Europeere sier de foretrekker kort, men betaler mest med kontanter

En studie fra Den europeiske sentralbanken viser at nesten 80 prosent av hverdagslige kjøp fremdeles betales med kontanter i pengeunionen.

CASH: Det brukes fremdeles mest kontanter i eurosonen, til tross for at svært mange oppgir at de foretrekker kortbetaling.
Publisert: Publisert:

Ifølge sentralbanken utgjorde kontantbetalinger 79 prosent av alle hverdagslige kjøp i eurolandene i fjor.

Omtrent en fjerdedel av forbrukerne oppga også at de alltid hadde litt kontanter for sikkerhets skyld.

Resultatet utfordrer oppfatningen om at kontanter er i rask fart på vei til å bli erstattet av ulike kontantløse betalingsmåter, heter det i studien ifølge Bloomberg.

Glemmer småkjøpene

Det er relativt stor forskjell fra de forskjellige 19 landene i pengeunionen. Kontantene dominerer mest i Sør-Europa, Tyskland, Østerrike og Slovenia, hvor hele 80 prosent av butikkkjøp gjøres med kontanter.

I Nederland, Estland og Finland ligger derimot denne andelen på mellom 45 og 54 prosent.

Studien viser også at en stor andel av de spurte faktisk oppga at de foretrekker å betale med kort - ikke kontant. Dette resultaten kan komme av at folk glemmer hvor ofte de gjør småkjøp på under 15 euro, som faktisk utgjør to tredjedeler av alle kjøp, mener forfatterne av rapporten.

Betalinger med såkalte kontaktløse kort, hvor du helt enkelt betaler ved å legge kortet på toppen av kortautomaten i omtrent ett sekund, utgjorde kun 1 prosent av betalingene i eurosonen i 2016.

I Nederland alene derimot utgjorde denne betalingsformen 10 prosent av alle kjøp. Forfatterne av rapporten skriver at denne teknologien har stort et potensial for småkjøp, særlig fordi 81 prosent av denne typen transaksjoner er på under 25 euro.

Les også

Nettbankkaos sår tvil om det kontantløse samfunn: – Vi er ikke klare

Tvil om Norge er klar for kontantløst samfunn

Sedler og mynt utgjorde 2,0 prosent av pengemengden i Norge ved utgangen av september i år, ifølge Statistisk sentralbyrå.

Det har lenge pågått en debatt om Norge er klar for et kontantløst samfunn, ettersom vi stadig bruker mindre kontanter når vi handler.

Finans Norge har tatt til orde for at butikker og virksomheter skal kunne nekte å ta i mot kontanter, og skattedirektøren har åpnet for det samme.

Særlig i kjølvannet av mye nettbanktrøbbel hos DNB i begynnelsen av 2017 ble det stilt spørsmål om blant annet bankenes evne til å skaffe nok kontanter hvis datasystemene skulle svikte fullstendig.

Les også

Nå er det over og ut for denne mynten

Les også

Så mange unge får pengehjelp: – Litt urovekkende

Les også

– Den tyske økonomien er på vei mot en boom

Publisert:
Gå til e24.no