Her får du leilighet nesten uten egenkapital

Minuset er at du ikke får eie hele boligen med en gang. Forbrukerrådet er klar i sin tale: – Dette er ingen gavepakke.

FRIR TIL DE UNGE: Obos vil gjøre inngangsbilletten til boligmarkedet litt lettere for de unge, ved å senke egenkapitalkravet til de 25 selveierboligene i Følhusbakken i Kleivane i Sandnes.
  • Maren Løhre
  • Astrid Dalen
Publisert: Publisert:

Det er vanskelig for unge å komme inn på dagens boligmarked, med høye boligpriser og egenkapitalkrav på 15 prosent.

I et nytt boligprosjekt i Kleivane i Sandnes ønsker nå Obos å gjøre inngangsbilletten til unge boligkjøpere litt lettere, ved å senke egenkapitalkravet til kun fem prosent.

Haken er til gjengjeld relativt utradisjonell. Du må som kjøper godta at Obos beholder 30 prosent av eierandelen i boligen i fem år, og at du gradvis kjøper dem ut.

Les også

Bergensmegler: Har ikke solgt boliger under takst så langt i år

Visekonsernsjef i Obos, Daniel Siraj.

– Må kjøpe ut på fem år

– Kjøperen forplikter seg til å betale ut Obos i løpet av fem år. Kjøperen kan også kjøpe ut etter eget valg, slik at dersom han for eksempel arver en større pengesum, er det ikke noe problem å kjøpe ut Obos før de fem årene er gått. Men Obos må beholde eierandelen på 30 prosent i minimum ett år, forklarer visekonsernsjef i Obos, Daniel Siraj, til E24 Dine Penger.

Dersom kjøperen velger å betale ut over en femårsperiode, gjør han dette ved å betale en tilnærmet vanlig leie med utgangspunkt i Obos´ eierandel – som er et fastsatt beløp – og en rente på 3,5 prosent.

– Leien justeres ikke etter verdistigning på boligen, men justeres på vanlig måte etter konsumprisindeksen. Dersom kjøperen derimot ønsker å løse inn boligen, gjøres dette etter ordinær takst, sier Siraj.

Les også

Oppussingsobjekt solgt 3,1 mill. over takst: – Det var ellevilt

Tre års boplikt

Det stilles noen kriterier til dem som skal få mulighet til å kjøpe en av de 25 selveierboligene i boligprosjektet. Blant annet er primærgruppen for prosjektet førstegangsetablerere, kjøperne kan ikke eie enebolig eller tomt fra før, i tillegg til at det er en boplikt på tre år.

– Vi mener at tre år er en passe lengde – det hadde vært verre med fem eller ti år. Dette er også snakk om tre- og fireromsboliger, hvor man får plass til både ett og to barn. Vi tror ikke folk er så omskiftelige, og at de setter pris på å dra nytte av dét godet som et lavere egenkapitalkrav er. Boligene er heller ikke ment for spekulasjon, understreker Siraj.

Les også

Meglertopp advarer boligkjøpere: – By fornuftig

Fagdirektør Thomas Bartholdsen i Forbrukerrådet.

– Det er ikke en gavepakke

– Som så ofte ellers presenterer selgeren smørsiden av prosjektet, men dette er ikke noen gavepakke til boligkjøpere. Inngangsbilletten blir billigere, men belastningen som følger blir tyngre, sier fagdirektør Thomas Bartholdsen i Forbrukerrådet.

– Risikoen øker for disse boligkjøperne uten særlig egenkapital. Hvis du kjøper en bolig og har en viss egenkapital vil du ikke bare få lavere rente, men du vil også ha en buffer dersom boligprisene faller. Ved prisfall vil man da i mindre grad risikere å sitte igjen med gjeld uten at det er knyttet til boliglån.

Les også

Færre unge eier egen bolig

– Håper på flere prøveprosjekter

Boligprosjektet har kommet i stand ved hjelp av Sandnes kommune som har stilt tomt til disposisjon og gitt Obos betalingsutsettelse på deler av kjøpesummen.

Obos har også et samarbeid med Sandnes Sparebank.

– Vi har hatt et veldig god samarbeid med kommunen, men vi håper at lignende prosjektet vil kunne være mulig å gjennomføre også andre steder med andre aktører. Men før vi eventuelt går videre med nye prosjekter, vil vi evaluere suksessen i dette, avslutter Siraj.

Svakere prisvekst i Sandnes

Bartholdsen i Forbrukerrådet minner om at det har vært svakere vekst i boligprisene i Stavanger- og Sandnesregionen som følge av nedgangen i oljesektoren.

Og at det ikke er gitt at boligprisene vil stige.

I 2014 hadde Sandnes den laveste prisveksten blant Norges største byer, med en vekst på totalt 1,4 prosent, men over de siste ti årene har byen like fullt hatt den sterkeste prisøkningen av alle – med 134,5 prosent.

– Det er veldig mange boliger til salgs i Sandnes og Stavanger for tiden. Til de som vurderer dette Obos-prosjektet ville jeg tenkt godt gjennom om de faktisk ønsker å bo her i flere år, og også hvordan de ser for seg at boligprisene vil være om en stund fremover. Et viktig råd til alle boligkjøpere er at de ikke er tjent med å kjøpe en bolig som de ikke er i stand til å beholde på sikt.

Han råder også boligkjøpere til å ikke kun vurdere ett enkelt boligprosjekt, men også å følge med på hva man kan få for pengene andre steder.

Les også

Meglertopp advarer boligkjøpere: – By fornuftig

Les også

Oppussingsobjekt solgt 3,1 mill. over takst: – Det var ellevilt

Les også

Bergensmegler: Har ikke solgt boliger under takst så langt i år

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Eiendom

Flere artikler

  1. Obos' leie-eie-prosjekt lagt på is

  2. Direktør: – Jeg sutrer ikke! Jeg er forbanna

  3. – Utbyggerbransjen må skjerpe seg

  4. Seks av ti klager på feil og mangler etter boligkjøp

  5. Ett av fire boligkjøp ender i krangel: – Må gjøre radikale lovendringer