Kiwi-butikker innfører begrensning på antall julevarer pr. kunde

Tahira (38): – Ble nektet å kjøpe tre pakker marsipan

PRISKRIG: Det er ikke bare prisen på typiske julevarer som er satt kraftig ned. Også disse varene er blitt langt billigere nå. Det er imidlertid noe dyrere enn for eksempel marsipan og julepølse, som på Rema 1000 selges til henholdsvis én og tre kroner stykket.

  • Linn Johansen
  • Frank Ertesvåg
Publisert:

Den siste uken har prisene på typiske julevarer og noen andre varer blitt satt så kraftig ned at butikkene går med tap pr. salg.

Nå har Kiwi-kjeden bestemt at butikkene kan innføre begrensninger på et maksimalt antall varer pr. kunde.

Les også:Matministeren hyller priskrigen på julemat

– Vi ønsker å være fleksible, men dersom det begynner å gå tomt for de aller lavest prisede varene, så kan butikkene innføre begrensninger på kjøp av maksimalt tre til fem enheter av samme vare pr. kunde, sier kommunikasjonssjef Kristine Aakvaag Arvin i Kiwi til VG.

– Marsipan-nekt

KIWI-TALSKVINNE: Kristine Aakvaag Arvin er kommunikasjonssjef i Kiwi.

På Kiwi Rodeløkka ble kjøps-begrensningen pr. kunde innført allerede fredag.

Det fikk Tahira Yasmin fra Nannestad erfare:

– Jeg hadde ikke tenkt å handle urimelig mange varer. Det var blant annet snakk om tre pakker marsipan, noen pakker med vaniljesukker og bakepulver, og fem pakker med jordbærgelé. Men det fikk jeg ikke lov til, forteller Yasmin til VG.

Både hun selv og sønnen har bursdag i disse tider. Derfor ville Yasmin handle nok godsaker til et stort selskap.

Også Rema 1000

– Jeg fikk streng beskjed om at det bare var lov til å handle to av hver «salgsvare». Men disse varene var jo ikke på salg – prisene var bare satt veldig mye ned, påpeker hun, og legger til at hun er skuffet over praksisen.

VG har fått tips fra flere lesere om at også enkelte Rema1000-butikker har begrensninger ved kjøp av tilbudsvarer.

– Våre kjøpmenn er selvstendig næringsdrivende og tar selv avgjørelser vedrørende restriksjoner av volumsalg, sier kommunikasjonssjef Mette Fossum Beyer i Rema1000 i en e-post til VG.

– Grunnet oppkjøp av enkeltprodukter ser noen av våre butikker det nødvendig å sette begrensninger. Dette for å unngå at butikken tømmes for enkeltvarer og sikre at alle våre kunder finner varene de trenger når de handler på Rema 1000. Vi ønsker ikke at dette skal gå ut over normale innkjøp til privat husholdning

«Gi-bort-priser»

Kiwi er blant lavpriskjedene som denne uken har dumpet prisen på en rekke julevarer ned til «gi bort»-priser.

Dette gjør de i konkurranse med de to andre store billigkjedene; Rema 1000 og Coop Extra.

(saken fortsetter under bildet.)

NESTEN GRATIS: Bildene er tatt på Rema 1000 denne uken. Sjekk prisene! Pepperkake til 1,50 kroner, julepølser til 3 kroner, rødkål til en krone og gløgg til tre kroner.

Kjøpmann på Kiwi Rodeløkka, Anders Ringerud Nyhuus, kommenterer ikke enkeltsaken med Nannestad-kvinnen Yasmin spesielt. Men han begrunner kjøps-begrensningene med et ønske om å forhindre storstilt hamstring.

– Vi har sett oss nødt til å innføre en begrensning på hvor mange sterkt nedsatte julematvarer folk kan kjøpe fra vår butikk. Jeg har følt at dette er noe jeg har måttet gjøre for å unngå å bli grossist for restauranter og andre som vil kjøpe i store mengder når noen av varene er så ekstremt billige som de er nå, sier Nyhuus.

Butikkens beliggenhet i Oslo gjør at restauranter og serveringssteder gjerne benytter anledningen til å kjøpe billige matvarer til sin drift ved store priskut, ifølge Nyhuus.

Kritiserer billigsalget

Prisdumpingen har blitt kraftig kritisert av blant andre leder Lars Petter Bartnes i Bondelaget. Han kaller det hele for uetisk og respektløst mot matprodusentene..

Kjedene selv forklarer prisdumpingen med knallhard konkurranse.

Eksperter forklarer: Derfor er matprisene så jevne

På Yasmins handleliste sto også vaniljesaus, Bali kyllingsuppe fra Toro og noen pakker med lasagne.

Heller ikke disse varene skal Yasmin ha fått tillatelse til å kjøpe mer enn to av.

– Jeg endte opp med ikke å kjøpe noe, og dro til Rema 1000 i stedet. Der fikk jeg kjøpe alt jeg trengte til selskapet, avslutter Nannestad-kvinnen.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Kiwi

Flere artikler

  1. Priskrigen på julematen: Butikkenes maksgrense kan få deg til å handle mer

  2. «Et lite stykke Norge» dumpes i årets julepriskrig

  3. Butikkjede innfører smågodt-grense

  4. Matkjedene dumper prisene igjen – sjekk listen

  5. Priskrigen er i gang