Venter kraftig kronesvekkelse til nyttår

Nesten 14 kroner for et pund og dollar opp mot ni kroner. Dette er noen av de heftige bevegelsene vi kan vente oss dersom ekspertene får rett.

KRONEBANK: En kraftig oljebrems og sentralbanksjef Øystein Olsens mange rentekutt har bidratt til å sende kronen kraftig svakere. Ekspertene tror på en enda svakere krone de neste månedene.

NTB Scanpix
  • John Thomas Aarø
Publisert:

Kronekursen har styrket seg noe etter Norges Banks rentekutt i september.

Men styrkelsen vil ikke vare, skal vi tror flere prognoser.

Snart skal det snu.

Tirsdag står det slik til i valutamarkedet:

** En dollar koster 8,13 kroner

** En euro koster 9,24 kroner

** Et pund koster 12,59 kroner

** 100 svenskekroner koster 98 kroner

Bakteppet er en norsk oljenæring som er inne i en nedgangsperiode (se faktaboks), og usikkerheten er stor rundt hvor hardt oljebremsen vil ramme en særdeles oljesmurt norsk økonomi.

Videre har Norges Bank kuttet renten tre ganger siden desember i fjor, noe som setter styringsrenten på rekordlave 0,75 prosent.

Se prognosene i faktaboksene lenger ned i saken.

Seniorøkonom Øystein Børsum i Swedbank.

Rasmus Kongsøre/Swedbank

– Det er store svingninger i kronen for tiden. Den er et barometer på oppfatningen av tilstanden i økonomien og hvordan pengepolitikken vil respondere på den, sier seniorøkonom Øystein Børsum i Swedbank til E24.

Han forteller at usikkerheten rundt utviklingen fremover, er stor.

– Oljeprisen betyr selvfølgelig mye, men den kan gå begge veier herfra. Alt i alt ser vi mer risiko på nedsiden for norsk økonomi enn på oppsiden i året som kommer, sier han.

Børsum trekker frem:

** Lavere global vekst (Kina og fremvoksende økonomier) som gir en dypere nedtur i råvarer

** Det kan ta lengre tid før bedriftene tør å satse på at en svakere krone er varig

** Lavere vekst i privat forbruk på grunn av lavere inntektsvekst og magre utsikter

** Bolig- og lånespiralen kan gå i revers

Les også

Dette kan prisen på en Big Mac bety

Mye negativt på kort sikt

Valutastrateg Magne Østnor i DNB Markets.

Valutastrateg Magne Østnor i DNB Markets har lenge tatt til orde for at kronen er «betydelig undervurdert», men tror likevel på en kraftig kronesvekkelse i månedene som kommer.

– Vi tror ikke at dette er den store kronestyrkelsen som vi venter vil komme, sier Østnor til E24.

Han trekker frem flere faktorer som er «kronenegativt»:

** DNB er blant de få prognosemakerne som venter at Norges Bank vil svinge rentesabelen i desember og varsle en styringsrente på 0,5 prosent (i tillegg til nok et kutt i september neste år). Dette er ikke priset inn i markedet nå.

** DNB venter at den amerikanske sentralbanken starter « the liftoff», den første rentehevingen i USA etter finanskrisen, i desember, mens Storbritannia følger etter i februar. Dette vil isolert sett styrke dollaren og pundet på bekostning av kronen.

** Østnor peker på et «sesongmønster» der kronen går svakere inn mot nyttår, særlig mot euro og dollar. Han forklarer at kronen er en litt annerledes valuta fordi kommersielle aktører som eksportbedrifter ofte er kronekjøpere, men på svake nivåer, mens den spekulative delen av markedet ligger posisjonert for en sterkere krone. DNB Markets mener det er grunn til å vente at også kommersielle aktører vil selge kroner når det nærmer seg nyttår, i tillegg til at spekulantene lukker bøkene for året.

** Forfall i såkalte eurokroneobligasjoner. Dette er papirer rettet mot utenlandske investorer som ønsker å være posisjonert i norske kroner, og Østnor forteller at dette var spesielt hett i 2010 og 2011. I november går flere av disse til forfall, og DNB-strategen mener det er heller usannsynlig at disse vil rulleres, ettersom kronesvekkelsen og en betydelig mindre rentedifferanse har gjort investeringen mindre attraktivt.

Les også

Beviset på at verdens største marked aldri blir det samme igjen

Kjempedyrt pund

Markedet venter på sin side ikke renteheving i USA før i juni i neste år, mens hevingen i Storbritannia ventes å komme ved årsskiftet neste år.

Dersom DNBs forventning skal treffe, vil en bedring av nøkkeltallene fra de to økonomien gjøre at markedet i større og større grad forbereder seg på en renteheving, noe som vil drive valutaene sterkere.

Dette er blant faktorene som vil gjøre at pundet og dollar vil koste rundt 10 prosent mer i januar enn det nå gjør. Kronen skal med andre ord gå rundt én krone og 30 øre svakere mot pundet.

– Dere venter at et pund vil koste 13, 86 kroner i januar. Det må jo en kjempebevegelse til for at dette skal skje?

Sjefstrateg Erica Blomgren i Seb

SEB Group

– Det er forventningene om renteheving i USA og Storbritannia som er det absolutte hoveddriverne for dette synet. For å se dette må vi se en videre bedring i nøkkeltallene i USA og Storbritannia, og vi må se at sentralbankene klarere forbereder markedet på at «nå kommer det».

– Det er en del re-prising som skal finne sted om vi får rett i dette synet. Så ser vi at sannsynligheten for at vår prognoser om renteheving i USA og Storbritannia har avtatt, sier Østnor.

Senker forventningene

I forrige uke kom sjefstrateg Erica Blomgren med nye kroneprognoser. Også hun tror på en svakere krone i det korte bildet.

Sjefstrategen skriver i oppdateringen at markedet har «oversett sannsynligheten for et rentekutt i desember» fra Norges Bank, et kutt Seb forventer vil komme.

Blomgren venter at en euro vil koste 9,50 kroner ved nyttår. Hun skriver imidlertid at kortsiktige bevegelser oppunder 10 kroner ikke kan avskrives, og peker på usikkerheten knyttet til oljeprisen.

Hun mener imidlertid at slike bevegelser vil være midlertidig, og peker på at alle mål på verdsettelse «indikerer at kronen er markert undervurdert».

Nullrente gir langvarig svekkelse

Børsum er blant de få som ikke venter at kronen vil styrke seg på litt lengre sikt mot euro.

Om to år ser Swedbank for seg at euroen vil koste 9,59 kroner, rundt 35 øre mer enn den koster tirsdag.

– Vi ser for oss at Norges Bank kutter renten til null i løpet av neste år, noe som vil svekke kronen ytterligere. Vi ser da at en euro vil koste 9,5 kroner, sier Børsum.

– På lengre sikt tror vi at vi kan leve greit med en noe sterkere krone enn vi har i dag, men vi skal ikke tilbake til 7-tallet mot euro. Det klarer ikke norske bedrifter – ikke mange nok.

Dyr Sverige-tur

Heller ikke mot svenskekronen er det oppløftende tider i vente. De som handler på svenskegrensen vil måtte se at kronen svekkes ytterligere fremover.

Øystein Børsum i Swedbank tror svenskekronen kan styrkes med 10 prosent mot den norske i løpet av 2 år.

Bakgrunnen for det er den svært ekspansive pengepolitikken som føres i Sverige. Svenske Riksbanken har kuttet i styringsrenten tre ganger i år til minus 0,35 prosent og har flere ganger økt aktiviteten på sin mini-seddelpresse.

Les også

Renterådet om oljebremsen: – Det blir verre

Årsaken er en prisvekst langt under sentralbankens mål om en årlig prisvekst på 2 prosent. Riksbanken frykter at den lave prisveksten vil gjøre at aktørene i økonomien mister mer og mer tillit til målet, og en svak svenskekrone, som blant annet kjører importprisene opp, er sett på som et viktig virkemiddel i kampen mot lav inflasjon.

Børsum mener Riksbanken burde tatt hensyn til flere faktorer enn inflasjonen i rentesettingen og han venter en endring av pengepolitikken i det kommende året.

En sterk styrkelse av svenskekronen «vil være det første som skjer når aktørene i markedet oppfatter at politikken er i ferd med å endre seg», sier Børsum.

Les også

Kronen svekket seg 10 øre etter generaltabbe

Les også

– Svakeste krone på 40 år

Les også

SSB: Så mye mørkere ville norsk økonomi vært med «normal» krone

Her kan du lese mer om

  1. Valuta
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. – Svakeste krone på 40 år

  2. DNB: Dette er den nye «normale» kronekursen

  3. Har du timet ferien riktig? Slik spriker analytikernes krone-melding de neste månedene

  4. Annonsørinnhold

  5. Eksperter: Svensk rentebeslutning kan gi kronerush

  6. – Ta pengene hjem