Spar 2.000 på innboforsikringen

Du kan spare tusenlapper på innboforsikringen bare ved å velge riktig forsikringsselskap. Men husk å sjekke medlemstilbud.

UVENTET BESØK: Det lønner seg å ha innboforsikringen i orden når tyvene kommer. Foto: Scanpix.
Publisert:

Billigst forsikring får du nemlig ofte hvis du er medlem i en organisasjon som har forhandlet seg frem til gode betingelser.
Eksempler på medlemskap som gir rabatt på innboforsikring er boligbyggelag eller fagforbund.

Bruk medlemsfordeler

Boligbyggelagene OBOS i Oslo, BOB i Bergen og Norges Boligbyggelag (NBBL) har svært gode rabattavtaler for sine medlemmer og er blant dem som gir de billigste innboforsikringene.
Er du organisert i en fagforening kan det være om lag like mye å hente. Gjensidige gir for eksempel rabatt til medlemmer i blant annet NITO, YS og Akademikerne.

Innbo kan dekke mat og sykkel

Separat innboforsikring passer for deg som leier bolig eller eier bolig i borettslag.
Alle innboforsikringer dekker innbrudd, tyveri, brann- og vannskader, ansvar og naturskader. Mange selskaper dekker i tillegg sykkel, mat i fryseboks ved strømstans, uhell med inventaret, rekonstruksjon av viktige papirer og lignende. Dette varierer fra selskap til selskap.
Noen selskaper har dessuten flere varianter av innboforsikring. Det er dermed ikke mulig å gjøre en helt nøyaktig prissammenligning av innboforsikringer siden noen selskapene dekker mer enn andre.

Stikkprøve-pristest

Dine Penger har likevel sjekket prisene på innboforsikring hos fem selskaper, og i tillegg prisen du kan få som medlem i tre ulike boligbyggelag. Vi sjekket prisen for en standard forsikring av en sokkelleilighet i Oslo i mur, uten andre sikringstiltak enn røykvarsler og brannslukkingsapparat.

Alle priser innhentet 25.08.2006

Vi valgte 500.000 og 1.500.000 kroner som forsikringssummer, og 4.000 kroner i egenandel. Premien varierte med 755 - 2.700 kroner pr år. Du kan få lavere premie ved å velge høyere egenandel. Tilbudet fra Trygg Hansa var billigst, foran OBOS.
Medlemskap i OBOS koster riktignok noen hundrelapper pr år, men gir også en rekke andre fordeler. Er du allerede medlem, er det ikke riktig å ta med denne utgiften i regnestykket.

Regn ut prisen

Mange forsikringsselskaper har nå kalkulatorer på nettsidene sine som beregner prisen for nettopp deg, ut fra din bolig, ditt bosted og eventuelle sikringstiltak. Dette gjelder Gjensidige, If og Tennant.
Som oftest koster innboforsikringen mer i sentrale strøk. Mange selskaper har delt landet inn i tre soner, der Oslo er i sone 1 og dyrest, de seks nest største byene samt enkelte kommuner i Akershus er sone 2 og resten av landet er sone 3 og billigst.
Din forsikringshistorie teller også hos noen selskaper. Du blir spurt om du har hatt forsikringsoppgjør de siste årene.
Når du skal krysse av for forsikringssum, er det viktig å ta i. De fleste har mer enn de tror. Sjekk hva for eksempel CD-ene og bøkene dine utgjør i penger. Husk dessuten innhold i skuffer og skap. Det kan være verdt overraskende mye.

Alarm gir stor rabatt

Du kan få store rabatter hvis du har sikringstiltak som alarm, innbruddssikre vinduer, lekkasjestopper, overspenningsvern og lignede. Hos If får du 600 kroner i rabatt for vann-, brann- og innbruddsalarm til sentral. Rabatt får du også hvis du samler flere forsikringer i samme selskap.
La imidlertid ikke samlerabatt bli en sovepute. Det kan hende du samlet sett får billigere forsikringer hvis du sprer forsikringene og i stedet benytter deg av andre prisrabatter, som sikringstiltak og medlemskapsrabatter.

Studenter kan være dekket

Har du flyttet hjemmefra på grunn av studier, kan du fortsatt være dekket gjennom dine foreldres boligforsikring. Forutsetningen er at du ikke har meldt flytting til folkeregisteret.
Selskapene har noe ulik praksis for dette, sjekk med dine foreldres selskap for å være på den sikre siden. Vesta opplyser på sine nettsider om at de dekker borteboende barn.

Publisert:

Her kan du lese mer om