– Åtte av ti boliger gikk over prisantydning

Det har vært en het måned på boligmarkedet med mange på visning og relativt få boliger til salgs, melder meglere E24 har snakket med.

HETT MARKED: Onsdag presenteres boligprisstatistikk for Norge. Meglere E24 har vært i kontakt med, melder om et hett marked.
Publisert:

Onsdag legges boligprisstatistikken for januar frem, og meglerne forventer en økning i boligprisene etter en tilsynelatende het måned på boligmarkedet.

Oslo er ett av stedene hvor det har det vært spesielt høy temperatur i januar.

SE DINE PENGER+-GUIDE: Slik forbereder du deg til boligjakten

40–50 stykker på tomroms-visning

Åtte av ti boliger som er solgt gjennom DNB Eiendom i hovedstaden har gått over prisantydning, forteller regionsjef i DNB Eiendom Oslo, Asker og Bærum, Pål Melbye til E24:

– Vi har sett klart størst trykk på visningene på ettroms og toroms i prisklassen under tre millioner. Det gjelder særlig i sentrale deler av byen, men det gjelder også i de andre bydelene både i nord og øst/sør, slik som Stovner og Østensjø. Vi har sett eksempler på at det har vært 40–50 stykker på visning på denne typen boliger.

– Ikke ubetydelig boligprisvekst

Administrerende direktør i Eie, Hedda K. Ulvness

Også fra Eie Eiendomsmegling meldes det om at om lag åtte av ti boliger er solgt til, eller over, prisantydning, og det har i snitt vært elleve på visning. Eiendomsmeglerfirmaet melder videre om en vekst på 17 prosent i omsatte boliger sammenlignet med januar i fjor.

– Januar har vært preget av høy aktivitet og stort avvik mellom tilbud og etterspørsel. Når tallene legges frem onsdag, kan vi derfor forvente oss en ikke ubetydelig boligprisvekst for årets første måned, sier administrerende direktør, Hedda K. Ulvness.

Hett i Bergen

Også i Bergen har det vært trykk på boligmarkedet den siste måneden.

– Det er rekordlavt utbud, noe som gjør at boligene selges raskt og til høye priser. Mange flere enn tidligere ønsker å kjøpe først for så å selge etterpå. Dersom dette ikke endrer seg, vil vi få et hett boligmarkedet også fremover, sier daglig leder, Eivind Kalve, i Eie Bergen.

LES PÅ DINE PENGER+: Disse energigrepene sparer du mest på

Administrerende direktør Stein Drogseth i Garanti Eiendomsmegling.

– Blir åpenbart prisstigning

Også Garanti-meglerne har lagt en travel måned bak seg, og forventer prisvekst når boligprisstatistikken blir lagt frem i morgen.

– Det er åpenbart at det blir en prisstigning for januar for hele landet, sier administrerende direktør i Garanti eiendomsmegling, Stein Drogseth, til E24.

Fra desember til januar var det en prisstigning på hele 5,1 prosent for borettslagsleiligheter solgt gjennom Garanti.

– Det var litt få boliger til salgs, men i januar begynte vi å få inn litt flere oppdrag igjen, så vi er positive, sier Drogseth.

– Dyre boliger solgt etter første visning

Også Privatmegler-partner Eirik Lande, som i hovedsak opererer i de litt høyere prissjiktene, kan fortelle om et høyt tempo i januar.

– Veldig mye går over prisantydning, og også takst. Majoriteten av boligen blir også solgt etter første visningsrunde, forteller Lande til E24.

På boligene over ti millioner har det ikke vært så ville budrunder, men selgere har stort sett fått den prisen de har ønsket seg.

Les også

Har kun laget 80 boligsalgsrapporter siden nyttår: – Klart det er lite

– Hete budrunder på familieboliger

Eirik Lande, partner Privatmegleren.

– Men på boliger i det typiske familiesegmentet, rekkehus og tomannsboliger til mellom fem og åtte millioner blir budrundene drevet kunstig høyt opp. Det er mange potensielle kjøpere som har råd til å være med, sier Lande, og legger til:

– Dette er også en kjøpergruppe som kjøper bolig for å dekke primærbehov, og ikke bare for å oppgradere til en større mer attraktiv bolig.

Privatmelgeren er så langt godt fornøyd med oppdragsmengden, selv om altså tilbudssiden har vært litt lav i starten av året.

– Feil å rope ut om lokkepriser

Pål Melbye, regionsjef i DNB Eiendom Oslo, Asker og Bærum.

I forrige uke sendte Forbrukerombudet en beskjed til Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) at de kom til å følge ekstra godt med på meglerne i februar og mars. Årsaken er at ombudet mener å ha sett tegn til såkalte «lokkepriser», altså prisantydninger som ikke er reelle, men som er egnet å trekke til seg flere mulige kjøpere.

Det er naturlig at en del boliger har gått over takst den siste måneden, da det har vært en kombinasjon av få boliger og mange interessenter på markedet, mener Drogseth i Garanti.

– Derfor blir det også helt feil å rope ut om lokkepriser. Når det blir mer balanse mellom tilbud og etterspørsel, vil også budrundene roe seg, tror Drogseth.

LES PÅ DINE PENGER+: Dette er tidspunktene du bør kjøpe og selge bolig på i 2015

Prisen satt før jul

Det at en del boliger har gått til over prisantydning på starten av året, kan også ha med tidspunktet for prissettingen å gjøre, tror markedssjef i Krogsveen, Karsten Onsrud:

– Det er som alltid om å gjøre å være flink til å sette prisantydning. Men en del prisantydninger ble satt før jul, og da kan det være vanskelig å treffe med prisene for januarmarkedet. Det er har også vært veldig rift om de populære boligene i januar, sier markedssjef i Krogsveen, Karsten Onsrud.

– Henger ikke med i svingene

Heller ikke Melbye i DNB vil være med på at meglerne opererer med lokkepriser om dagen, men mener derimot at markedet er såpass hett at meglere og takstmenn ikke har klart å henge med i svingene.

– Vi har flere eksempler på dette, slik som for eksempel en toromsleilighet som har hatt høyeste prisantydning som er satt i bygården eller borettslaget, og likevel har gått 400.000 kroner over, sier Melbye.

Les også

Oppussingsobjekt solgt 3,1 mill. over takst: – Det var ellevilt

– Vil roe seg mot våren

DNB-megleren tror det hete markedet om dagen på den ene siden skyldes lavt boliglånsrentenivå og at nordmenn ser på bolig som en trygg investering når sparerenten er lav.

– I tillegg handler det selvsagt om tilbud og etterspørsel. Nå har vi begynt å få inn noen flere oppdrag enn på samme tidspunkt i fjor. Og når det drar seg enda mer mot vår, vil det trolig bli såpass mange flere ettroms og toroms til salgs at det vil dempe markedet noe, spår Melbye.

Følg fremlegging av boligprisstatistikken klokken 11.00 onsdag på E24.

Les også

Flytt hit og få tidenes laveste rente i Norge

Les også

Meglertopp mener meglere hausser opp markedet

Les også

Hyttesalget øker

Publisert:

Her kan du lese mer om