Klokken tikker ned til boliglån-dom: Tror Jensen gjør fryktet oppmykning

Etter kraftig prispress etter nyttår har «alle» advart Siv Jensen mot å lytte til Finanstilsynet råd. Meglersjef Grethe Meier tror Jensen gjør det likevel.

VENTER I SPENNING: I flere måneder har eksperter og boligsynsere gitt råd til Siv Jensen om boliglånsforskriften. Tirsdag ventes finansministeren omsider å annonsere forskriftens erstatter.
  • Karl Wig
Publisert: Publisert:

Rådet tilsynet ga Jensen var å skrote de ekstra strenge lånekravene for kjøpere av sekundærboliger i Oslo. I dagens forskrift må du hoste opp hele 40 prosent egenkapital ved kjøp av bolig nummer to.

Tirsdag klokken 11.30 har finansminister Siv Jensen innkalt til pressekonferanse om boliglånsforskriften, som utgår denne måneden.

Det er bredt ventet at forskriftens arvtager da annonseres, men det spekuleres fortsatt heftig om hvilke endringer som står på menyen – om da Jensen i det hele tatt endrer på noe.

Mange mener Jensen neppe har turt å lytte til Finanstilsynets råd om å myke opp boliglånsreglene i Oslo, og viser til at rådet er «utdatert» – det ble gitt i fjor høst, mens boligprisene var på full fart nedover i både hovedstaden og utenfor.

Adm. dir. Greie Meier i Privatmegleren.

Tror Jensen øyner prisdemping

Over nyttår har boligprisene satt fart oppover igjen, og i Oslo er veksten ekstra bratt. Oppmykningen tilsynet foreslo kan dermed bli «bensin på bålet», har flere advart.

Men Meier, som er øverste sjef for den store Privatmegleren-kjeden, tror Jensen vil myke opp i Oslo likevel.

– Jeg tror Jensen vil høre på Finanstilsynet og fjerne sekundærkravet, sier hun til E24.

– Dine meglerkolleger har advart mot nettopp det?

– Det stemmer, men tilsynet har rett: For det første er det i seg selv uheldig å detaljstyre boligmarkedet med geografiske lånekrav. For det andre er boliginvestorene viktige for å få opp tempoet i nyboligmarkedet, sier Meier, og viser til 14 måneder med mørke salgstall.

– Men ikke minst så tror jeg Finansdepartementet ser de prisdempende faktorene i horisonten, sier Meier:

Rentehopp og tilbudsflom

  • Styringsrenten skal opp – trolig veldig snart – og renteøkninger har vist seg å ha stor effekt på boligprisene.
  • Tilflytningen til Oslo er avtagende og vil lette ytterligere på presset fremover

Selv føler meglersjefen seg sikker på at disse tingene demper prisene – og hun tror Finansdepartementet og Siv Jensen har fått det med seg også.

– Det ligger nå svært mange boliger for salg. Vi kommer til å få et tilbudsoverskudd, sier hun.

Meier tror Jensen dessuten vil lytte til Finanstilsynets andre forslag – å stramme inn på bankenes muligheter til å fravike lånekravene, fra dagens ti prosent til åtte prosent på landsbasis. Åtte prosent gjelder allerede i Oslo i dagens forskrift.

– Det gjør det enklere å samkjøre utlånene når grensen er den samme i hele landet, og bankene har selv sagt at de ikke har problemer med en slik endring, fremholder Meier.

Avviser forskriftsvraking

Eiendom Norge-sjef Christian Dreyer sier han er usikker på om Jensen vil gå så langt i endringer som Finanstilsynet anbefalte.

– Utviklingen i markedet har gjort det mer krevende for Finansdepartementet å gjøre slik tilsynet opprinnelig foreslo. Jeg tror det heller blir små justeringer fra dagens krav, sier Dreyer til E24.

Les også

Boliglånsforskriften: Sjeføkonom vil ha Oslo-krav for hele landet

Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) har tidligere gitt sin støtte til en mulig fjerning av sekundærkravet i Oslo, men da med en annen begrunnelse: Deres undersøkelser tyder på at kravet har liten effekt.

– De som kjøper sekundærboliger har gjerne store finansielle muskler uansett, sier direktør Carl O. Geving til E24.

Han tør ikke spå hva Jensen konkret vil gjøre tirsdag formiddag – bortsett fra at han avviser en total forskriftsvraking:

– Det er helt usannsynlig. Noen endringer kan komme, men jeg tror boligforskriften uansett vil få en erstatter, med lånekrav som er stramme nok til å holde gjeldsutviklingen i sjakk.

Les også

2017: Prøvde alt – ingen ville ha den 2018: 11 bud etter første visning

– Unge har vært skadelidende

Meier i Privatmegleren har samtidig en bønn til Jensen som speiler oppfordringer fra finansministerens partifeller:

– Jeg forstår at Jensen opprettholder boliglånsforskriften generelt. Vi er i et lavrenteregime, og har såpass høy gjeldsvekst. Men skulle jeg kommet med et ønske, så er det at Jensen gjør det enklere for unge å etablere seg, sier hun.

– Konkret?

– For eksempel at egenkapitalkravet settes til side hvis den unge boligkjøperen har tilstrekkelig betjeningsevne og er villig til å binde renten, slik at banken får trygghet.

– Bankene får gjøre forsvarlige unntak også i dag?

– Ja, men tilbakemeldingene jeg får er at de fleste unntakene går til nyboligkjøpere. Det er veldig sjelden at ungdom får glede av dette. De har i stedet vært skadelidende, mener Meier.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Boligmarkedet

Flere artikler

  1. Det gikk som meglersjefen fryktet. Nå står Jensen i bolig-skvis

  2. Eksperter: Jensen vil få klart råd om å beholde boliglånsreglene

  3. Siv Jensen beholder boliglånsreglene

  4. Finanstilsynet ber Siv Jensen stramme inn boliglånskravene

  5. Meglersjef varsler salgsrush og prisfall: – Finanstilsynet sprer frykt