LAVINNSKUDDSKRISEN: Vil redde gjeldsslavene

Sliter du med å betale gjelden på boligen din? Norges Boligbyggelag ønsker lengre avdragsfrihet på lån.

  • Marthe Skaar
Publisert:,

Under dagens toppmøte om lavinnskuddsboliger ble det besluttet å nedsette et utvalg som vil se på hvordan en kan forhindre at flere havner i gjeldsfella. For dem som allerede sitter nedsyltet i gjeld kommer dette litt sent.

- Jeg tror dette kan bli en verkebyll veldig lenge. For mange av disse boligene har ikke avdragstiden engang begynt å løpe, sier administrerende direktør Ralph Nordberg i Norges Boligbyggelag (NBBL) til E24.

Norges Boligbyggelag, som forvalter 6.000 borettslag, ønsker flere tiltak som kan hjelpe de som sliter med å betale fellesgjelden på boligen sin.

- Et mulig tiltak kan være å samarbeide med bankene som har finansiert borettslagene. En kan for eksempel utsette avdragtiden, sier Nordberg.

Les også: Nedsetter utvalg for å rydde opp i gjeldskaos

Bankene bør ta ansvar

Der hvor fellesgjelden er finansiert av private banker mener NBBL at bankene bør ta ansvar. Nordberg påpeker at bankene har en økonomisk interesse i at borettslagene ikke går konkurs.

NBBL vil også be regjeringen vurdere å bruke Husbanken for å refinansiere borettslaget. Husbanken ble brukt på denne måten da flere slet i borettslag på begynnelsen av 1990-tallet.

- Vi er opptatt av at vi skal kunne se medlemmene i øynene om 10 til 15 år, understreker Nordberg.

E24 har tidligere skrevet om borettslag der utbygger har gitt lån formidlet av megler. Personene som har fått lån var først blitt avvist av banken, men fikk likevel beskjed fra megler om at det ikke var noe problem.

Norges Eiendomsmeglerforbund tar sterk avstand fra dette.

- Skal ikke skje

- Alle som vil gi lån har et frarådningsansvar. De skal sjekke kredittverdigheten og må se at kjøper kan betjene låne ikke bare i dag, men også med rentehevinger, sier administrerende direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund Finn Tveter til E24.

- Vil dere komme med noen tiltak mot de meglerkjedene som har tilbudt dette?

- Det verste jeg kan tenke meg er unge mennesker som sitter med bolig og gjeld som de ikke klarer å betale. Hvis det har skjedd, så skal det ikke skje, sier han.

Toppmøtet om lavinnskuddsboliger kom istand etter mediefokus på Husbankens finansiering av lavinnskuddsboliger. Husbanken understreker ovenfor E24 at de ikke har finansiert prosjekter med innskudd lavere enn 20 prosent, med noen få unntak i Tromsø.

- Vi er seriøse

- Etter at lovendringen kom i 2005 (som åpnet for at frittstående borettslag kunne etableres, journ. anm.) har vi vært veldig restriktive med å gi ut lån. Vi har kun gitt til seriøse aktører, sier administrerende direktør i Husbanken, Geir Barvik, til E24.

E24 har tidligere avdekket hvordan utbyggere gir lån i tillegg til Husbank-lånet, og at det dermed finnes prosjekter som er mellom 90 og 95 prosent lånefiansiert. Husbanken tar imidlertid ikke ansvar for at den enkelte beboer i disse prosjektene har tilstrekkelig betalingsevne.

- Nei, fordi vi selger ikke boliger. Sånn har det vært i over 60 år. Vår rolle er å finansiere gode borettslag, sier Barvik.

Han påpeker også at i de tilfellene der utbygger har gitt ut lån til kjøpere uten tilstrekkelig kredittevne er det brudd på finansavtaleloven og at det er en sak Kredittilsynet må ta hånd om.

NBBL ønsker at Husbanken tar ansvar for at borettslag de har finansiert kan drive videre og ikke går konkurs. Husbanken understreker at de tar dette ansvaret.

- Det er viktig å presisere at vi tar ansvar for de borettslagene vi finansierer, sier Barvik.

- Men at noen må flytte ut er ikke nødvendigvis feil dersom de ikke har råd til å bo i boligen, legger han til.

Les flere saker hos E24

E24 følger Norges "subprime"-marked:

Tvangssalg nær tredoblet

Norges verste boligmarked

- Andelsleiligheter er umulig å selge

Risikerer å ta over naboens gjeld

Hipt og billig ble gjeldsfelle

Kleppa har ikke fulgt med i timen

- Bagatelliserer gjeldsfeller

Kleppa advarer unge mot lavinnskudd

Beskylder statsbank for å skape gjeldsslaver

Vil ha toppmøte om lavinnskuddskrisen

Tvinges til å selge boligen

Her kan du lese mer om

  1. Eiendom
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Nedsetter utvalg for å rydde opp i gjeldskaos

  2. Vil ha angrefrist på boligkjøp

  3. Vil hindre gjeldsbomber

  4. Annonsørinnhold

  5. - Dette blir galt

  6. - Bagatelliserer gjeldsfeller