Til glede og vrede: Har du rett til lønn på «røde dager»?

Dette året er du svært heldig med fridager. Men for noen vil flere helligdager gi mindre i lommeboken.

MAIFRI: Mai måned er full av feriedager. Blant annet havner 17. mai på fredag før pinse, noe som gir en fin mulighet til å dra på en weekendtur for ferielystne nordmenn.
 • Maria Lekve
Publisert: Publisert:

Glede og vrede? Mai måned er her med en rekke forskjellige hellig- og høytidsdager.

Det er en glede for mange, men kanskje til forargelse for noen.

Det er nemlig bare høytidsdagene som er lovregulert. Skal du ha rett til lønn på helligdager så må det avtales i tariff- eller arbeidsavtalen.

De såkalte bevegelige helligdagene er:

 • 1. nyttårsdag
 • Skjærtorsdag
 • Langfredag
 • 2. påskedag
 • 1. mai
 • 17. mai
 • Kristi himmelfartsdag
 • 2. pinsedag
 • 1. juledag
 • 2. juledag

LES OGSÅ: Kan du få fri på inneklemte mai-dager?

Måneds- eller timelønn? Dersom du arbeider i en virksomhet med timelønn, kan du risikere at lønningsslippen blir noe mindre i mai.

MANGE UNNTAK: Det finnes heldigvis unntak som gjør at folk får lønn for helligdager, forklarer Håvard E. Bjørnstad, advokat/ partner i Codex Advokat Oslo AS.

– Dersom du har månedsavlønning har du lik lønn hver måned. Men dersom du har timelønn, får du i utgangspunktet betalt for den tiden du jobber, sier advokat Håvard Bjørnstad, som er leder av arbeidsrettsavdelingen i Codex Advokat Oslo AS.

Men det er mange unntak:

– Folk har regninger og betale. Det er greit å vite hva som kommer i lønningsposen. Det som i utgangspunktet kunne fremstått som en lønnssvikt i eksempelvis mai måned, ivaretas som oftest enten gjennom arbeidsavtalen eller gjennom eventuell tariffavtale som den ansatte kan være bundet av, sier Bjørnstad.

Selv om noen risikerer lavere lønn som følge av flere helligdager, fins det mange unntak i arbeidsavtaler og tariffavtale for å sikre at ansatte ikke får lønnsvikt i eksempelvis mai måned

Eksempelvis er times- og ukeslønnede bundet av tariffavtaler som regel sikret særskilt utbetaling for helligdagene i mai.

På den måten vil blant annet times- og ukesavlønnede sikres nokså likeartet lønnsutbetaling fra måned til måned, forklarer Bjørnstad.

LES OGSÅ: Du kan få feriepenger på forskudd

4 av 10 «tar feil». Sticos, som er et kompetansesenter for regnskap, lønn og personal sier at de mottar mange henvendelser fra folk som er usikre på hvilke regler som gjelder for lønn på helligdager.

– Mange ansatte tror at de har bedre rettigheter enn det de faktisk har etter lovverket, sier Marit Risvaag, som er rådgiver i Sticos.

En undersøkelse som er gjennomført for Sticos av Norfakta i 2013, viser at hele fire av ti nordmenn tror at man har rett til lønn på helligdager.

– Det er noen som risikerer å få mindre lønn i mai. De fleste bedrifter har imidlertid gode løsninger knyttet til dette, sier hun.

LES OGSÅ: Hvor mye må du vinne for å ta fri resten av livet?

Kun to med rett til lønn. Det er imidlertid kun to av de såkalte «røde dagene» der loven slår fast at arbeidstaker har rett på lønn selv om virksomheten holder stengt:

Det er 1. og 17. mai.

– Men da er det en forutsetning at disse dagene ville vært arbeidsdager for den enkelte dersom bedriften ikke hadde holdt stengt, forklarer Torgeir A. Bjørnland, som er juridisk rådgiver hos Infotjenester.

For de andre helligdagene reguleres arbeidstakers rett til lønn av tariffavtale eller arbeidsavtale.

LES OGSÅ: Sjekk hvor mye du får i pensjon

Om undersøkelsen: Arbeidstakerundersøkelsen er gjennomført for Sticos av Norfakta i tidsrommet uke 16-17 2013, blant et landsrepresentativt utvalg på 1015 personer.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Valuta

Flere artikler

 1. Jobbekspertene svarer: «Hvor mye ferie må vi gi de ansatte?»

 2. Slik er feriereglene for de inneklemte mai-dagene

 3. Får ikke flere fridager til syke barn

 4. Har du krav på halv dag fri på onsdag?: Dette er påskens ferieregler

 5. Jobbekspertene: Kan jobben tvinge deg med på helgetur uten lønn?