Linus og Oda kjøpte hus som ikke var bruksgodkjent

To år senere møter de selger og eierskifteforsikringsselskapet i retten. - Vi vil komme i gang med livene våre igjen, sier paret.

BOR HOS FAREN: Oda Weber og Linus Lundberg kjøpte en del av en firemannsbolig på Vinterbro i 2012. Boligen viste seg etterhvert å ikke være bruksgodkjent som firemannsbolig, men Norwegian Claims Link vil ikke heve kjøpet. I mars møtes de i retten. Paret bor for tiden hos Webers far.

Privat
  • Tuva Bønke Grønning
Publisert:

Linus Lundberg og samboeren Oda Weber var strålende fornøyd da de i 2012 kjøpte seg bolig på Vinterbro i Ås.

Boligen var en del av en firemannsbolig som nylig var seksjonert av selgeren.

Kort tid etter at det unge paret hadde flyttet inn reagerte de imidlertid på at det var så lytt i boligen.

Det var først da de tok kontakt med kommunen for å finne ut hva slags isolasjon det var mellom etasjene, at de oppdaget at selv om boligen var seksjonert, var ikke bruksendring til firemannsbolig byggemeldt.

Det innebærer at bruken av boligen er ulovlig.

– Det kom som et sjokk. Hvordan er det mulig å lure ikke bare oss som kjøpere, men også kommunen? spør Lundberg.

Paret forteller at det er funnet feil ved deres seksjon som nesten tilsvarer kjøpesummen de betalte for leiligheten.

Les også: Dette krangler vi om etter boligkjøpet

Møtes i retten

VIL BLI FERDIGE: Oda og Linus ønsker å heve boligkjøpet og komme seg videre, men synes behandlingstiden er veldig lang.

Privat

Lundberg beskriver tiden etter boligkjøpet som vanskelig og preget av konflikt med selgeren, som var daglig eier i selskapet som bygde huset i 2008 og fortsatt eier og bor i en av de fire boenhetene.

Ettersom den aktuelle delen Lundberg og Weber kjøpte i utgangspunktet var godkjent som en hybel, har selgers eierskifteforsikringsselskap, Norwegian Claims Link (NCL), avvist parets krav om heving av kjøpet.

I mars skal saken opp i Follo tingrett.

Paret og Help forsikring mener imidlertid at de ikke har fått det de kjøpte.

– Vi vil heve kjøpet. Delvis på grunn av det juridiske: vi fikk aldri det vi kjøpte, men kjøpte oss inn i et luftslott. I tillegg vil det ta mye tid og penger å oppgradere for å eventuelt få boligen godkjent. Jeg går på skole og vi venter barn, sier en oppgitt Lundberg.

– Vi vil komme i gang med våre liv igjen, sier han.

De har den siste tiden bodd hos Webers far, men håper nå saken vil få en løsning når saken skal opp i retten i mars.

Les også: Slik klager du på feil etter boligkjøpet

– Fikk ikke det de kjøpte

Ole Petter Stige, parets advokat hos HELP, forteller at selskapet også har hjulpet en annen kjøper som kjøpte en av de andre boenhetene på Vinterbro.

I den saken kunne ikke kjøperen bo i boligen, og de fikk hevet kjøpet.

– Den ene saken er løst, men i Lundberg og Webers tilfelle var den aktuelle seksjonen opprinnelig godkjent som hybel i motsetning til naboens seksjon, som aldri har vært godkjent i det hele tatt. Vi mener imidlertid at en egen boenhet er noe annet enn en hybel. Det er svært usikkert om boligen i det hele tatt vil bli godkjent som en firemannsbolig, som den ble solgt som, sier Stige.

Han peker på at selv om boligen har blitt seksjonert så har blant annet ikke krav til lyd, isolasjon, og brannkrav blitt ivaretatt i forbindelse med den ulovlige bruksendringen.

– For å få dette godkjent i dag må teknisk forskrift av 2010 (TEK 10) legges til grunn. For å oppfylle kravene i TEK 10 må omfattende og særdeles kostnadskrevende tiltak utføres, sier han, og legger til:

– I tillegg er det et moment at selger bor i en av de øvrige seksjonene, noe som ikke gir et ideelt boforhold etter alle konfliktene.

NCL: – Uavklarte spørsmål

Victoria van der Lagen-Larsen, leder for prosedyreavdelingen hos Norwegian Claims Link (NCL).

Victoria van der Lagen-Larsen er leder for prosedyreavdelingen hos Norwegian Claims Link (NCL). Hun sier de har forståelse for at kjøper synes at saken har tatt lang tid.

– Noen saker har, dessverre må vi si, et vanskelig og uavklart faktum. Ofte er det også flere parter involvert, utover selger og kjøper. Disse sakene krever en del tid, og denne saken er et eksempel på en slik sak, sier hun.

Lagen-Larsen sier videre at de mener hovedspørsmålet i saken er hvorvidt leiligheten kan godkjennes som egen boenhet, og hvorvidt kravene til lys- og brannsikkerhet er tilfredsstilt.

NCL mener disse spørsmålene er uavklart og sier de nå er i en prosess hvor de undersøker om leiligheten på bakgrunn av utbedringer vil kunne godkjennes.

– Dersom det er tilfellet har kjøper i utgangspunktet fått det de har betalt for, og det vil ikke være grunnlag for heving. Dersom det skulle vise seg at det er grunnlag for heving eller prisavslag, er selskapet imidlertid åpen for en løsning i saken, sier Lagen-Larsen.

Les også:

- Burde advare flere mot å gå til rettenKjøpte tre år gammelt hus - måtte utbedre for 700.000- Eierskifteforsikringsselskapene gir mange ubegrunnede avslag

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Eiendom

Flere artikler

  1. Boligkjøpere varsler Protector-protest foran Stortinget

  2. Vant i retten etter kjøp av katastrofehus - må selv ut med 640.000,-

  3. – Mange er uforberedt

  4. «Herregud, her er det jordgulv»

  5. DNB droppet kritisk rapport – må heve boligkjøp