Dette krangler vi om etter boligkjøpet

Da boligkjøperen tittet ned i krypkjelleren, fant hun ut at huset hun hadde kjøpt, sto støttet opp av en togskinne.

IKKE HELT FORSKRIFTSMESSIG: En togskinne oppå Leca-blokker og støttet opp av en biljekk var med på å holde dette huset oppe.
Publisert:

Boligkrangel.Omtrent én av fire boligkjøp ender med krangel.

Disse tvistene kan ofte være vanskelige å løse. Det er vanskelig å vite hvem som visste hva, om noen har skyld i mangelen og om mangelen er av en slik karakter at kjøper skal få erstatning. Noen tilfeller er imidlertid ganske klare. På oppdrag fra Dine Penger har boligadvokat Ola Fæhn hentet tre eksempler som endte med medhold for klageren:

Fant plastkasse i takkonstruksjonen

Oppusset?En huseier Gilde-bøtte montert i takkonstruksjonen for at vann ikke skulle renne ned.

En boligkjøper opplevde å finne en rekke feil og mangler etter å ha kjøpt et hus som skulle ha et nyere elektrisk anlegg og oppusset kjøkken.

Etter overtakelse fant de nye eierne fantasifulle elektriske løsninger, som jordet og ujordet stikkontakt i samme ledning.

I kjøkkenet ble det oppdaget store råteskader, mens en plastkasse fra Gildes slakterier var satt inn i takkonstruksjonen for å hindre at det rant vann fra taket og ned i rommet under. Rett før hovedforhandlingene ble saken forlikt på 900.000 kroner.

Huset var støttet opp av togskinner

Kreativt:Huset var holdt oppe av togskinner, en gammel biljekk, vedkubber og lecastein.

En kvinne kjøpte hus fra 1970 som var påbygget i nyere tid. Hun fikk problemer med setningsskader på grunn av magefull bæring i grunnmuren og støttekonstruksjonen under.

Da hun presset seg ned i en luke til krypkjelleren oppdaget hun at huset var støttet opp på en noe utradisjonell måte: det var blant annet bruk togskinner, en gammel biljekk, vedkubber og lecastein.

- Du får jo helt sjokk og føler deg veldig lurt. Å forhandle med et eierskifteselskap er heller ikke veldig lett, sier eieren.

Hun fikk til slutt 675.000 kroner i erstatning fra eierskifteforsikringsselskapet.

Brukte duk av bygningsplast som membran på bad

Fukt:Huseieren fjernet badegulvet og fant en noe utradisjonell membran på badet. Foto: Privat

En familie kjøpte et hus på to og en halv etasje hvor de først etter tre-fire år merket at det rant vann ned på badet i første etasje når noen dusjet på badet i annenetasje.

- Da vi etterhvert tok opp gulvet fant vi en vits av en membran. Det var brukt en bygningsplastduk som var skåret til. Det var heller ikke en hel duk, men to duker som var stiftet fast i hjørnene. Du trenger ikke mye kunnskap for å se at det er helt håpløst, sier huseieren til Dine Penger.

Han ble redd det var flere feil med huset og fikk et forsikringsselskap til å gjøre en grundig gjennomgang.

- Jeg tenkte med én gang på det mulige omfanget. Er det mer? Har det gått fukt i veggene også? Du vil aldri kunne være helt sikker på at ting er gjort skikkelig når du kjøper et hus, sier han.

Etter å ha fått et tilbud fra eierskifteforsikringsselskapet på 50.000 bestemte han seg for å gå videre med saken. Etter omtrent et år ble saken forlikt med 200.000 kroner.

Problemet. Både Forbrukerrådet og flere boligadvokater mener problemet og årsaken til tvister flest, ergapet mellom kjøpernes forventninger til standard og realiteten.

I tillegg bruker vi ofte altfor liten tid på visning.

Advokat og daglig leder i Forbrukeradvokaten, Ola Fæhn, jobber daglig med problemstillinger knyttet til feil og mangler i kjøpte boliger. I denne nye artikkelserien om boligmangler som oppdages etter kjøp, forteller han at det uten tvil er fukt vi krangler mest om.

- Bad er selvfølgelig på toppen, men vi ser også mange saker med fukt andre steder. På en god nummer to kommer drenering, mens andre fukt- og råteproblemer havner på tredjeplass, sier advokaten.

Årsaken til at vi krangler så mye om fukt er delt: det er vanskelig, eller ofte umulig, å oppdage på visning, det er ikke alltid arbeidet er gjort etter boka, og det er vanskelig å vite om selger faktisk kjente til problemet.

I mange tilfeller vil heller ikke en fagkyndig kunne oppdage fukten.

Les også:- «Påkostet», «nyere» og «oppgradert» = høyt konfliktnivå

Advokat Dag Are Børresen i Help forsikring.

Nyere boliger.Også Dag Are Børresen i Help, som selger boligkjøperforsikringer, peker på bad og fukt som et hyppig utgangspunkt for uenigheter.

- Etter badet er det det flest taklekkasjer og kjellere med fuktskader, i hovedsak etter sviktende drenering. Feil ved el-anlegg er også vanlig, sier han.

Han mener det er en vanlig misforståelse at eldre hus havner oftere i retten enn de nyere.

- Det er avstanden mellom kjøpers forventning og hva hun eller han faktisk får som skaper konflikt, og her er de nye eller rehabiliterte boligene overrepresentert, sier han-

- Den vanligste årsaken er ufagmessig oppgradering og upresise opplysninger om boligens tilstand.

Les på Dine Penger pluss:Slik sjekker du boligen på visning

Advokat Finn Linde Eriksen.

Manglende kvadratmeter.Finn Linde Eriksen, advokat og partner i Codex, jobber med de samme problemstillingene som Fæhn. Også Eriksen trekker frem fukt og dårlig håndtverk som det vi oftest ender i tvister om.

Han peker også på arealsvikt som et problem som går igjen: mange opplever faktisk at boliger har færre kvadratmeter enn de betalte for og som det ble oppgitt i prospektet.

- Er det snakk om manglende kvadratmeter i en liten leilighet kan dette ha mye å si for kjøperen, sier Eriksen.

Selv om både fukt og manglende kvadratmeter er ting det er vanskelig å se på visning for de fleste av oss, er det noen ting du bør være med obs på enn andre.

- Noe av det viktigste du bør se etter, er om bad er gjort av ufaglærte. Vær alltid på vakt hvis selger har gjort mye selv, sier Eriksen.

Advokat Ola Fæhn.

Endret bruk.Advokat Fæhn forteller at de ofte ser at endret bruk etter kjøp får frem en feil som kanskje ikke har vært like synlig tidligere. Han trekker frem et eksempel:

- Se for deg at du kjøper et hus av en eldre dame som dusjer en gang i uka. Når en familie på fire som dusjer hver dag flytter inn oppdages det at membranen ikke er tett, noe den eldre dama kanskje ikke har merket.

Det oppstår lett en tvist hvis partene er uenige om hvem som kjente til mangelen eller ikke før boligkjøpet. Fæhn forteller at han både ser uoppmerksomme kjøpere, men også uryddige selgere.

- Ikke nødvendigvis fordi selgere er dårligere mennesker enn alle andre, men mange tror rett og slett at de er verdensmestere i å snekre, fikse og legge bad på egenhånd, sier han.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om