- Vi har et sunt boligmarked

Folk har endrede forventninger til både hva de kan få og hva de må gi for bolig, viser ny undersøkelse fra DNB Eiendom.

Endrede forventninger: En undersøkelse fra DNB Eiendom viser at færre forventer å selge bolig til over takst, og færre forventer også å måtte gi over takst når de kjøper.
  • Tuva Bønke Grønning
Publisert:

Boligmarkedet. En fersk undersøkelse fra DNB Eiendom viser at den noe positive tendensen vi så i boligmarkedet i januar ser ut til å fortsette litt lenger.

- Vi har et annet fundament i boligmarkedet nå enn vi hadde mot slutten av 2013. Vi ser tydelig at kjøperne er tilbake og er optimistiske, sier Terje Halvorsen, administrerende direktør i DNB Eiendom.

- Det er ingen ting som tyder på nedgang. Jeg vil si at vi aldri før har hatt et så velfundert grunnlag for å kunne si at vi har et sunt boligmarked.

Likevel er det noen færre som oppgir at de har planer om å kjøpe seg ny bolig i løpet av det neste året. 17 prosent svarer at det er ganske eller svært sannsynlig at de vil kjøpe bolig, mens 43 prosent svarer at det er lite sannsynlig.

- Vi ser likevel at det kommer folk på visninger, og vi selger leiligheter, sier Halvorsen.

Stavanger en byen hvor flest svarer at de har planer om å kjøpe ny bolig. 26 prosent oppgir å ha kjøpsplaner, mens 20 prosent svarer at de har planer om å selge.

- Jeg tror vi vil fortsette å se et sunt og godt boligmarked videre i 2014. Rentenivået har stor innflytelse på kostnadene ved boligkjøp, noe som påvirker folks kjøpsplaner. Vi tror også på en reallønnsvekst i Norge i 2014, noe som betyr at norske husholdninger får mer å rutte med, sier han.

Halvorsen peker også på at bankene har blitt mer fleksible med tanke på regelen om 15 prosent egenkapital, og at det ser ut til at førstegangskjøperne er tilbake i markedet. DNB Eiendom forventer en prisoppgang i boligmarkedet for 2014 på en prosent.

Endrede prisforventinger. 1600 respondenter, hovedsaklig i de store norske byene, har svart på DNBs undersøkelse for første kvartal i år. Nytt denne gangen er at også Skedsmo er med i undersøkelsen.

Terje Halvorsen, administrerende direktør i DNB Eiendom

Hver femte familie i de store norske byene planlegger å kjøpe seg ny bolig i løpet av de neste to årene.

Når det gjelder pris er det ikke lenger like mange som forventer å måtte betale over takst som tidligere. Ni prosent svarer at de regner med å måtte gi over takst, mot 14 prosent i fjerde kvartal av 2013.

43 prosent svarer at de regner med å gi omtrent det samme som prisantydninger når de skal kjøpe bolig. I tredje kvartal av 2013 svarte 36 prosent det samme.

- Vi ser på dette som veldig sunt. Det er positivt at det er en harmoni mellom hva vi går ut med boligen for i markedet og hva den faktisk selges for, sier Halvorsen.

Andelen som går rundt med planer om å selge bolig har holdt seg ganske jevn, og ligger på 16 prosent. Få av disse regner med å få under takst for boligen, mens 66 prosent regner med å selge til prisantydning.

Antallet som forventer å få solgt boligen for over takst har sunket fra 30 prosent i andre kvartal 2013 til 11 prosent for første kvartal 2014.

Skiller seg ut. På spørsmål om hvordan markedet er i dag svarer 42 prosent av respondentene at de mener det er kjøpers marked.

Tromsø skiller seg betydelig ut, hvor hele 46 prosent svarer at de tror det vil vær egunstig å selge bolig.

I den andre enden av skalaen finner vi Kristiansand, hvor bare ni prosent svarer at det er gunstig å selge, mens 63 prosent svarer at det er gunstig å kjøpe.

- Totalt sett mener omtrent en tredjedel av det er gunstig å selge i dagens marked, sier Halvorsen.

DNB Eiendom gjennomfører undersøkelsen eiendomspuls fire ganger i året, og denne gangen har de også spurt hva folk tror om boligmarkedet ti år fram i tid.

- Nesten 50 prosent er enig eller ganske enig i at det vil være vesentlig høyere boligpriser om ti år. At en har tro på at prisene vil stige betyr jo også at en er villig til å investere i bolig.

Roger Bjørnstad, sjefsøkonom i Samfunnsøkonomisk Analyse, tror det kan ta tid før nyboligmarkedet stabiliserer seg.

- Kan ta tid. Roger Bjørnstad, sjefsøkonomi i Samfunnsøkonomisk Analyse, forteller også at markedet er i god gang med å stabilisere seg etter en liten korreksjon.

- Dette er i tråd med andre signaler vi har sett de siste månedene. Det var en liten periode hvor selgere forventet å få betydelig mer enn prisantydning, men jeg tror folk har mer realistiske forventninger nå, sier han.

Bjørnstad mener utviklingen tyder på at vi vil få en prisutvikling som er mer i tråd med lønnsveksten, altså en større likevekt i markedet.

- Vi går inn i en periode hvor det er godt grunnlag for ny prisvekst i boligmarkedet, men på kort sikt vil nok prisene preges av en svak utvikling litt lenger, sier han.

- Dette er på grunn av et stort lager med bruktboliger. Dette lageret må tømmes før vi kan få en skikkelig ny prisvekst.

Bjørnstad forteller at det reelle behovet for å flytte eller kjøpe seg ny bolig ikke forsvinner når markedet går dårlig, men at mange blir usikre og velger å vente.

- Når markedet stiger igjen er det naturlig at disse kjøperne kommer mer på banen og følger sine reelle behov, sier han.

Svakt nyboligmarked. Selv om bruktboligmarkedet ser ut til å gå relativt som normalt igjen etter en vanskelig periode går nyboligmarkedet fortsatt trått.

- Salget av nybygg har gått ned 40 prosent, mens igangsettingen av nye boliger har gått ned 37 prosent, sier Halvorsen.

Igangsettingen av nye boliger har ikke vært så lav som nå siden i juli 2013.

- Dette forandrer seg etter sesong, og vi ser ofte en nedgang på sommeren, så det blir spennende å se hvordan det utvikler seg i månedene framover, sier Halvorsen.

- Vår teori er at prisdifferansen mellom nytt og brukt er for liten. Har du valget mellom å kjøpe ny bolig som ikke står klar før om to-tre år, og å kjøpe en tilsvarende bolig brukt hvor du kan flytte inn med gang, velger mange det siste.

En fall i nybyggmarkedet vil skape press i hele boligmarkedet på sikt, forteller han. Forrige uke ble det klart at Obos har startet opp en boligbytteordning, noe de ikke har gjort siden kriseårene 2008-2009.

- Det er jo et godt tiltak for å få igang nyboligmarkedet igjen. Folk er usikre, og de fleste som skal kjøpe seg bolig må også selge en bolig. Det er snakk om store transaksjoner, sier Halvorsen.

Bjønstad i Samfunnsøkonomisk Analyse tror det kan ta tid før nyboligmarkedet stabiliserer seg.

- Nyboligmarkedet vil nok slite helt til bruktboligmarkedet har stabilisert seg enda mer. Det er fortsatt et stort lager av bruktboliger til salgs.

Les også: Skuffende salg av nye boliger

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Eiendom

Flere artikler

  1. Bare ti prosent av nyboliger solgt de siste månedene

  2. Salget av nye boliger i Oslo stuper

  3. – Boligprisene lokker frem nye kjøpergrupper

  4. Sjeføkonom: - Sjekk nyboligmarkedet

  5. Én av fem har ikke lån på boligen