Boligprisene

Dette har førstegangskjøpere råd til i Oslo

Jakten på tak over hodet til 2,5 millioner tar oss til flere sentrale parkeringshus, men veldig få boliger.

NESTEN BARE PARKERINGSPLASSER: Å søke sentrumsnær bolig på Finn til under 2,5 millioner gir en håndfull kjøpstilbud, nesten alle ubeboelige.
 • Karl Wig
Publisert: Publisert:

For mange unge i Oslo er boligdrømmen i ferd med å briste.

Fra å kunne velge og vrake i objekter på midten av 2000-tallet, har dagens førstegangskjøpere kun råd til en brøkdel av objektene som selges på markedet, viser nye ekspertberegninger.

Basert på dagens inntektsnivå, boligrenter, lånekrav og typiske utgifter, har ekspertene regnet seg frem til hva den jevne førstegangskjøper mellom 25–34 år har råd til å kjøpe for i dag:

2.534.374 kroner.

E24 gjorde denne uken en stikkprøve, og sjekket hva du får for pengene i bydelene som omkranser Oslo sentrum.

Først og fremst: Parkering

Tirsdag lå 1.058 nye og brukt boliger til salgs på Finn på Frogner, Gamle Oslo, Grünerløkka og Sofienberg, Sagene, Torshov, St. Hanshaugen, Ullevål, Uranienborg og Majorstuen.

Når ekspertenes førstegangskjøper-budsjett legges inn, skrelles antallet til 40 annonser.

Men nesten alle er ubeboelige – det er nemlig snakk om parkeringsplasser, riktig nok under tak i parkeringshus, som har sneket seg inn i boligsøket. De selges for inntil én million kroner.

Se, en bolig!

Når disse lukes ut, sitter vi igjen med to råloft – og 5 leiligheter – som er priset under 2.534.000 kroner i sentrumsområdene, fellesgjeld inkludert.

18 KVADRAT: Ettromsleiligheten i Uranienborgveien har prisantydning på 2.190.000 kroner pluss fellesgjeld og omkostninger.

Sigurd Birkelund i Privatmegleren selger én av dem – et 18 kvadratmeter stort krypinn i Uranienborgveien, som beskrives som et «perfekt førstegangskjøp».

Totalprisen er 2,3 millioner kroner.

– Jeg har 40 navn på liste og har fått forespørsler om to privatvisninger, sier megleren til E24.

Leiligheten har bad fra 1995 og mangler soverom. Annonsen trekker imidlertid frem «en imponerende takhøyde som gjør det mulig å etablere en hems».

De fire øvrige leilighetene er også små ettromsobjekter med størrelse mellom 16 og 18 kvadratmeter.

At E24s boligjakt ender med et såpass skrøpelig utvalg, overrasker ikke Birkelund.

– Fem leiligheter under 2,5 millioner er jo ikke uvanlig. Det er altfor få av disse små leilighetene i Oslo, og veldig stor rift om dem, sier megleren.

– NÆRMEST UMULIG: Privatmegleren-direktør tror mye av løsninger ligger i mer samarbeid mellom politikere og boligutbyggere.

Knapt mer utenfor sentrum

Flere har manet til at unge boligkjøpere må jekke ned på kravene, og vende snuten ut av Oslo sentrum. La oss prøve.

Per onsdag var det 2.574 nye og brukte boliger til salgs i hele Oslo kommune. Maksgrensen på 2.534.000 kroner kutter antallet ned til 55 annonser. Igjen domineres søketreffene av parkeringsplasser og flere ubygde råloft.

Etter en sortering sitter vi igjen med 15 reelle boliger til salgs per onsdag innenfor førstegangskjøper-budsjettet.

Det utgjør 0,58 prosent av alle Oslo-boliger til salgs på Finn.

– Det er fryktelig lite, sier Grethe Meier, sjefen i Privatmegleren.

– Fordi prisene har blitt så høye i Oslo, og vi ikke har noen gode hjelpeordninger for unge, er det nærmest umulig å komme seg inn i dagens marked uten pengesterke foreldre, sier hun.

Prisene i hovedstaden har steget 5,5 prosent det siste året. I dag koster hver kvadratmeter 73.390 kroner i snitt, ifølge meglernes siste januar-rapport.

VIL LEMPE PÅ BOLIGLÅNSFORSKRIFTEN: Egenkapitalkravet på 15 prosent bør kunne vike for unge med god betjeningsevne som godtar krav som trygger banken, for eksempel å binde renten, sier NEF-direktør Carl Geving.

Ser håp i nye salgstall

Den prisen er imidlertid urealistisk for unge førstegangskjøpere. Det er fordi større og dyrere boliger gir mye mer plass for pengene, og bidrar til å trekke snitt-kvadratmeterprisene ned.

For alle ettromsobjektene E24 har funnet nær sentrum ligger kvadratmeterprisen godt over 100.000 kroner.

Hos Norges Eiendomsmeglerforbund sitter direktør Carl Geving med ferske tall som er mer oppløftende:

Andelen Oslo-boliger kjøpt av førstegangskjøpere har nå økt tre år på rad. I 2019 lå den på 3,3 prosent, mot 3,0 prosent et år tidligere.

Geving mener utviklingen dels skyldes at prisveksten har blitt dempet av den massive boligbyggingen i 2016–2017.

– Dette er jo positive tall, sier meglertoppen.

– Men vi kommer ikke bort ifra at Oslo forblir dyrt, og at det er krevende å få innpass for førstegangskjøpere. En kjæreste er da verdt ganske mye: Er dere to, åpner mulighetene seg. Hovedproblemet i Oslo er jo at det finnes altfor få små leiligheter, sier Geving.

Les også

Sterkere boligprishopp enn ventet i januar

Ber om flere grep

Meier i Privatmegleren sier Oslo «trenger løsninger nå».

– Hvilke?

– Politikerne må tørre å regulere mer, og må ha en bedre dialog med boligbyggerne. Vi trenger også mer konkrete virkemidler for å hjelpe unge boligkjøpere, som leie-til-eie-løsninger, mener Meier.

Oslo-byrådet sier slike virkemidler er på vei. De planlegger en sterk utvidelse av kommunens rolle i boligmarkedet, med mål om å tilby boliger til både lavere leiepriser, og mer attraktive kjøpsbetingelser.

Effekten av kommunens planer er imidlertid omstridte, og enkelte frykter kommunen selv kan bli en ufrivillig prisdriver, dersom de trapper opp sine boligkjøp.

Geving kaller de nye planene et risikabelt eksperiment, og mener kommunen må holde hovedfokus på flere reguleringer.

– Man bør også myke opp boliglånsforskriften for de med høy betjeningsevne, men som ikke har tilstrekkelig egenkapital. Det kan for eksempel gjøres under forutsetning av at man binder renten, sier meglertoppen.

PS! Før denne saken ble publisert, ringte megler Sigurd Birkelund til E24 for å fortelle at den 18 kvadratmeter store ettromsleiligheten i Uranienborgveien allerede er solgt. Vinnerbudet var på 2,5 millioner kroner, 310.000 over prisantydning, opplyser megleren.

I tillegg kommer fellesgjeld og omkostninger, som sender totalprisen over E24s førstegangskjøper-budsjett.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Boligprisene
 2. Bolig
 3. Privatmegleren
 4. Oslo
 5. Annonser
 6. Grethe Meier
 7. Norges Eiendomsmeglerforbund

Flere artikler

 1. Ga 2,8 millioner for 16 kvadrat: – Dette begynner å bli trist

 2. Oslos minileiligheter går for opp mot 160.000 kroner kvadratmeteren

 3. Kamp om små leiligheter i Oslo: – Kommunen gjør unges boligdrøm vanskeligere enn nødvendig

 4. Små leiligheter i Oslo er svindyre. Og verre kan det bli – takket være Raymond & Co.

 5. Oslo-tall vekker oppsikt: Foreldre hjelper halvparten inn på boligmarkedet