Hvilke lyspærer skal du velge?: Glødepæren forsvinner nå
Neste lørdag er det slutt. Fra 1. september, blir alle glødepærer forbudt i Norge. Men hvilke lyspærer skal du velge nå?
Helt slutt. I september 2009 startet utfasingen av glødepærer for å erstatte dem med mer energieffektive lyspærer. Årsaken er en forordning i EU som gjør at slike glødepærer ikke lenger skal kunne produseres eller importeres til EU-landene.
De siste tre årene har 100 watts-, 75 watts- og 60 watts- pærer blitt stanset i tur og orden. Fra 1. september i år blir alle typer glødepærer forbudt.
Lyspærer som allerede finnes hos grossister eller i detaljforretninger, kan imidlertid fortsatt selges.
Les også:Strømprisen dobles til vinteren
Velger det trygge. Hos Clas Ohlson i Torggata i Oslo, har de fortsatt glødepærer i butikken. Butikkmedarbeider Martin Karlsson sier at så lenge de har det tilgjengelig er det disse lyspærene folk velger.
– Mange er usikre på hvilke alternativer de skal velge og er skeptiske til hvordan sparepærene fungerer, sier Karlsson. Han regner med at de vil få mange flere spørsmål om lyspærer når de vanlige glødepærene ikke lenger er i salg.
Les også: Nå kommer intelligente strømmålere
Hvilke lyspærer skal du bruke nå?
Dine Penger har regnet på hvilke type lyspærer som gir deg lavest kostnad. LED-pærer bruker desidert minst strøm, har lengst levetid, men er dyre.
Hva er så billigst når man tar hensyn til pris, strømforbruk og levetid?
Om lag 50 kroner i året er merkostnaden ved å velge feil type lyspære. Har du 30 pærer, blir det faktisk 1500 kroner pr år. I løpet av fem år blir det 7500 kroner.
LED, lavenergi eller halogen?
Til tross for at LED-pærene blir stadig billigere og bedre, er fortsatt lavenergipærene den billigste erstatning for den gode gamle 60-wattspæren.
Dessuten er det vanskelig å få tak i LED-pærer som tilsvarer 60 watt. Men for spotter er LED billigere enn lavenergi. Halogenpærer er stort sett dyre uansett pæretype.
Les også:På visning: Sjekk fuktskader og strømproblemer
Så mye koster en lyspære per år:
Det er pris pr år som teller når du skal velge pæren som er minst kostbar for deg, ikke den som nødvendigvis er billigst i innkjøp. I tabellen under finner du kostnaden for å erstatte ulike tradisjonelle pæretyper.
Dette betyr kolonnene:
Oppholdsrom: Kolonnen viser årlig kostnad, inkludert innkjøp av pæren og strømkostnad. Vi har tatt hensyn til at sparepæren avgir mindre varme til boligen. Vi har forutsatt at den varmen erstattes av oppvarming med strøm. Altså: Velg pæren som har lavest årspris.
Kaldt rom: Kolonnen viser årlig kostnad. I et kaldt rom uten oppvarming behøver du ikke ta hensyn til at pæren ikke avgir varme til rommet.
Om beregningene: Strømpris pr kWh inkludert moms og nettleie er 80 øre. Alle faste forbruksuavhengige strømkostnader er holdt utenfor. Vi har lagt til grunn fabrikantens oppgitte levetid.
Mange opplever at lyspærene de kjøper ikke oppnår oppgitt levetid. Vi har utført regnestykket hvor vi reduserer levetiden med 50 prosent. Konklusjonene blir de samme.
Les også:Snart kan du også bli kraftbaron
Kvalitetsforskjeller. Det er store kvalitetsforskjeller på pærene, særlig på LED-pærer.
Enkelte pærer gir et dårligere lys enn det antall watt pæren er oppgitt til å tilsvare. Noen gir for mye hvitt eller for mye gult lys.
Kjøp én pære om gangen og prøv deg frem. Husk på at mange sparepærer ikke er dimbare.
LED- og lavenergipærer taper noe av lysstyrken etter hvert. Kjøp derfor kraftig nok pære.
Bløffer. I sparepæreregnestykker blir det aldri tatt hensyn til at sparepærens strømbesparelse er nesten null i fyringssesongen.
En gammeldags 60 watt lyspære gir faktisk 60 watt varme. Når du bytter ut de gamle sløsepærene med sparepærer, må den tapte varmen erstattes i husets oppholdsrom under fyringssesongen.
Riktignok er varmen fra lamper mindre effektfull siden noen av dem er plassert under taket. På den annen side gir lyspærene faktisk nattsenkingseffekt siden de fleste slås av om kvelden.