ETTERLYSER STRATEGI: Utvalgsleder Tommy Staahl Gabrielsen overleverer finansminister Siv Jensen rapporten fra Delingsøkonomiutvalget i februar i år.

Foto: Terje Bendiksby NTB scanpix

Kommentar: Se til Danmark, Siv

Det mangler fortsatt en helhetlig strategi fra finansminister Siv Jensen og regjeringen om delingsøkonomi. Nå er det langt flere enn Uber som er utålmodige etter svar.

 • Jarle Naustvik
  Jarle Naustvik
  Jarle Naustvik er gründer og styreleder i startup-bedriften Luado
Publisert: Publisert:
Dette er en kronikk
Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg til E24 her.

Mandag i forrige uke varslet Uber at de tar en pause i Norge for avklaring av drosjeløyver. I statsbudsjettet fikk selskaper som Airbnb varsel om ny skatt på korttidsleie.

Men fortsatt mangler en helhetlig strategi for delingsøkonomi i Norge. Stadig flere norske selskaper satser på deling, og det er nå vi kan legge rammene for gode fremtidsløsninger.

«Delingsøkonomien kan trekke flere ressurser inn i økonomien og gi nye inntektsmuligheter for personer med svak tilknytning til arbeidslivet. Dette kan løfte sysselsettingen og verdiskapingen. Samtidig er det viktig at konkurransen mellom nye aktører og tradisjonelle bedrifter foregår på mest mulig like vilkår, og at delingsøkonomien også bidrar med sin del av skatteinntektene».

Dette sa vår egen finansminister, Siv Jensen, da det norske Delingsøkonomiutvalget la frem sine anbefalinger i februar i år. Høringsfristen gikk ut i mai. Nå er det langt flere enn Uber som er utålmodige etter svar.

Regjeringen i Danmark går foran. Denne uken lanserte de en storstilt strategi, med mål om å gjøre Danmark ledende på delingsøkonomi i Europa. De har sett behovet for tydelige rammer, skatteregler og retningslinjer for all type deling, fra transport og overnatting, til dingser, ballkjoler, tjenester og småjobber.

Les også

Statsbudsjettet på 1-2-3

Med 22 ulike tiltak vil de gjøre det enklere for forbrukere. Samtidig vil de ha klare svar og enkel rapportering for plattformselskapene. De lanserer egen informasjonsside, dialog med forsikringsbransjen og prosjekter for å se hvordan arbeidsledige kan bruke delingsøkonomien som et skritt inn i arbeidslivet. Også i Danmark er delingsøkonomien fortsatt en nisje. Men regjeringen har tro på mulighetene.

Skal ansvarlig deling være regelen, ikke unntaket, må det bli enkelt å lage ansvarlige tjenester. For litt over ett år siden var jeg med å starte Luado.no, en norsk tjeneste med en ambisjon om å gjøre det enkelt og trygt for folk å få hjelp til småjobber i hus og hage – alt på en ansvarlig og ryddig måte. Samtidig ønsker vi å gi ungdom og andre arbeidssøkende tilgang til småjobber i trygge rammer og til en anstendig lønn. I likhet med den danske regjeringen opplever vi at delingsøkonomien for mange kan være et bra første trinn inn i arbeidslivet, gitt at de sikres gode vilkår.

Vi har snakket med mange, og folk flest ønsker å gjøre ting på riktig måte. Men det er komplisert å sette seg inn i regelverk. Tilsvarende vet unge arbeidssøkende lite om skatteregler knyttet til småjobber. De vet heller ikke hva de bør kreve av sikkerhet. Ei heller hvorfor forsikring kan være fornuftig. Vi mener ansvaret og grepene bør ligge hos delingstjenesten og selskapet som utvikler plattformen. Men også delingsselskapene må ha hjelp til å navigere riktig.

Les også

Satser hardt på Airbnb for båtfolket

Vi skulle gjerne hatt enda tydeligere skatteregler for småjobber og effektiv elektronisk rapportering til skattemyndighetene. Vi vil jobbe for å etablere en god forsikringspraksis og sikre rettighetene til de som gjør småjobber. Vi ønsker krav om minstepris på småjobber for å hindre sosial dumping. Vi har søkt samarbeid og dialog med aktører som Skatteetaten, IF, NAV, Abelia og LO. Vi har stilt mange spørsmål og fått mange svar, men savner mye av tiltakene Danmark lanserte denne uken; et samlet sted å forholde seg til og en konstruktiv, nytenkende og åpen dialog med påfølgende hurtige retningslinjer for hvordan vi kan bidra til ny vekst for flere i samfunnet.

Uber og Airbnb har skapt oppmerksomhet og debatt om delingsøkonomien. Nå haster det ikke bare med enkelttiltak, men en helhetlig strategi for alle delingsaktører. Om Siv Jensen vil sikre nye muligheter og lik konkurranse, er det nå hun kan legge føringer for fremtidig vekst.

Les også

Norsk næringsliv øyner kjempemarkedet i Kina

Les også

Slik kan du tjene tusenvis av kroner i ferien

Les også

Delingsøkonomiutvalget vil skattlegge Airbnb-utleie

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Delingsøkonomi
 2. Gründere
 3. Digitalisering
 4. Entreprenørskap
 5. Næringsliv
 6. Teknologi

Flere artikler

 1. Sendt på høring: Jensen vil at Airbnb og Uber rapporterer til Skatteetaten

 2. – Dreper Uber for drosjesjåførenes stemmer

 3. Taxiforbundet om Ubers «pause»: – Tror ikke regjeringen lar seg presse

 4. – Mer lønnsomt nå å ikke ta ansvar

 5. Uber legger ned hovedtjenesten sin i Norge