2015 ble et rekordår for kinoen

Strømmetjenester til tross, kinoen har ikke utspilt sin rolle, viser globale besøkstall for fjoråret.

SUKSESS: Den siste Star Wars-filmen «The Force Awakens» har solgt svært godt på kinoer over hele verden.

Foto: Leon Neal Afp
  • NTB
Publisert:

I 2015 satte kinoene rekord og kan vise til billettinntekter på til sammen 314 milliarder kroner, mye takket være en voldsom vekst i Kina og blant unge kinogjengere.

Kinobesøket verden over økte med 5,2 prosent, og i Kina var veksten hele 51,2 prosent, ifølge National Association of Theatre Owners (NATO). Det var også stor økning i Mexico (14,7 prosent), Tyskland (14,3 prosent), Spania (7,8 prosent) og Brasil (7,4 prosent).

Stjernekrig og dinosaurer

På det nordamerikanske markedet bidro storfilmer som «Star Wars: The Force Awakens» og «Jurassic World» for første gang til kinoinntekter over 11 milliarder dollar – eller 90 milliarder kroner etter dagens kurs.

– Historisk sett er tre av de største kinomarkedene USA, Europa og Australia. Og før var ikke disse regionene på langt nær så forskjellige som de er i dag. Markedene som vokser raskest i dag finner vi i Asia og Latin-Amerika, sa NATOs direktør John Fithian på CinemaCon-konferansen i Las Vegas tirsdag.

Bedre kinosaler

Han tilskrev rekordresultatet bedre kinosaler med bedre seter og lyd, større skjermer og utvidet tilbud med forfriskninger og la til at ungdommen har stor appetitt for kinofilm.

– Demografisk utgjør de bare 8 prosent av den amerikanske befolkningen, men hele 16 prosent av andelen kjøpte kinobilletter, sa Fithian.

I inneværende år er billettinntektene opp 12,7 prosent i første kvartal, la Fithian til.

– Kinoinntektene har fortsatt å stige i det siste, i takt med tre typiske sommerstorfilmer som kom tidlig i år – «Deadpool», «Zootopia» og «Batman v Superman», sa han.

Les også

«Star Wars» overtar «Avatar»-rekord

Les også

«Star Wars» spilte inn 4,5 milliarder

Les også

Film & Kino frykter nedleggelse

Her kan du lese mer om

  1. Film
  2. Underholdning

Flere artikler

  1. Disney har dratt inn over 60 milliarder kroner på nyinnspillinger

  2. Elendige besøkstall hos kinoene i juni

  3. Disney har brukt 44,88 milliarder på å kapre kinesiske kunder

  4. Annonsørinnhold

  5. – Strålende tall

  6. Fortsatt kraftig vekst for Norwegian