Spar mange tusen på møbler, lydprodukter, klær og sportsutstyr: Slik gjør du januarkupp

Planer om å gjøre salgskupp nå i januar? Her er ekspertenes beste kuppråd. Forbrukerombudet oppfordrer forbrukerne til å være på vakt og utvise sunn skepsis under markedsføringen av januarsalget.

Jakke-kupp! Nå kan du gjøre gode kupp på vinterjakker. Her viser Benedicte Svendsen på Carlings på Sandvika storsenter fram en jakke fra Vailent som nå koster koster 749 kroner, førpris 1499 kroner.
Publisert: Publisert:

VG har sjekket januarsalget i en rekke kjedebutikker og funnet eksempler på smarte kupp du kan gjøre innenfor interiør, mote, sport og elektronikk akkurat nå.

Det er forskjellig salgsstart hos de ulike kjedene, men de aller største starter som regel tidlig i denne måneden.

Spar på å vente. Ifølge direktør Bror Stende i Hovedorganisasjonen Virke, kan du ofte få ytterligere rabatt på merkeprodukter om du har is i magen.

– Er du ute etter noe spesielt, bør du være obs på det og følge med. Elektrobransjen, klær og sko starter ofte salget tidlig, men de mer konservative butikkene holder gjerne litt igjen til slutten av måneden, sier Stende.

TV ikke billigere. Selv om du nok kan spare gode penger på elektronikk i januar, er det ikke nødvendigvis så mye å spare på TV-kjøpet nå, ifølge redaktør Lasse Svendsen i bladet Lyd & Bilde.

– Vår erfaring er at TV ikke nødvendigvis er mye billigere i januar. Prisen på de ulike modellene varierer over tid i alle butikker, noe som kan bety at den du kjøper i januar var billigere i september, men det er vanskelig å vite. Den eneste måten å ha noenlunde oversikt på er å bruke søkemotorer som ser prisutviklingen over tid, råder han.

Ifølge Svendsen er det typisk høyttalere, surroundanlegg, fotoutstyr, data og tilbehør man kan spare mye på under januarsalget.

Les også:Gode og dårlige kjøp av elektronikk i 2013

– Det er bare TV du ikke kan være helt sikker på. Kjedene skal helst operere med førpris, men det står ikke alltid oppført når førprisen gjaldt. Det gjør det vanskelig å orientere seg, sier han.

Skikupp: Her viser butikksjef Erik Berg Pedersen ved XXL i Sandvika fram en twintip-skipakke med bindinger som nå koster 2699 kroner. Før jul kostet den 4499 kroner.

Kjøp klassisk. Styr unna de store trendene som har vært tidligere i høst når du handler på salg, råder moteansvarlig Sonia Huanca Vold i Minmote. no:

– Kjøp heller klassiske produkter som du kan ha bruk for også neste vinter, for eksempel dunjakker eller støvletter. Invester heller i litt dyrere kvalitetsprodukter på salg. Tenk kvalitet og om det du kjøper er noe du ville ha kjøpt til fullpris. Hvis svaret er ja, er det verdt det, hvis ikke bør du droppe det, sier Huanca Vold.

Sofa-kupp: Karin og Sven Erik Pettersen fra Kolsås har tatt seg turen til Skeidar på Nesbru for å se om de kan finne en billig sofa. De håper å kunne spare et par tusenlapper på å gjøre handelen i januar. Her prøver de ut 'Durango sofa» som er satt ned fra 5995 kroner til 4995.

Møbler. Er du på jakt etter ny sofa eller nytt stuebord kan derimot januarsalget være en god mulighet til å gjøre kupp:

– Store ting, som sofa, seng, madrass og spisestue, vil kunne gi deg mye uttelling på januarsalget, råder interiørekspert Halvor Bakke.

Han understreker at det er sjelden man tjener mye på små interiørprodukter, men at 15-20 prosent avslag i pris på en sofa som originalt kostet 20 000 jo kan bety noen tusenlapper i avslag.

– Nå skal butikkene bli kvitt det som ikke ble solgt i forrige sesong, og det er ikke mye å spare på kjøp av puter og pledd osv.. For dem som ønsker å fornye store møbler, kan de gjøre gode investeringer som varer nå, sier Bakke, som ikke anbefaler kjøp av typiske småvarer.

Filmkupp: Hos Electroworld på Sandvika storsenter kan du nå kjøpe filmnyheter nedsatt med 100 kroner. Disse filmene kostet 150 og 179 kroner i forrige uke, ifølge daglig leder Tor Thorvaldsen.

Les på DP+:Tilbudskalenderen: Se når ting er billig

Januarsalg på Sandvika Storsenter. Det er muligheter for å tjene gode penger på januarsalget. Men pass på at tilbudene er reelle!


Pass på salgstriks

Formuleringer som «knallpriser» «kaboom-priser» og «hele lageret skal tømmes» bør du være kritisk til.

Karl-Fredrik Tangen, samfunns-geograf og førstelektor ved Markedshøyskolen.

– Det betyr ikke nødvendigvis at det er salg, selv om det gis inntrykk av at det er det. Det kan så klart være noen gode tilbud, men det er mye annet som også dras inn i annonseringen, sier førstelektor Karl-Fredrik Tangen ved Markedshøyskolen. Han understreker at salg skal være salg, og at forbrukerne bør være obs på annonseringer med store bokstaver som unngår ordet «salg»:

– Det er brudd med intensjonene i loven, og en slags parasittering av gamle salgssignaler. Forbrukerne forbinder januar og store bokstaver i annonseringen med lave priser, og dette har kraft, sier han.

De understreker at når butikkene annonserer med «prisbomber», «januarsjokk», «sjokkpriser», og lignende utsagn som tyder på at du kan gjøre gode kjøp, så skal det faktisk være salg, og førprisen som oppgis skal være reell:

Jo Gjedrem, fagdirektør i Forbruker-ombudet.

Skal oppgi førpris. – Det er mange måter å si at det er salg på, og de fleste forbrukerne vil oppfatte slike utsagn som salgsmarkedsføring. Men det er et krav i markedsføringsloven at det skal oppgis førpris. Hvis det ikke er oppgitt, så er det heller ikke salg, sier fagdirektør Jo Gjedrem til VG

De oppfordrer forbrukerne til å følge med på prisene over tid før store kjøp, slik at man kan vurdere om salgsprisen er god, uavhengig av hva reklamen sier om førprisen.

Sjekk også prisen på tilsvarende varer i andre forretninger, oppfordrer Forbrukerombudet.

Les også: Sjekk de beste prisene på elektronikk nå

GJØR KUPP ÅRET RUNDT

DNB ser tydelige utslag på bruken av betalingsutsettelse og kredittkortbruk i desember og juni, ifølge informasjonssjef Aud-Helen Rasmussen.

Informasjonssjef i DNB Aud-Helen Rasmussen

- Dette er måneder hvor vi får inn mye penger på konto, og da betaler vi heller ned i månedene etter. De siste årene har vi faktisk sett at flere betaler inn litt ekstra i januar og går inn i det nye året med litt mindre gjeld.

For noen år tilbake var det større utslag på kredittbruken rundt sesongsalgene, men dette har jevnet seg ut. Nå kan man gjøre gode kjøp hele året, sier hun.

- Nå ser vi at det mer eller mindre er salg hele året, sier Rasmussen til VG.

Følg Dine Penger på Facebook!

Publisert:

Her kan du lese mer om