vi at lavere etterspørsel gjør at prisene på destillater som diesel, fyringsolje og parafin faller inn mot sommeren. Dette er årsakene til at våre veiledende priser på diesel er 25 øre lavere nå enn de var 1. mars i år, skriver han.

Mest til avgifter

Staten er den som tjener mest på prisøkningen. Over halvparten av drivstoffprisen er nemlig avgifter.

Bransjenettstedet Enerwe eksemplifiserte dette for to uker siden, da bensinprisen lå på 16,24 kroner.

«Av en bensinpris på 16,24 kroner går 9,58 kroner til avgifter. Det betyr at avgiftene utgjør 59,0 prosent av bensinprisen. Uten avgiftene ville bensinen bare kostet 6,66 kroner, og inkludert moms ville den kostet 8,33 kroner literen.»

Her kan du lese mer om

  1. Drivstoffpriser
  2. Circle K

Flere artikler

  1. Tidenes dyreste bensin i Norge

  2. Nær ny rekord for bensinprisen

  3. Bensinprisrekord

  4. Annonsørinnhold

  5. Ny rekordpris for bensin og diesel

  6. Andre bensinprisrekord på én uke