Dette betyr rentekuttet for din lommebok

Billigere lån, men dyrere boliger, shopping og ferie. Sjekk hvordan rentekuttet påvirker din økonomi.

MER ELLER MINDRE PENGER? Norges Bank kuttet, noe overraskende, styringsrenten med 0,25 prosentpoeng i dag. Se hva det betyr for deg.
Publisert:

Norges Bank bestemte torsdag å kutte styringsrenten med 0,25 prosentpoeng. Bakgrunnen er blant annet fallet i oljeprisen og lavere investeringer i oljeindustrien. Kuttet fikk kronekursen til å gå rett i bakken.

Men hvordan slår endringen ut for deg og meg? Vi har spurt en rekke eksperter om hvordan rentekuttet og nedgangen i norsk økonomi slår ut på lommeboken til folk flest.

– Først må jeg jo bare si at det er et ganske lite kutt, men det betyr jo at den norske kronen svekkes i verdi. Mange skal jo ut og reise nå i julen, til Syden eller Asia, og de vil jo merke det umiddelbart at det blir dyrere, sier Magne Gundersen, forbrukerøkonom i Sparebank 1 Gruppen til E24.

Forbrukerøkonom Magne Gundersen i Sparebank 1 Gruppen.

– Så er det jo slik at rentes settes ned av en grunn. Det går dårligere i norsk økonomi. Det som er litt urettferdig er at det er noen få som vil ta støyten og miste jobben i oljenæringen. De få må gå fra en god lønn til dagpenger, mens de fleste andre vil få lavere rente på boliglånet. Nordmenn flest merker ingenting, men noen få vil merke en kraftig forverring, sier Gundersen.

Gundersen understreker at Norge med oljefondet har råd til at det går dårligere i en periode:

– Kanskje er festen over, men vi blir ikke kastet ut for det. Vi forlater festen i ordentlige former og kommer trygt og godt hjem.

Still spørsmål om renten til sjeføkonom Jan Andreassen – Nettmøte klokken 12

Les rådene fra E24s renteråd her

E24 har satt opp tre eksempler på husholdninger hvor rentekuttet vil få mer eller mindre betydning;

Eksempel 1: Kari og Per (35 år), med to barn og boliglån på 3,5 millioner. Per jobber i oljesektoren:

Billigere lån

Sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea.

– Et rentekutt på 0,25 prosentpoeng i styringsrenten, vil sannsynligvis bety et tilsvarende kutt i utlånsrenten i norske banker. Dermed vil de med mye lån få en positiv effekt på inntekten, sier sjefanalytiker i Nordea, Erik Bruce.

– Hvis bankene følger etter og setter ned rentene vil det bli billigere med boliglån. Boligeiere med lån vil få bedre råd og få ekstra i lommeboken, sier Elin Reitan, forbrukerøkonom i Nordea til E24.

– Bankene konkurrerer allerede om lånekundene, så nå vil det være gode muligheter for å prute på renten i banken, sier Bruce.

Lavere rentekostnader:

La oss si at familien i dag har en effektiv rente på lånet på 3,5 prosent. Det vil si at de i dag betaler 122.500 kroner kun i renter i året. Dersom de får et rentekutt på 0,25 prosentpoeng vil det gi dem 8.750 kroner mer å rutte med i året – før skatt.

Elin Reitan advarer mot å bruke de ekstra rentekronene til forbruk:

– Selv om boliglånet blir billigere og du får bedre råd, vil jeg ikke råde til å bruke de ekstra kronene på forbruk selv om det er fristende. Det er vanskelig å endre atferd når man har vent seg til et høyt forbruk. Bruk heller de ekstra kronene på å betale ned på lånet eller invester pengene på annet vis, råder Reitan.

Les også

Bankene: For tidlig å si om vi kutter lånerenten

Høyere arbeidsledighet

For dem som jobber i oljesektoren, er det usikre tider.

– Det er jo nettopp nedgangen i oljeinvesteringene som er bakgrunn for rentekuttet i dag. Arbeidsledigheten vil nok fortsette å øke i oljesektoren, og det vil være lavere lønnsvekst. Samtidig kan det komme noen nye arbeidsplasser innen bygg og anlegg, sier han.

Forbrukerøkonom Elin Reitan i Nordea.

Bruce mener at mens vi har en lønnsvekst i landet på rundt 4 prosent nå, kan denne falle til 3 eller 2,5 prosent.

Eksempel 2: Else og Roger (70 år), nedbetalt lån, en million i banken og penger plassert i norske aksjefond:

– På samme måte som rentekuttet vil gi billigere lån, vil det gi lavere rente for dem som har penger på bok. Sammen med høyere priser og lavere lønnsvekst, vil dette gi dårligere kjøpekraft, sier Bruce.

– Det vil bli mindre lønnsomt å spare. Om man har penger i banken vil de tape verdi over tid med tanke på inflasjonen, sier Elin Reitan.

– Man kan heller investere langsiktig i aksjer og fond, men da velge nøye hvilken risikoprofil man ønsker, råder Reitan.

For dem som sitter med aksjer på den oljetunge Oslo Børs, har det vært en negativ utvikling lenge allerede. Bruce vil likevel ikke anbefale å selge seg ut.

– For vanlige småsparere i aksjefond vil det være lurt å sitte igjennom. Utsiktene i verdensøkonomien er positiv og oljeprisen kan gå opp igjen. Det er lite å oppnå på å selge seg ut og inn av markedet, sier Bruce.

Les også

Full kronesmell etter Olsens rentekutt

Dyrere boliger, shopping og reiser

Eksempel 3: Linda (28 år), vil inn på boligmarkedet, liker å reise og å shoppe:

Dagens rentekutt vil gi høyere boligpriser, mener ekspertene.

– Vi har ligget på en årlig boligprisvekst på rundt 6 prosent i året. Dette vil øke nå, mener Erik Bruce.

Årsaken er at lavere rente vil gjøre at folk kan ta opp høyere lån, noe som vil presse boligprisene ytterligere opp. Dette gjør det vanskeligere å få innpass på boligmarkedet for dem som er utenfor i dag.

– For dem som står utenfor boligmarkedet kan det imidlertid bli lettere å få lån, sier Elin Reitan.

Dyrere shopping

Rentekuttet betyr også dyrere shopping, ettersom kronekursen faller.

– Det betyr at alt annet enn bensinprisen blir dyrere, sier Erik Bruce.

– Netthandelen i utenlandske nettbutikker blir dyrere. Varer som man tidligere sparte penger på vil man ikke spare like mye på. Det vil lønne seg å sammenligne priser, og man må være mer oppmerksom på totalpris, sier Elin Reitan.

Importerte varer blir også dyrere.

– Klær og sko som for det meste er importert, og vil bli dyrere om ikke butikkene kutter i egne marginer, men det spørs hvor villige de er til det. Importerte matvarer blir dyrere, men mye av det kan man erstatte med norske varer. Norske varer kan bli billigere, men det er ikke sikkert, sier hun.

Les også

Norges Bank kutter renten

Dyrere utenlandsferie

Samtidig vil det bli betydelig dyrere å reise på ferie.

– Det vil bli dyrere å reise utenlands. Særlig til USA hvor dollaren har steget kraftigere, og også i London. Euroen har ikke utviklet seg så sterkt som pund og dollar, men det vil bli dyrere å reise til Europa også, sier Elin Reitan.

– Svenskehandel vil også bli dyrere og det vil ikke være like lønnsomt å fylle opp handlekurven over grensen, sier Reitan.

– Tiden er inne for litt mer måteholdent feriebudsjett. Ikke alle har råd, og den samme spaniaturen du var på i sommer vil være dyrere nå.

Hun anbefaler de uten bolig å spare pengene i BSU.

– Er man over 34 år kan man vurdere å putte pengene i fond og aksjer, råder Forbrukerøkonomen.

Rett etter at rentekuttet ble kjent kl. 10 i dag, falt kronen til det laveste nivået på lenge:

  • Én euro steg i pris fra 8,88 til over ni kroner etter nyheten. Euroen har ikke vært over ni kroner siden juli 2009.
  • Én dollar steg 1,34 prosent i pris til 7,26 kroner. En så dårlig kurs har vi ikke sett siden 4. mars 2009, men den gang var det bare noen få enkeltdager at kursen bikket over 7,25 kroner. Sist gang dollaren lå fast på over 7,25 kroner var september 2003.
  • Én svensk krone koster 96,44 øre, og nabovalutaen vår er dermed nesten like mye verdt som vår egen.

Les også:

Bankene: For tidlig å si om vi kutter lånerentenAndreassen om rentekuttet: – Helt utmerketFull kronesmell etter Olsens rentekuttNorges Bank kutter renten

Publisert:

Her kan du lese mer om