Frp skuffet over regjeringens nei til pensjonistene
Fremskrittspartiets Erlend Wiborg er skuffet over at regjeringen ikke vil endre reglene og styrke kjøpekraften til pensjonistene i årets trygdeoppgjør.
– Det er ingen hemmelighet at vi ønsker oss en modell som sørger for at pensjonistene ikke opplever reallønnsnedgang, sier Wiborg, Frps arbeids- og sosialpolitiske talsperson, til NTB.
Så sent som i fjor fremmet Frp forslag i Stortinget om å fjerne den årlige underreguleringen av pensjoner på 0,75 prosent – til tross for at partiets egen statsråd på feltet la opp til negativ kjøpekraftsutvikling for pensjonistene gjennom den anbefalte løsningen i trygdeoppgjøret.
Se listen fra Eurostat: Her er Europas mest forgjeldede folkeslag
– Ført bak lyset
Et utvalg ble nedsatt for å vurdere ulike modeller som skulle sikre at pensjonistenes kjøpekraft ivaretas, men denne uka ble det klart at regjeringen ikke vil endre reglene – fordi det er for dyrt.
– Vårt syn ligger fast. Vi er imot denne underreguleringen, men registrerer at vi står alene og at alle våre forslag blir nedstemt. Enhver regjering må forholde seg til stortingsflertallet, sier Wiborg.
Han tror ikke konklusjonen ville blitt en annen om Frps Robert Eriksson hadde fått fortsette som arbeidsminister.
– Nei, det var klart allerede i regjeringserklæringen at pensjonsforliket skal ligge fast. Vi har sett oss om etter andre måter å styrke pensjonistenes økonomi på, og vi fikk i høst gjennomslag for redusert avkorting for gifte og samboende – noe som gir et pensjonistpar 8.000 kroner mer å rutte med i året, sier Wiborg.
NHOs tilbud: Null kroner i generelt tillegg i lønnsoppgjøret
– Ført bak lyset
I Stortingets spørretime onsdag gjorde SV-leder Audun Lysbakken det klart overfor statsministeren at hun burde be pensjonistene om unnskyldning. Han mener de ble ført bak lyset når det nå viser seg at systemet med årlig underregulering likevel ikke skal endres.
– Vi har ikke ført noen bak lyset. Vi har slått fast at det ikke er tid for å bruke ekstra milliardbeløp nå, i en veldig vanskelig økonomisk situasjon, svarte statsminister Erna Solberg (H). Hun viste for øvrig til Teknisk beregningsutvalg, som i sin rapport har slått fast at pensjonistene – samlet som gruppe – ikke fikk negativ kjøpekraftsutvikling i fjor, takket være skattelettelsene som regjeringen foreslo og stortingsflertallet sluttet seg til.
Ifølge arbeidsminister Anniken Hauglie (H) vil det koste 2,5 milliarder kroner å kompensere pensjonistene for kjøpekraften i 2015-2016.
– Vi kommer ikke til å gjøre noen endringer i reguleringen i alderspensjonene. Fratrekket kommer til å holde seg på 0,75 prosent, sa Hauglie til NTB tirsdag.
Reaksjonene er skarpe fra Pensjonistforbundet.
– Når vi for andre år på rad ender med at pensjonsveksten er lavere enn prisveksten, så er det elendig politikk, sier generalsekretær Harald Olimb Norman.